Meniu

3 sfaturi pentru a ține țânțarii la distanță

Articol scris de

2 ani în urmă 53

Odată cu venirea verii și încălzirea vremii, începi să auzi în jurul tău din ce în ce mai des bâzâitul enervant al țânțarilor. Dacă stai sau călătorești într-o zonă unde țânțarii transmit boli, apropierea lor poate deveni chiar periculoasă. Citește în continuare și află ce poți face pentru a ține țânțarii la distanță ca să te poți bucura pe deplin de timpul petrecut în aer liber.

Folosește produse repelente

Produsele cu efect repelent nu omoară țânțarii, însă îi țin departe de pielea ta. În plus, efectul respingător funcționează și pentru alte tipuri de insecte. Pentru a te asigura că aceste produse îți oferă protecție împotriva țânțarilor pe timpul verii, este bine să ții cont de câteva reguli de aplicare:

  • Aplică produsul pe toate zonele de piele care nu sunt acoperite de haine;
  • Aplică produsul repelent după ce ai aplicat produsul de protecție solară și ține cont că efectul protector al acestuia din urmă poate fi redus;
  • Reaplică produsul la intervale regulate, în special dacă observi țânțari care zboară aproape de pielea ta;
  • Reaplică produsul dacă ai efectuat activități în apă (de exemplu după ce ai înotat) sau dacă ai transpirat excesiv;
  • Ai grijă la zona feței și la ochi;
  • Nu inhala produsul repelent atunci când îl aplici pe față. Dacă folosești un produs sub formă de spray, aplică-l mai întâi pe mâini și apoi întinde-l pe față [1].

Îmbracă-te adecvat!

Atunci când petreci timp în zone populate de țânțari (de exemplu în apropierea lacurilor, fântânilor sau în zone cu bălți), ai grijă să îți acoperi cât mai mult din suprafața corpului. Alege pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă, șosete și încălțămite închisă (evită pe cât posibil sandalele). Pentru a întări protecția pe care ți-o oferă hainele, poți aplica produse repelente formulate special pentru a fi folosite pe haine. Ai grijă să citești eticheta înainte pentru a te asigura că sunt destinate aplicării pe haine și echipamente și nu pe piele.

Adaptează-ți curtea și casa!

Cele mai citite articole

Pentru a se înmulții, țânțarii au nevoie de o sursă de apă, iar acest lucru este valabil și pentru curtea ta. Din acest motiv vei întâlni mai frecvent țânțari în preajma bălților decât în zonele lipsite de apă. Asigură-te că acoperi zonele de pământ unde se adună apă de obicei și golește alte obiecte ce pot ține apă, cum ar fi ghivecele, gălețile, jucăriile, etc.

Protejează-ți interiorul casei de țânțari prin montarea unor plase speciale la ferestre. Suplimentar, plasele pot fi tratate cu substanțe repelente care să țină țânțarii afară [2].

În concluzie, țânțarii îți pot da bătăi de cap în anotimpul cald, însă ai la dispoziție câteva metode prin care îi poți ține la distanță. Ai grijă la îmbrăcăminte, dar și la zonele verzi pe care le frecventezi și apelează la produsele repelente pentru a te putea bucura la maxim de timpul petrecut în natură. 

Surse informative

  1. “Mosquito Bite Avoidance.” Fit for Travel, NHS, www.fitfortravel.nhs.uk/advice/malaria/mosquito-bite-avoidance. 
  2. Stanborough, Rebecca Joy. “21 Ways to Prevent Mosquito Bites.” Healthline, 26 Feb. 2019, www.healthline.com/health/outdoor-health/how-to-prevent-mosquito-bites. 

Cele mai citite articole