Meniu

Operatia de micsorare a stomacului (Gastric sleeve) – Ce trebuie să știi?

Verificat medical de

Medic specialist Chirurgie Generala, cu experienta de peste 8 ani in Chirurgia Obezitatii in cadrul Centrului de diagnostic si tratament Provita, cu competenta in Laparoscopie Standard si Avansata.

Vezi toate articolele
Articol scris de

gastric sleeve, micsorare stomac
3 ani în urmă 211

Gastric sleeve sau operatia de micsorare a stomacului este o intervenție chirurgicală laparoscopică prin care aproximativ 80% din stomac este îndepărtat. După operație, senzația de sațietate este resimțită rapid, după ingestia unei cantități reduse de alimente, fapt ce determina o scadere ponderala rapida.

SUMAR

Obezitatea – O boală cronică care generează multiple probleme de sănătate 

Cine poate apela la interventia de micsorare a stomacului?

În ce constă operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

Etapele intervenției chirurgicale

Ce aspecte sunt urmărite în perioada de după intervenția gastric sleeve?

Ce avantaje oferă operatia de micsorare a stomacului?

Concluzie

Reducerea volumului stomacului scade producția de grelină (hormonul foamei). Aceasta determină diminuarea semnificativă a senzației de foame, aspect ce contribuie la o scădere rapidă și eficientă în greutate.

Această procedură contribuie la înlăturarea surplusului de kilograme și la prevenirea sau ameliorarea bolilor asociate obezitatii. După realizarea acestei intervenții, pacienții își îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții, iar efectele de ordin estetic au un impact pozitiv asupra starii psihice, prin cresterea increderii de sine. 

Scăderea rapidă în greutate fac din această procedura chirurgicală cea mai bună soluție pentru oamenii care se confruntă cu obezitatea și își doresc o transformare radicală în acest sens. 

Obezitatea – O boală cronică care generează multiple probleme de sănătate  

Chirurgia bariatrică reprezintă în prezent o soluție pentru a combate excesul de greutate, cu multiple beneficii asupra starii de sanatate.

Preocuparea pentru obezitate ca o boala tot mai raspandita, a condus la dezvoltarera mai multor tipuri de proceduri chirurgicale de micsorare a stomacului. 

Una dintre aceste proceduri este Gastric sleeve, prin intermediul căreia se îndepărtează aproximaiv 80% din stomac, inclusiv marea curbura gastrica, pe care se afla majoritate receptorilor care determina senzatia de foame si care este implicata, de asemenea, in secretia de grelina si leptina. Acești hormoni sunt cei care regleaza senzația de foame, cu efecte importante asupra greutatii si implicit asupra sanatatii. 

Gastric sleeve este una dintre procedurile chirurgicale eficiente de reducere a excesului ponderal și a bolilor generate de obezitate. 

Cine poate apela la interventia de micsorare a stomacului?

Operatia de micsorare a stomacului se adresează pacienților obezi pentru reducerea greutății și scăderea riscurilor asociate comorbidităților, precum:

  • hipertensiune arterială;
  • hipercolesterolemie;
  • diabet zaharat;
  • apnee obstructivă de somn;
  • infertilitate;
  • afecţiuni articulare;
  • steatoza hepatică, etc.

Este important faptul că obezitatea determină numeroase boli, precum diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni osteo-articulare, infertilitate, dar si tulburări psihiatrice ca depresia sau anxietatea, prin impactul psiho-emotional generat de surplusul ponderal.

Atunci cand metodele non-invazive de reducere a greutatii nu dau rezultate, operatia de micsorare a stomacului reprezinta solutia eficienta si recomandata.

În ce constă operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

Gastric sleeve este o tehnică chirurgicală ce implică eliminarea unei porțiuni importante din stomac, prin care se reduce semnificativ volumul acestuia. Ca urmare, se reduce cantitatea de alimente ingerate, lucru ce va determina scaderea ponderala.

Înainte de orice procedură chirurgicală de micșorare a stomacului, sunt efectuate investigații medicale pentru a stabili statusul pacientului si conduita terapeutica optima.

Etapele intervenției chirurgicale

  • Evaluarea preoperatorie

Înainte de intervenția chirurgicală este necesară o evaluare complexă a pacientului, ce constă în: analize de sânge, consult chirurgical și preanestezic, precum și alte investigații de specialitate pe parcursul unei singure zile, la finalul căreia se stabilește data intervenției chirurgicale.

  • Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală se realizează pe cale laparoscopică, având o durată de 60-90 de minute. Pacientul este monitorizat în spital două zile, interval în care acesta primește indicațiile postoperatorii și este susținut în urmarea acestora.

  • Evaluarea postoperatorie

După intervenția chirurgicală pacientul este integrat într-un program de monitorizare pe o durată de 5 ani sau mai puțin, în funcție de clinică. În primul an sunt cuprinse 5 consultații, apoi o consultație pe an. 

Această monitorizare riguroasă are drept scop evaluarea scăderii în greutate și a menținerii acesteia prin îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață, precum și evaluarea medicală continuă prin analize de sânge și investigații de specialitate.

Ce aspecte sunt urmărite în perioada de recuperare după intervenția gastric sleeve?

Recuperarea postoperatorie este rapidă, pacientul revenind în salon în aceeași zi în care are loc intervenția. 

Sunt importante următoarele aspecte:

  • După intervenție, este necesar ca pacientul să fie sub observația medicului timp de 2-3 zile, pentru monitorizarea starii clinice si sustinerea in urmarea indicatiilor; 
  • Consumul de lichide are loc treptat, începând cu prima zi postoperator;
  • Externarea poate avea loc în a doua zi postoperator, dupa evalurea hidratarii corespunzatoare
  • Întreaga recuperare se desfășoară treptat, după externare pacientul fiind nevoit să urmeze un regim alimentar echilibrat.

Este important ca pacientii sa constientizeze faptul ca in urma acestei interventii bariatrice, micșorarea volumului stomacului și reducerea sintezei de grelină (hormonul ce regleaza apetitul), determina reducerea cantitatii de alimente consumate, fiind recomandat un regim alimentar echilibrat si variat.

Ce avantaje oferă operatia de micsorare a stomacului?

Printre principalele beneficii pe care le oferă această procedură chirurgicală sunt dementionat

  • în urma intervenției pacientul își diminuează greutatea corporală între 40% și 60% în primul an după intervenție;
  • recuperarea este una rapidă, deoarece intervenția chirurgicală se realizează pe cale  laparoscopică, iar disconfortul postoperator resimțit de către pacient este minim, astfel incat reluarea activităților cotidiene, inclusiv întoarcerea la locul de muncă este rapidă;
  • pacientul poate consuma orice aliment, dar în cantități reduse, nefiind nevoie de un regim alimentar special;
  • în urma scăderii în greutate, starea de sănătate a pacienților se îmbunătățește prin remiterea patologiilor asociate obezitatii, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemie, apnee obstructivă de somn, infertilitate, afecţiuni articulare, steatoza hepatică etc;
  • pacienții își recapătă încrederea în sine, modificarea estetică determinată de reducerea greutății având un puternic impact pozitiv asupra stării lor emoționale.

Gastric sleeve sau operatia de micsorare a stomacului este o procedura chirurgicală de actualitate, cu rezultate durabile asupra scăderii ponderale, prevenind sau ameliorând problemele medicale asociate obezității.