Cu toate că venirea pe lume a unui copil este un lucru special și așteptat cu bucurie, sarcina poate produce unele dezechilibre în organismul mamei. Hemoroizii sunt o problemă frecvent întâlnită în timpul sarcinii, mai ales în cel de-al treilea trimestru. Hemoroizii reprezintă umflarea venelor de la nivelul anusului și pot fi interni sau externi. În timp ce hemoroizii interni nu sunt vizibili cu ochiul liberi, cei externi pot fi sesizați, deoarece au aspectul unor vene varicoase (mărite de volum). Hemoroizii pot fi tratați prin remedii naturale și preveniți printr-un stil de viață sănătos. Iată de ce apar hemoroizii în sarcină, cum se manifestă, cum pot fi tratați și preveniți!
Simptomele hemoroizilor
Simptomatologia diferă în funcție de tipul hemoroizilor și poate include:
- sângerare – poți sesiza urme de sânge pe hârtia igienică, după defecație;
- mâncărimi la nivelul anusului;
- durere, disconfort sau senzația de arsură în timpul defecației;
- umflături dureroase în jurul anusului, dure la atingere;
- durere în jurul anusului care se intensifică în poziția șezut și după constipație.
Cauzele hemoroizilor în sarcină
Hemoroizii sunt frecvenți în sarcină din mai multe motive:
- Presiune asupra pelvisului: creșterea dimensiunilor și greutății fătului pune presiune asupra organelor din jur. Presiunea exercitată asupra pelvisului poate duce la umflarea venelor din partea inferioară a corpului.
- Constipație: odată cu dezvoltarea fătului, uterul poate comprima intestinele, cauzând probleme de tranzit. Constipația este o problemă des întâlnită în sarcină. Totuși, dificultatea de a defeca duce la încordarea excesivă a anusului, ceea ce cauzează apariția hemoroizilor.
- Creșterea volumului sangvin: în sarcină, volumul sangvin (cantitatea de sânge din organism) crește cu aproximativ 50%. Acest lucru poate duce la umflarea venelor.
Alte posibile cauze ale hemoroizilor în sarcină sunt:
- dieta dezechilibrată–un aport deficitar de fibre și de apă poate cauza constipație, ceea ce crește riscul de hemoroizi;
- sedentarismul–lipsa activității fizice crește riscul de constipație, deci și de hemoroizi;
- statul prelungit în șezut și pe vasul de toaletă;
- ridicarea unor obiecte grele.
Tratamentul hemoroizilor în sarcină
Cele mai citite articole
În general, hemoroizii pot fi tratați cu diferite produse farmaceutice, printre care laxativele, supozitoare pentru hemoroizi, supozitoarele pentru constipație sau unguentele. Totuși, multe dintre acestea sunt contraindicate în sarcină. Dacă te confrunți cu hemoroizi în sarcină, cere recomandarea medicului, înainte de a utiliza orice produs farmaceutic.
De obicei, hemoroizii trec de la sine la ceva timp după naștere. Până atunci, este indicat să apelezi la remedii naturale pentru ameliorarea simptomatologiei. Ce poți face?
- Crește aportul de fibre prin modificări dietetice–mănâncă mai multe fructe, legume și cereale. Optează pentru cerealele integrale (paste integrale, orez brun, pâine integrală, fulgi integrali).
- Aplică o compresă rece sau cu gheață pe zona anusului.
- Folosește o pernă colac pentru șezut.
- Aplică apă de hamamelis (witch hazel) pe zona anusului, folosind o dischetă de bumbac.
- Evită statul prelungit în șezut și stai întinsă mai des pe o parte, pentru a reduce presiunea asupra pelvisului.
- Fă exerciții Kegel, pentru întărirea planșeului pelvin.
- Stai cu șezutul în apă caldă pentru minim 10 minute.
- Folosește o hârtie igienică delicată.
Cum previi hemoroizii în sarcină
Cel mai simplu este să previi hemoroizii în sarcină, decât să îi tratezi. În plus, metodele de prevenire a hemoroizilor au și alte beneficii pentru sănătatea ta și a fătului. Iată ce trebuie să faci:
- Fă mai multă mișcare, pentru a preveni constipația și pentru a evita statul prelungit în șezut. Poți efectua activități fizice ușoare, cum ar fi mersul pe jos.
- Fă zilnic exerciții Kegel, pentru a întări mușchii care susțin rectul. În plus, acestea te ajută și să previi incontinența urinară. Exercițiile presupun încordarea mușchilor pe care îi utilizezi atunci când oprești jetul de urină. După ce identifici corect acești mușchi, încordează-i și menține contracția timp de 5 secunde. În următoarele 5 secunde, relaxează-ți acești mușchi. Repetă de 10 ori și efectuează acest set de exerciții de 3 ori pe zi.
- Mănâncă variat și sănătos, pentru un aport suficient de fibre. Include în alimentație fructe, legume, cereale integrale. Alimentele probiotice (chefir, iaurt) te pot ajuta să ai un tranzit intestinal optim. O dietă variată și sănătoasă ajută și la buna dezvoltare a fătului.
- Bea 6-8 pahare de apă pe zi, pentru a preveni deshidratarea și constipația.
- Evită încordarea excesivă în timpul defecației.
- Evită statul prelungit pe vasul de toaletă și în șezut.
- Nu amâna defecația, dacă simți nevoia de a utiliza toaleta.
Așadar, hemoroizii sunt o problemă comună în sarcină. Din fericire, aceștia pot fi preveniți eficient printr-un stil de viață sănătos.