Cu un rol esențial în funcționarea glandei tiroide, iodul este o substanță care se regăsește atât în alimente, cât și adăugat în suplimente alimentare sau sare. Acest oligoelement contribuie la producția hormonilor tiroidieni și la menținerea sănătoasă a celulelor și a metabolismului.
Fiind o componentă de bază în hormonii tiroidieni T4 și T3, responsabili pentru reglarea reacțiilor biochimice, consumul de iod capătă o importanță majoră în asigurarea bunăstării organismului uman. Iată, așadar ce trebuie să știi despre iod.
De unde poți obține iod?
Solul conține cantități variate de iod, lucru care influențează nivelul de iod din alimente. Din moment ce unele regiuni se confruntă cu deficit de iod în soluri, localnici sunt expuși la riscul de a dezvolta carențe de iod mai ales dacă obișnuiesc să consume alimente locale. De aceea, în aceste locuri, au fost implementate programe de iodarea sării.
Prin urmare, una dintre cele mai frecvente surse de iod se referă la sarea iodată. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că în procesul de iodare este folosită iodura, o formă redusă a iodului, care se absoarbe rapid și aproape complet în stomac și duoden. Când iodura intră în sistemul circulator, glanda tiroidă preia o cantitate corespunzătoare pentru sinteza hormonilor tiroidieni, surplusul de iodură fiind eliminată prin urină.
De asemenea, iodul se mai poate găsi în:
- Produse lactate – nivelul de iod variază în funcție de posibilitatea în care vacile au primit suplimente alimentare cu iod, respectiv au fost utilizați agenți de igienizare cu iodoform. De asemenea, studiile arată că înlocuitorii de lapte (lapte de soia sau migdale) conțin o cantitate mai mica de iod.
- Lapte matern și formule pentru sugari
- Ouă
- Fructe de mare, pește și alge
- Alimente vegetale și cereale integrale
- Alimente proteice (carne slabă)
- Nuci și semințe
- Fructe și legume
- Suplimente alimentare
Care este doza zilnică recomandată de iod?
DZR de iod variază în funcție de vârstă, adulții având nevoie de un consum de cel puțin 130 de micrograme, însă o dietă variată și echilibrată asigură un consum optim al acestui element.
Cu toate acestea, la diete vegane stricte, lipsite de pește, ouă, lapte de vacă, este de preferat să iei în considerare consumul de alimente îmbogățite cu iod sau de suplimente bogate în iod. Cere sfatul medicului sau farmacistului, dacă te gândești să iei un astfel de supliment.
Cum influențează iodul glanda tiroidă?
Iodul promovează sănătatea tiroidei. Glanda tiroidă reglează producția de hormoni responsabili de metabolism, sănătatea inimii, a oaselor și a multor alte sisteme umane.
Producția de hormoni depinde de iodul preluat din sistemul circulator. Astfel, glanda tiroidă subactivă va contribui la apariția hipotiroidismului. Totuși, consumul ridicat de iod are o influență negativă asupra tiroidei, motiv pentru care nu este necesar consumul de suplimente pe bază de iod fără recomandarea unui medic.
Iodura intrată în glanda tiroidă, trece printr-un proces de oxidare, care o transformă înapoi în iod. De asemenea, pentru efectuarea acestui process, organismul are nevoie de peroxid de hidrogen și tiroperoxidază (TPO), obținute cu ajutorul unei cantități suficiente de B2 și B3. Ulterior, peroxidul de hidrogen trebuie transformat în apă. În caz contrar, poate genera leziuni ale țesuturilor tiroidiene, conducând la apariția bolii Hashimoto. Pentru a controla acest proces este necesară o altă substanță, ce conține seleniu.
Ulterior, iodul trece printr-un procedeu de organificare (prin care iodul devine o moleculă organică) în demersul său de a deveni parte din colesterol, lipide și proteine.
Având rolul de a controla funcția tiroidiană, principalele efecte ale iodului sunt:
- Scăderea răspunsului tiroidei la TSH;
- Inhibarea propriei oxidări;
- Prevenirea secreției de hormoni tiroidieni, în situația unor concentrații mai mari de iod.
Micile modificări ale aportului de iod pot reseta sistemul tiroidian la diferite niveluri serice de TSH, lucru care surprinde capacitatea iodului de a modifica răspunsul tiroidian la TSH.
Așadar, iodul are un rol mai important decât simpla prevenire sau tratare a unei afecțiuni tiroidiene. De asemenea, sunt necesare mai multe tipuri de elemente (seleniu, B2 și B3) pentru a susține acest rol vital. De aceea, se recomandă să apelezi un medic specializat în funcționarea glandei tiroide pentru a găsi soluțiile potrivite cazului tău.
Ce alte beneficii are iodul?
Fiind un mineral esențial pentru organism, iodul prezintă mai multe beneficii:
- Diminuează riscul de dezvoltare a unei guși – gușa apare ca urmare a măririi dimensiunii tiroidei, indiferent că vorbim de hipotiroidism sau de hipertiroidism. Mărirea glandei tiroide poate fi un semn și al nodulilor tiroidieni necanceroși.
- Dezvoltă sistemul neurologic în perioada sarcinii – în timpul sarcinii, femeile au nevoie de un aport sporit de iod, necesar pentru dezvoltarea creierului la fetuși. Studiile arată că bebelușii născuți de mame care s-au confruntat cu deficiență de iod în timpul sarcinii, au prezentat risc de IQ scăzut și întârzieri intelectuale. Prin urmare, în timpul sarcinii și alăptării, medicul îți poate recomanda suplimentarea cu iod. Iodul consumat de mame se transferă prin lapte matern către bebeluși, lucru crucial în dezvoltarea neurologică a copilului.
- Îmbunătățește funcția cognitivă – beneficiile neurologice ale iodului sunt valabile și în funcționarea sănătoasă a creierului din perioada copilăriei, prevenind riscul de dizabilitate intelectuală. Cu toate că nivelul de iod necesar la copii poate fi preluat din alimentație, poți să-i adresezi medicului pediatru orice nelămuriri legate de nevoia de iod.
- Tratează boala fibrochistică a sânilor – există posibilitatea ca suplimentele pe bază de iod să trateze o astfel de boală, fiind de altfel o afecțiune necanceroasă, frecvent întâlnită la femei, care provoacă inflamații dureroase la sâni.
- Protejează împotriva riscurilor nucleare – în situații de explozie nucleară, specialiștii recomandă iodura de potasiu pentru protejarea tiroidei de leziunile generate de radiații. Totuși, administrarea unui astfel de tratament se realizează doar la recomandarea medicului întrucât, în caz contrar, poate genera tulburări gastro-intestinale, inflamații și reacții alergice și boli tiroidiene.
Ce efecte provoacă consumul ridicat de iod?
Copiii mici și vârstnicii sunt mai predispuși la efectele secundare ale iodului. Dacă nivelul de iod este prea ridicat, poți prezenta următoarele simptome:
- greață sau vărsături
- diaree
- febră
- senzații de arsură în gât și gură
- dureri stomacale
În cazuri mai severe, consumul excesiv de iod poate duce la comă.
Ce simptome prezintă deficitului de iod?
Carența de iod poate fi identificată doar prin teste de urină, simptomele fiind de fapt semnele unei boli tirodiene, cum ar fi:
- gușă vizibilă
- glandă tiroidă dureroasă sau sensibilă la atingere
- dificultăți de respirație
- dificultate la inghitire
- oboseală
- senzații extreme de răceală, în ciuda temperaturilor normale
- căderea părului
- depresie
- creșterea neintenționată în greutate
Cu o importanță ridicată în sănătatea tiroidei, consumul de iod devine primordial pentru organismul uman. Prin urmare, dacă te confrunți cu afecțiuni la nivelul glandei tiroide, este necesar să apelezi la consult de specialitate, unde medicul îți va recomanda un tratament adecvat.