Meniu

Cauzele si simptomele prezente la noduli pulmonari

Articol scris de

noduli pulmonari
3 săptămâni în urmă 0

Introducere

Nodulii pulmonari reprezinta mici formatiuni rotunde sau ovale care apar pe plamanii unei persoane, observate de cele mai multe ori in timpul unei radiografii toracice sau a unei tomografii computerizate (CT). Aceste mici mase sunt de dimensiuni variabile, dar de obicei nu depasesc 3 centimetri in diametru. Multe dintre aceste noduli sunt benigni, dar unele pot fi semnale ale unor afectiuni mai grave, inclusiv cancerul. In acest articol, vom explora cauzele si simptomele asociate cu nodulii pulmonari, precum si modalitatile de diagnostic si tratament.

Cauzele aparitiei nodulilor pulmonari

Nodulii pulmonari pot fi cauzati de o varietate de conditii si factori. Unul dintre cele mai frecvente cauze este infectia, precum tuberculoza sau infectiile fungice, cum ar fi histoplasmoza sau coccidioidomicoza. Aceste infectii pot lasa cicatrici mici in plamani, care apar ca noduli la radiografia toracica. Alte cauze includ tumori benigne, cum ar fi hamartomul pulmonar, cel mai comun tip de tumora benigna a plamanului. De asemenea, nodulii pulmonari pot fi un semn al unor afectiuni inflamatorii, cum ar fi sarcoidoza sau reumatismul pulmonar. In cele mai ingrijoratoare cazuri, nodulii pot fi cancerigeni, reprezentand metastaze de la alte cancere din corp sau primul semn al cancerului primar de plaman.

Simptome asociate cu nodulii pulmonari

Cele mai citite articole

Desi multi noduli pulmonari sunt descoperiti intamplator, deoarece nu provoaca simptome, unii pacienti pot experimenta anumite semne. Simptomele depind de cauza subiacenta a nodulului. De exemplu, daca nodulul este cauzat de o infectie, simptomele pot include febra, frisoane, tuse persistenta si uneori expectoratie sangvinolenta. In cazul nodulilor asociati cu sarcoidoza, simptomele pot include oboseala, pierderea in greutate, dureri articulare si eruptii cutanate. Cand nodulii sunt cancerigeni, pot provoca tuse cronica, pierdere in greutate inexplicabila, respiratie suieratoare si durere toracica.

Diagnosticarea nodulilor pulmonari

Diagnosticarea nodulilor pulmonari incepe de obicei cu identificarea acestora printr-o radiografie toracica efectuata din alte motive. Daca un nodul este identificat, medicul va recomanda probabil o tomografie computerizata pentru a obtine imagini detaliate ale plamanilor. Tomografia poate ajuta la determinarea formei, marimii si locatiei nodulilor, precum si la prezenta oricaror alte anomalii care ar putea sugera o cauza specifica. Pentru a determina natura nodulului, poate fi necesara efectuarea unei biopsii, in care o mica mostra de tesut pulmonar este prelevata si examinata la microscop pentru celule anormale sau semne de infectie.

Tratament si management

Tratamentul nodulilor pulmonari depinde de cauza lor. Nodulii benigni sau cei care sunt determinati a fi nedaunatori pot necesita doar monitorizare periodica printr-o serie de tomografii computerizate pentru a verifica daca exista schimbari in marime sau aspect. In cazul infectiilor, tratamentul poate include medicamente antifungice sau antibiotice. Pentru noduli care sunt suspectati sau confirmati a fi cancerigeni, optiunile de tratament pot include chirurgia pentru a indeparta nodulul, radioterapia sau chimioterapia, in functie de tipul si stadiul cancerului. Este vital ca orice tratament sa fie personalizat in functie de nevoile individuale ale pacientului si de specificul afectiunii sale.

Cele mai citite articole