Dietele de detoxifiere sunt o metodă populară de resetare a organismului, detoxifierea fiind o tendință care a crescut în popularitate în ultimii ani. Deși conceptul de eliminare a toxinelor din organism există de mult timp, metodele populare de a bea sucuri presate la rece, de a lua suplimente din plante sau de a consuma produse de detoxifiere special formulate au luat cu asalt domeniul sănătății și wellbeingului.
Fanii detoxifierii au susținut că aceasta poate promova sănătatea intestinală și pierderea în greutate, poate stimula energia, poate ajuta la claritatea mentală și poate crește absorbția nutrienților. Una dintre cele mai populare metode include consumul de ceai cu ghimbir.
Încercarea unei detoxifieri sau a unei cure sănătoase poate părea soluția la o varietate de probleme, dar funcționează și sunt ele într-adevăr sigure pentru a le încerca? Practic, există foarte puține dovezi în spatele acestor tendințe popularizate de detoxifiere intestinală. Ghimbirul însă a fost utilizat în siguranță în numeroase studii de cercetare în care a fost administrat oral ca supliment alimentar. Produsele pe bază de ghimbir pot fi, de asemenea, sigure pentru utilizare topică.
Ghimbirul a fost folosit în medicina populară încă din cele mai vechi timpuri. În mod tradițional, era folosit pentru o varietate de afecțiuni, cum ar fi astmul, gripa, indigestia și disconfortul gastrointestinal. În prezent, ghimbirul este recomandat pentru greață și vărsături, osteoartrită, crampe menstruale și alte afecțiuni.
Cel mai bun lucru de făcut dacă ești îngrijorat de încărcătura ta de toxine este să consumi o dietă sănătoasă și echilibrată, să faci exerciții fizice în mod regulat și să te hidratezi. Acest lucru va susține procesele naturale de detoxifiere ale organismului tău, efectuate de rinichi, ficat și sistemul digestiv.
Pe lângă ghimbir, cele mai sigure condimente și plante care ajută organismul în procesul natural de detox sunt rozmarinul, chimenul, usturoiul, pelinul, cimbrul, propolisul și berberina. De asemenea, alte analize au arătat că vitamina A, zincul și seleniul pot reduce severitatea infecțiilor parazitare. Prin urmare, suplimentarea cu aceste minerale și vitamine ar putea face parte dintr-o cură sigură de detoxifiere.
O dietă în care consumi cereale integrale, proteine slabe, fructe, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, limitarea zaharurilor adăugate, a cerealelor rafinate, a alimentelor ultraprocesate, a alcoolului și a alimentelor bogate în grăsimi ar putea să te ajute în perioada de detox. De asemenea, este important să evitați consumul de carne și fructe de mare crude sau insuficient gătite.
Foto: Pexels