Neglijenta medicala consta in actiunea sau omisiunea personalului medical care are ca rezultat ranirea sau decesul unui pacient. Poate fi atribuita unei neglijeri sau executarii eronate a practicii medicale.
O neglijenta medicala este un prejudiciu fizic sau moral produs pacientului ca urmare a unei proceduri medicale imprudente sau din ignoranta.
Malpraxisul medical reprezinta o problema extrem de delicata si complexa, care poate afecta in mod grav viata pacientilor. In astfel de situatii, multi oameni isi doresc sa apeleze la un avocat specializat in acest domeniu pentru a primi asistenta si a-si proteja drepturile. Pe https://ad-avocat.ro gasesti mai multe informatii despre malpraxisul medical si ce sa faci in acest caz.
Caracteristicile neglijentei medicale
Trebuie recunoscut ca exercitarea profesiei medicale prezinta intotdeauna riscul ca pacientul sa sufere rani sau pierderea vietii. Exista factori care nu sunt la indemana medicului care pot provoca astfel de daune, cum ar fi:
- Intarzierea pacientului in solicitarea asistentei clinice.
- Rezistenta pacientului de a respecta indicatiile medicului.
- Practicarea automedicatiei de catre pacient. In multe cazuri, este posibil sa fi luat un medicament care nu era adecvat pentru conditia sa fizica.
- Severitatea pacientului. De exemplu, sangerarea poate fi atat de severa incat nu poate fi compensata cu transfuzii pe care organismul le poate tolera.
In orice proces legal pentru neglijenta medicala, trebuie sa se stabileasca in ce masura a fost imposibil ca medicul sa previna producerea prejudiciului. De asemenea, se examineaza daca a facut tot ce i-a stat in putere pentru a avea grija de integritatea pacientului.
Doua concepte care trebuie evaluate pentru a determina gradul de responsabilitate a personalului medical sunt de obicei derivate din neglijenta medicala.
Prima oara antrenament
Praxis este o expresie latina care inseamna practica. Malpraxisul medicului sau al personalului sanitar se refera la actiunile sau omisiunile improprii ale profesionistilor din domeniul sanatatii care pun in pericol viata sau integritatea fizica a pacientului .
Cateva exemple de practici proaste pentru sanatate sunt urmatoarele:
- Instrumente chirurgicale care au ramas in interiorul pacientului odata cu terminarea operatiei.
- Administrarea unui medicament care nu era tolerabil de organismul pacientului.
- Leziuni ale organelor din apropiere din zona care a fost operata.
- Transfuzie de sange care nu este compatibila cu grupa dumneavoastra de sange.
- Infectii derivate din lipsa de igiena din partea personalului medical care a asistat in timpul interventiei chirurgicale.
- Administrarea de substante care se prefac medicamente si insala pacientul . Sunt cazuri in care personalul medical sustine ca a aplicat un medicament intravenos atunci cand era doar salin.
Malpraxisul este de obicei clasificat in patru variante, in functie de actiunea sau omisiunea care a fost comisa.
- Neglijenta. Lipsa precautiilor medicale. Se remarca prin lipsa de prudenta de a evita un risc.
- malpraxis Medicul nu are suficiente aptitudini sau pregatire pentru a trata un pacient, iar pacientul este ranit sau moare.
- malpraxis imprudent In ciuda faptului ca medicul nu stapaneste o anumita strategie, el decide sa o duca la indeplinire.
- Bolnav. Actiune sau omisiune cu scopul de a provoca un prejudiciu.
2. Eroare medicala
Se refera la erori sau omisiuni cauzate de neglijente din partea personalului administrativ al clinicii. Unele cazuri sunt urmatoarele:
- Lipsa personalului instruit pentru a face fata situatiilor de urgenta. Un caz foarte frecvent este atunci cand o femeie insarcinata isi pierde viata in timp ce asteapta sa fie tratata.
- Refuzul fara justificare din partea receptiei de a acorda o programare.
- Lipsa disponibilitatii programarilor pentru ingrijiri medicale din cauza administrarii proaste. Acest caz este de obicei mai persistent in spitalele publice.
- Constrangerea administrarii unui spital guvernamental astfel incat pacientul sa acorde ceva in schimbul serviciului. In unele spitale, pacientului i se cere de obicei sa doneze sange daca doreste sa fie tratat.
Pentru a diferentia cele doua concepte anterioare, este necesar sa se determine cine este responsabil pentru actiune sau omisiune:
- Daca eroarea a venit de la medic si a facut-o in timpul tratamentului , este malpraxis .
- Daca este o practica a personalului administrativ al clinicii, se numeste eroare medicala.