Varicele (venele varicoase) reprezintă o problemă întâlnită frecvent în rândul persoanelor adulte, aceasta influențând negativ calitatea vieții lor. Atât femeile, cât și bărbații se confruntă cu această problemă medicală, însă efectele generate afectează într-o proporție mai ridicată populația feminină, în special în momentul instalării menopauzei.
Patologia venelor și complicațiile ce pot surveni reprezintă un subiect de actualitate pentru domeniul medical. Mai mult decât atât, studiile realizate asupra patologiilor cardiovasculare și a evoluției realizate în chirurgia vasculară a adus în prim-plan complexitatea bolii cronice venoase.
Important de menționat este că factorul genetic reprezintă un punct de referință în contextul apariției venelor varicoase, ele fiind determinate de gena noastră. Cu alte cuvinte, genetica se află pe lista factorilor de risc în cazul bolii cronice venoase.
Descoperă în rândurile următoare mai multe informații utile despre varice, cauzele apariției acestor vase de sange dilatate și simptomele sau semnele pe care le prezintă pacienții în raport cu acestea.
Ce reprezintă varicele (boala cronica venoasa)?
Boala cronica venoasă (varicele) reprezintă o venopatie cronică care se manifestă prin dilatația constantă și neregulată a venelor. Cu alte cuvinte, această afecțiune se traduce ca un proces de deteriorare al pereților venoși.
Estetic, varicele arată ca vene umflate pronunțate, de nuanță albastră. Varicele se dezvoltă la venele superficiale, ele fiind cele care se regăsesc imediat sub piele. Ca localizare, ele se dezvoltă la nivelul membrelor inferioare, cu precădere în zona interioară a gambelor sau a coapselor.
Venele varicoase sunt generate de disfuncții ale valvelor, ele fiind cele care mențin circulația corectă a sângelui. În măsura în care valvele nu funcționează normal, sângele nu poate circula, iar presiunea din vene crește.
Atunci când o persoană petrece mult timp în picioare sau stă doar într-o anumită poziție se poate produce o dilatare a venelor, care deteriorează pereții și implicit, valvele venoase. În acest mod sunt generate varicele.
Tipuri de varice cu care se pot confrunta pacienții
Varicele poate fi întâlnit sub mai multe tipuri:
- Vene varicoase reticulare – ele prezintă o nuanță albăstruie si se regăsesc grupate într-o formă tip rețea, la distanțe mici una față de cealaltă. Ca alte particularități, ele sunt subțiri și se identifică la nivelul stratului superior al pielii.
- Vene varicoase noduroase – ele se pot observa cu ușurință, prin prisma aspectului neplăcut – venele alcătuiesc un trunchi la suprafața pielii, sunt lungi și noduroase la atingere. În condițiile în care acestea nu sunt tratate la timp, atunci pacienții pot dezvolta complicații, printre care tromboza (o inflamație la nivelul unei vene, produsă de un cheag de sânge).
- Telangiectazii – ele se prezintă sub forma unor grupuri mici de vene albastre sau roșii, în zona feței sau pe picioare. Comparativ cu celelalte tipuri de varice, ele nu se umflă sub piele și nu au un aspect noduros.
Care sunt principalele cauze care determina dezvoltarea varicelor?
Apariția varicelor poate fi cauzată de numeroși factori, atât ereditari, cât și legați de stilul de viață abordat. În general, factorul favorizant ce declanșează apariția acestora este legat de ereditate.
Diminuarea producției de colagen deteriorează în timp valvele venelor, fapt ce determină dezvoltarea varicelor. În plus, această boală venoasă poate să fie un efect al obezității și al modului de viață sedentar.
Cele mai citite articole
De asemenea, un factor favorizant poate fi statul prelungit în picioare. Persoanele care dețin un job solicitant, ce implică efort fizic și stat în picioare prezintă riscul de a dezvolta în timp varice.
Astfel, printre factorii de risc menționăm:
- Leziuni la nivelul venelor;
- Factorul genetic;
- Existența unor agenți locali care pot deteriora sau îngreuna circulația sângelui în vene;
- Tulburări endocrine, rezultate în urma sarcinilor repetate, menopauza etc.
- Obezitatea;
- Vârsta înaintată;
- Statul îndelungat în picioare;
- Menopauza;
- Factori care cresc presiunea abdominală (spre exemplu, realizarea unor sporturi de performanță);
- O alimentație deficitară în vitamine și minerale;
- Obiceiuri nocive care deteriorează microcirculația (spre exemplu fumatul, consumul ridicat de alcool etc.)
Important de menționat este faptul că boala cronică venoasă apărută în perioada de adolescență poate evolua destul de repede, în contextul unui fond genetic. Ulterior, forma varicelor se poate agrava în condițiile unor dereglări hormonale sau a unor alte cauze de natură fizică. De la vene varicoase și senzația de greutate în picioare până la malformații vasculare, această afecțiune poate evolua repede, determinând numeroase tulburări ale sistemului venos.
Ce simptome sau semne apar în cazul varicelor?
Primul semn in caz de varice implică estetica pielii. Varicele se dezvoltă de obicei în zona picioarelor, ele fiind vizibile și ușor de identificat, prin prisma nuanței purpurii pe care le prezintă. În plus, pe lângă această particularitate, pacienții pot prezenta:
- Umflarea gambelor sau senzația constantă de picioare grele;
- Dureri și disconfort la nivelul gambelor;
- Senzația de neliniște și tensiune la nivelul picioarelor;
- Crampe și stare de mâncărime (cu precădere, în timpul nopții);
Sub influența gravitației, varicele evoluează, iar în contextul netratării, ele pot genera multiple complicații. În faza incipientă, varicele pot să nu prezinte simptome, însă cu trecerea timpului, pacienții se pot confrunta cu disconfort sau senzația de oboseală la nivelul membrelor inferioare.
În cazul netratării lor, varicele pot produce numeroase complicații, printre care ulcerul varicos sau chiar tromboza vasculară. Printre alte posibile complicații putem enumera:
- Inflamații la nivelul pulpei;
- Decolorarea pielii picioarelor;
- Sângerări la nivelul venelor varicoase;
- Edeme sau umflarea gambelor.
Indiferent că vorbim de complicații acute sau cronice, important este ca pacientul să apeleze la specialiști pentru realizarea unor investigații aprofundate în vederea:
- încetinirii evoluției varicelor;
- Identificării optiunilor potrivite de tratament.
Cum se efectuează diagnosticarea varicelor?
Diagnosticarea varicelor se poate realiza prin intermediul unui consult de specialitate. Inițial, se efectuează o examinare clinică a zonelor afectate împreună cu analizarea fiecărui simptom manifestat. Bineînțeles, de importanță majoră este și istoricul medical al pacientului, prin intermediul lui fiind identificate posibile cauze ereditare.
Printre investigațiile medicale care pot ajuta la diagnosticarea varicelor menționăm:
- Ecografia Doppler – această ecografie este neinvazivă și nu produce disconfort sau dureri. Acest test investighează fluxul din vasele de sânge, identificând orice tip de leziune ale pereților vaselor. Cu alte cuvinte, ecografia Doppler poate analiza viteza sângelui și depista orice valvă deteriorată.
- Flebografia – reprezintă un test complex ce implică utilizarea unei substanțe de contrast, aceasta fiind utilă în cazul unei posibile intervenții chirurgicale la nivelul sistemului venos.
Concluzii
Varicele sunt vene ce prezintă o dilatare ireversibilă pronunțată, ele fiind particularități clare ale bolii varicoase. Preponderent, ele se regăsesc la nivelul membrelor inferioare, având un aspect neplăcut (vene mari, întortocheate, cu o nuanță albăstruie). În cele mai multe situații, cauzele sunt ereditare sau generate de ortostatismul îndelungat.
Dincolo de efectele estetice generate, varicele poate crea în timp multiple complicații. De aceea, se recomandă un control din timp în situația prezenței simptomelor sau semnelor bolii varicoase.
Astfel, abordând un stil de viață sănătos, cu un plan alimentar bogat în nutrienți și vitamine care să sprijine sistemul circulator și efectuând vizite constante la medicul specialist, această problemă medicală poate fi soluționată.