Urticaria este o afecțiune cutanată destul de frecventă, care se estimează că ar afecta aproximativ 20% din populația lumii. De cele mai multe ori, nu provoacă probleme severe, dar există totuși riscul apariției unor reacții grave, ce pot pune viața în pericol. De asemenea, chiar și în cazurile ușoare, poate provoca disconfort și afecta calitatea vieții unei persoane.[1] În rândurile de mai jos, vei descoperi ce este de fapt urticaria, care sunt simptomele sale și cum poate fi ea tratată.
Ce este urticaria?
Urticaria este o afecțiune cutanată caracterizată prin apariția unor papule și plăci eritemato-edematoase și prurit. Există o varietate de cauze care pot declanșa urticaria. Printre acestea se numără alergiile la alimente, medicamente sau substanțe precum latexul, infecțiile, stresul, expunerea la soare sau frigul, precum și unele boli autoimune. Este important de menționat că uneori cauza urticariei poate rămâne necunoscută.
Urticaria poate fi clasificată în două tipuri principale: urticaria acută și urticaria cronică. Urticaria acută durează mai puțin de șase săptămâni și este adesea cauzată de alergii alimentare, medicamente sau infecții. Pe de altă parte, urticaria cronică poate persista timp de luni sau chiar ani și este adesea mai dificil de tratat.[1][2]
Cum se manifestă urticaria?
Simptomele sale pot varia în funcție de tipul de urticarie, dar cele mai comune includ erupții cutanate roșii sau de culoarea pielii. Acestea pot afecta orice zonă a corpului, își pot schimba forma, pot să dispară și să reapară pentru perioade scurte de timp și, după cum menționam anterior, sunt însoțite de mâncărime intensă. Una dintre caracteristicile leziunilor urticariene este aceea că se albesc la apăsare.
Urticaria poate fi asociată sau confundată cu angioedemul, o afecțiune caracterizată prin edemul țesuturilor subcutanate, care se manifestă prin umflarea ochilor, gurii, a mâinilor, picioarelor sau gâtului și care, printre altele, poate provoca dificultăți de respirație sau crampe abdominale.[2]
Cele mai citite articole
Dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus, este indicat să te programezi la un consult de alergologie.
Cum se poate trata urticaria?
Tratamentul urticariei poate varia în funcție de severitatea și frecvența simptomelor. Cel mai frecvent utilizate în gestionarea urticariei sunt antihistaminicele, orale sau topice. Acestea blochează efectele histaminei, substanța chimică produsă de corp care cauzează simptomele de urticarie. În cazurile severe, medicul poate prescrie corticosteroizi. Aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor urticariei.
Dacă ai fost diagnosticat/ă cu urticarie, tratamentul va include, oricând este posibil, identificarea și evitarea factorilor care declanșează simptomelor. Poate fi vorba, de exemplu, de alimente, medicamente, polen sau înțepături de insecte. Expunerea la frig sau la soare, precum și purtarea de haine strâmte pot duce, de asemenea, la apariția sau agravarea simptomelor urticariei. În astfel de cazuri, evitarea alimentelor care au fost identificate ca factor declanșator, înlocuirea hainelor strâmte cu haine largi, purtarea unor haine călduroase atunci când urmează să te expui unor temperaturi scăzute ori de haine UV când te expui la soare poate ajuta la evitarea episoadelor de urticarie.
Atenție! Dacă simptomele tale includ umflarea limbii sau a buzelor sau dificultățile de respirație, este important să te asiguri că ai tot timpul cu tine un autoinjector cu epinefrină (adrenalină) ori să soliciți ajutor medical de urgență. Aceste simptome pot anunța producerea unui șoc anafilactic, o reacție alergică severă, potențial fatală.[1]
Urticaria este o afecțiune dermatologică ce se manifestă prin apariția de erupții cutanate însoțite de mâncărimi. În general, nu este considerată o afecțiune severă. Totuși, dacă nu este gestionată și tratată corect, poate cauza probleme și chiar duce la anumite complicații. Pentru a evita astfel de situații, este indicat să te adresezi unui specialist pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament corespunzător.
Bibliografie:
- „Hives (Urticaria) | Causes, Symptoms & Treatment”, American College of Allergy, Asthma & Immunology, 13 Apr. 2022, acaai.org/allergies/allergic-conditions/skin-allergy/hives/. Accessed 25 Sept. 2023.
- „Hives: Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment & Prevention”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/8630-hives. Accessed 25 Sept. 2023.