Meniu

12 alimente care scad acidul uric

Articol scris de

3 ani în urmă 8.9 K

Aproximativ 20% dintre oameni au niveluri ridicate de acid uric. Cu toate acestea, aproximativ două treimi dintre persoanele cu niveluri ridicate de acid uric nu prezintă niciun simptom.

Iată ce trebuie să știți despre acidul uric și despre cum să scădeți nivelul lui dacă acesta este prea mare.

Ce este acidul uric?

Acidul uric este produs atunci când corpul tău descompune substanțele chimice numite purine. Acidul uric este menit să fie un produs rezidual: se dizolvă în sânge, curge prin rinichi și este eliminat din corp prin urină.

  • Cu toate acestea, dacă acidul uric din sângele tău nu este filtrat eficient și atinge un nivel ridicat, numit hiperuricemie, poate provoca formarea de cristale. Dacă aceste cristale se instalează în articulații, ar putea duce la gută, un tip de artrită. Aproximativ 20% dintre persoanele cu hiperuricemie dezvoltă gută.

Este posibil ca organismul vostru să prezinte un risc crescut de acid uric dacă suferiți de:

• Obezitate

• Hipotiroidism

• Psoriazis

• Ați urmat chimioterapie sau radioterapie pentru cancer

Care este nivelul normal de acid uric în organism?

Nivelul de acid uric poate fi măsurat cu un test de sânge. Pentru femei, ar trebui să fie sub 6 miligrame pe decilitru de sânge. Pentru bărbați, ar trebui să fie sub 7 mg/dL. 

Este extrem de necesar să ai o dietă echilibrată care să includă toți nutrienții esențiali precum carbohidrații, proteinele, acizii grași buni și sănătoși, vitaminele și mineralele. 

Persoanelor care suferă de un nivel ridicat de acid uric în sânge le este dificil să aleagă alimentele potrivite și sănătoase pe care le pot include în dieta lor. De aceea, vă prezentăm o listă cu câteva dintre alimentele cele mai bune pentru a reduce nivelul de acid uric:

1. Banane

Dacă ați făcut gută din cauza nivelului mare de acid uric, mâncați zilnic o banană și puteți reduce acidul uric din sânge, reducând astfel și riscul de atacuri de gută. Bananele au un conținut foarte scăzut de purine, lucru care le face un aliment pentru cei cu probleme legate de acidul uric.

2. Mere

Cele mai citite articole

Merele au un conținut ridicat de fibre alimentare, care ajută la scăderea nivelului de acid uric. Fibrele absorb și elimină excesul acidului uric din sânge. Mai mult, merele sunt bogate și în acid malic care tinde să neutralizeze efectele acidului uric în organism.

3. Cireșe

Dacă doriți să alegeți doar un aliment din această listă, atunci alegeți cireșele. Ele au o componentă antiinflamatoare naturală numită antociani, care reduce nivelul de acid uric.

  • Un studiu publicat în revista „Arthritis and Rhemotology” a demonstrat că persoanele care au consumat cireșe prezintă un risc mai mic de atac de gută în comparație cu cei care nu au mâncat aceste fructe.

Prin reducerea inflamației, cireșele împiedică, de asemenea, acidul uric să se cristalizeze și să se depună în articulații, care este principala cauză a gutei.

4. Cafea

Un studiu publicat în „Jurnalul American de Nutriție Clinică” din SUA a constatat că riscul de gută scade atunci când participanții consumă cafea. Cu toate acestea, dacă aveți și alte afecțiuni, consultați-vă medicul înainte de a include cafeaua în dieta dumneavoastră.

5. Citrice

Fructele precum portocalele și lămâile sunt o sursă bogată de vitamina C și acid citric. Includerea acestor alimente în dietă vă poate ajuta să mențineți un nivel sănătos de acid uric în organism, deoarece pot elimina eficient excesul.

6. Ceai verde

Cine a spus că ceaiul verde este bun doar pentru pierderea în greutate? Mai multe studii au demonstrat că extractele de ceai verde pot scădea producția de acid uric în organism, făcându-l astfel o băutură bună pentru cei care suferă de gută sau au niveluri ridicate de acid uric în sânge.

7. Produse lactate

În timp ce consumul din abundență de carne și fructe bogate în proteine ​​a fost asociat cu un risc crescut de gută, consumul de produse lactate este corelat cu un risc scăzut a apariției acestei afecțiuni. Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza sunt surse bune de proteine ​​pentru a înlocui carnea și fructele de mare (care sunt bogate în purine și pot crește riscul de apariție a gutei).

8. Uleiuri

Consumul de uleiuri sănătoase pentru inimă, cum ar fi uleiul de in și uleiul de măsline, poate reduce inflamația. Discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile administrării suplimentelor cu ulei de pește. Cercetările au arătat că suplimentele cu ulei de pește, bogate în acizi grași omega-3, pot reduce durerea și inflamația din artrită.

9. Cereale integrale

O dietă bogată în cereale integrale, inclusiv pâine cu cereale integrale, cereale, orez și paste, a fost asociată cu un risc mai scăzut de gută. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au urmat dieta DASH (abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii), care este bogată în cereale integrale, fructe și legume proaspete și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, au un risc mai mic de a dezvolta gută.

10. Legume

Majoritatea legumelor au un conținut scăzut de purine și pot fi consumate fără restricții dacă aveți gută. Excepție fac sparanghelul, conopida, spanacul, ciupercile și mazărea verde, care conțin niveluri moderate de purine. Dacă consumați aceste legume, limitați-le la nu mai mult de ½ cană pe zi.

11. Afine și mure 

Fructele negre sub formă de boabe, așa cum sunt afinele și murele conțin substanțe chimice care pot reduce acidul uric. La fel ca și cireșele, ele ar trebui incluse în dieta celor care au probleme cu nivelul crescut de acid uric.

12. Apa

Știm că o hidratare adecvată este bună din mai multe motive. Dacă suferiți de gută, este esențial să beți suficientă apă pentru a vă ajuta corpul să scape de excesul de acid uric din sânge. Pe măsură ce nivelul acidului uric crește, riscul apariției unei crize de gută crește semnificativ.

Cele mai citite articole