Meniu

Cauzele cele mai frecvente care stau la baza apariției bolii Alzheimer

Articol scris de

2 ani în urmă 10

O dată cu atingerea unei vârste venerabile, fiecare vârstnic poate să se confrunte cu o serie de boli și afecțiuni care pot să afecteze semnificativ capacitatea de a se îngriji pe cont propriu. Una dintre aceste boli, care creează încet dar sigur, o dependență de cei dragi este Alzheimer. 

Alzheimer este o boală care evoluează treptat iar la început, simptomele pot să fie asociate cu cele caracteristice vârstei înaintate. La ora actuală nu există nici un tratament care să vindece afecțiunea însă, se pot administra medicamente care pot să amelioreze aceste stări. De asemenea, diagnosticarea timpurie poate să ajute la creșterea calității vieții. 

Pentru a putea diagnostica în mod corect această boală este necesar să se înțeleagă care sunt factorii de risc și mai ales care sunt cauzele care o declanșează. 

Cauzele apariției bolii Alzheimer 

Deși nu există cauze exacte, oamenii de știință se bazează pe numeroasele studii făcute până în prezent și se consideră că este vorba despre o serie de factori genetici, de mediu, de stil de viață, care duc la apariția acestei boli. 

Pe baza studiilor efectuate se consideră că există niște cauze ale apariției bolii Alzheimer care sunt legate de depunerile de proteine la nivelul celulelor nervoase care duc la distrugerea progresivă a funcțiilor neuronale. Modificările cerebrale se manifestă sub forma unor plăci de beta amiloid care se formează în spațiile libere dintre celulele nervoase și ghemurilor neurofibrilare care apar în interiorul celulelor. Rolul și implicarea acestora în evoluția bolii Alzheimer nu sunt cunoscute dar prezența lor determină afectarea neuronilor. 

Stadiile bolii Alzheimer și prevenirea 

Cele mai citite articole

Printre simptomele cele mai frecvent întâlnite se numără dezorientarea, tulburările de dispoziție, atacurile de panică nejustificate, apariția suspiciunilor nefondate, dificultăți de vorbire și de deplasare. 

Multe dintre abilitățile dobândite de-a lungul vieții, așa cum este cititul, cântatul, dansatul, pictura, practicarea diverselor meșteșuguri, etc., se mențin până în ultimul stadiu al bolii. 

Există cinci stadii de evoluție a bolii care se agravează în mod treptat. Ultimul stadiu fiind cel mai grav și cel care necesită o atenție specială. 

Netratarea la timp a bolii poate să aducă cu sine o serie de complicații în starea pacientului. De asemenea, pe măsură ce boala progresează, schimbările la nivelul sistemului nervos pot afecta o serie de funcții precum înghițitul, menținerea echilibrului și apariția altor boli și afecțiuni deosebit de grave. 

Boala Alzheimer nu poate să fie prevenită dar progresul bolii poate să fie încetinit prin administrarea tratamentelor menite să amelioreze simptomele. Pentru cele mai bune rezultate, este important să se încurajeze pacientul să își mențină o viață cât mai activă. Mai ales dacă suferă și de alte tipuri de afecțiuni care pot evolua în timp, este esențial să se efectueze controale medicale frecvente și să se administreze tratamentele prescrise. 

Aceasta este una dintre cele mai vitrege afecțiuni cu care se poate confrunta un vârstnic. Deși degradarea cognitivă nu poate să fie prevenită, este important să se înțeleagă cât mai bine cauzele apariției bolii Alzheimer dar și stadiile acesteia. Cu cât se diagnostichează mai repede boala cu atât sunt șanse mai mari ca pacientul să aibă parte de o calitate a vieții mai bună.  

Cele mai citite articole