Meniu

Când este recomandată evaluarea genetică a embrionilor?

Articol scris de

3 săptămâni în urmă 7

Într-o lume ideală, orice cuplu ar putea obține o sarcină pe cale naturală. Într-o lume ideală nu s-ar pune problema de infertilitate, de planuri de tratament complexe, monitorizări și sume mari de bani alocate în această direcție. Din păcate, tot mai multe cupluri, chiar și tinere, au nevoie de ajutorul medicilor pentru a-și vedea visul împlinit – acela de a forma o familie de 3.

Da, e crunt să afli că nu poți obține o sarcină așa cum probabil ai văzut în familie sau în cercul de prieteni, dar să știi că nu este un capăt de țară. Avem medici specializați, precum Dr. Adela Serban, care te pot ajuta să devii părinte. Există tratamente mai ușoare, dar și tratamente complexe. Totul depinde de particularitățile fiecărui caz în parte. În unele situații, de exemplu, se recomandă evaluarea genetică a embrionilor. Care sunt aceste situații și cum te ajută acest test să ajungi mai aproape de momentul în care o să-ți ții bebelușul în brațe? Află toate detaliile din rândurile următoare.

Ce este evaluarea genetică a embrionilor?

Evaluarea genetică a embrionilor se realizează cu ajutorul unui test – PGT-A. Acest test sporește șanselor de reușită cuplurilor car apelează la fertilizarea in vitro și se realizează înaintea implantării embrionilor rezultați în uterul mamei. Testul poate identifica eventualele modificări ale numărului de cromozomi aflați la nivelul embrionilor rezultați în laborator, prin fertilizare. Practic, se dorește implantarea unui embrion cu un număr cât mai mare de cromozomi. Așa cresc șansele de a obține o sarcină sănătoasă.

De precizat este și faptul că un embrion cu un număr anormal de cromozomi poate conduce la obținerea sarcinilor cu probleme – bebeluși cu diferite afecțiuni genetice, incompatibilitate, șanse prea mici de supraviețuire etc.

Cum se recoltează testul pentru evaluarea generică a embrionilor?

Cele mai citite articole

Testul se recoltează în laborator, acolo unde specialistul extrage, cu mare grijă, un eșantion de celule din embrionii produși în procesul de fertilizare în vitro. Tot medicul analizează cu atenție numărul de cromozomi. La final, doar embrionii fără anomalii sunt selectați pentru transfer sau congelare. Atenție, în urma procesului de fertilizare, se pot obține mai mulți embrioni sănătoși.

Cui și de ce se recomandă evaluarea genetică?

Evaluarea genetică a embrionilor se recomandă doar de către un specialist în tehnici de reproducere umană asistată și face parte din planul de tratament, un plan de tratament care se bazează pe analize și testări specifice, consultații stabilite la un anumit interval de timp, comunicare și un plan de acțiune bătut în cuie.

Când se recomandă PGT-A?

PGT-A se recomandă, de regulă, pacientelor care au suferit avorturi spontane repetate, celor care au urmat un ciclu fiv, dar embrionii au prezentat eșec de implantare și femeilor cu risc crescut (analizând istoricul familial în ceea ce privește problemele cromozomiale). De asemenea, evaluarea genetică se recomandă femeilor cu vârstă peste 35 de ani, celor care prezintă un risc mai mare de a avea un copil cu probleme.

De ce se recomandă PGT-A?

În primul rând, PGT-A se recomandă pentru a crește șansele de a obține o sarcină sănătoasă, pentru succesul ciclului FIV. Apoi, mai sunt și alte motive, precum:

  • Diminuarea riscului de avort spontan;
  • Scăderea numărului de cicluri fiv necesare pentru a obține sarcina;
  • Obținerea unor embrioni sănătoși, în vederea transferului în deplină siguranță;
  • Evitarea riscurilor asociate sarcinilor sensibile.

Așadar, evaluarea genetică a embrionilor este o etapă deosebit de importantă în planul de tratament. Dacă medicul tău îți recomandă această testare, nu ar trebui să stai pe gânduri. Sănătatea ta și a viitorului bebeluș trebuie să reprezinte o prioritate, iar evaluarea genetică îți poate oferi multe informații utile cu privire la obținerea sarcinii.

Cele mai citite articole