Meniu

Dureri din cauza măselelor de minte? Iată ce trebuie să știi

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

o săptămână în urmă 0

Dureri din cauza măselelor de minte? Iată ce trebuie să știi

Măselele de minte sunt ultimii molari care apar în cavitatea orală. De regulă, primele semne de erupție apar în jurul vârstei majoratului, pe măsură ce acești ”dinți târzii” încep să își facă loc pe arcada dentară.

Perioada de erupție a măselelor poate fi însoțită de dureri și disconfort la nivelul gingiilor, așa că este important să înțelegi aceste simptome și să te consulți cu un medic stomatolog pentru a evita eventualele complicații.

De ce dor măselele de minte?

Denumirea de ”măsele de minte” vine de la vârsta la care acești dinți obișnuiesc să erupă, adică între 17 și 25 de ani. Deși numele poate sugera că acești dinți apar când ești mai înțelept, realitatea este că experiența erupției lor poate fi destul de neplăcută și dureroasă. Asta pentru că aceste măsele apar când dantura este completă și, de cele mai multe ori, nu găsesc loc suficient pentru a ieși corect din gingie.

În unele cazuri, măselele de minte pot cauza durere, pot deteriora alți dinți și pot genera numeroase probleme dentare. Alteori nu provoacă niciun fel de disconfort. Dar, pentru că măselele de minte sunt greu de curățat, ele sunt mai predispuse la carii și la infecții ale gingiilor decât ceilalți molari.

Cele mai citite articole

Pentru că măselele de minte pot afecta alinierea generală a dinților, prin presiunea pe care o exercită asupra celorlalți dinți, în special în cazul persoanelor care poartă un aparat dentar, este recomandată extracția lor înainte sau în timpul tratamentului ortodontic.

Când se extrage măseaua de minte?

Medicii recomandă extracția molarului de minte atunci când constată că a crescut acestora într-o poziție incorectă sau că nu are loc pe arcada dentară. De asemenea, maseaua de minte trebuie scoasă atunci când este afectată de carii majore, provoacă disconfort constant sau interferează cu mușcătura corectă a pacientului.

Deși poate părea ceva complicat, extracția măselei de minte este o procedură comună în stomatologie. Este efectuată sub anestezie locală sau generală, după caz, și este urmată de o perioadă de recuperare de câteva zile, până la două săptămâni, timp în care poți simți durere și sensibilitate în zona afectată.

Durerile din cauza măselelor de minte sunt destul de frecvente la adulți de toate vârstele, iar în cele mai multe cazuri medicii recomandă extracția lor pentru a preveni complicațiile. Uneori, aceste dureri pot fi gestionate cu medicamente antiinflamatoare sau analgezice eliberate fără prescripție medicală, dar este crucial să discuți cu un medic stomatolog pentru a evita eventualele complicații.

Cele mai citite articole