Varicela este o boală infecțioasă, care se manifestă în mod obișnuit în copilărie. Ea reprezintă o boală contagioasă, ce afectează în mod special copiii, aceasta manifestându-se cu precădere iarna sau primăvara.
Varicela este cauzată de virusul varicelo-zosterian, acesta aflându-se in inițial la nivel nazal, ulterior patrunzând in organism și determinând boala. Perioada de incubație poate dura 14 zile (cu toate acestea, pot exista și cazuri in care perioada se incadreaza in intervalul 9 – 21 de zile). Varicela la copii se transmite destul de repede, pe fondul interacțiunii constante a acestora și a sistemului imunitar deficitar. Având în vedere că cei mici petrec destul de mult timp în colectivitate la creșe, grădinițe și alte unități de acest tip, probabilitatea infectării cu virusul varicelo-zosterian este ridicată.
Varicela se caracterizează prin febră, stare de rău și o erupție cutanată generalizată. Concret, aceasta se manifestă printr-o erupție de pete roșii, care provoacă mâncărime, și care se transformă ulterior în vezicule pline cu lichid. In etapa finală, aceste vezicule se modifică în cruste, acestea vindecându-se într-un timp relativ scurt.
Unii copii pot prezenta puține manifestări cutanate, însă cei mai mulți prezintă la început pete mici pe față și trunchi, ulterior ele manifestându-se la nivelul întregului corp.
Tratamentul pentru varicelă urmărește ameliorarea simptomelor până când boala dispare. Recuperarea rapidă completă este comună la copiii cu vârsta sub 12 ani. Însa, cand ne confruntăm cu varicela, este prioritară izolarea micuțului pentru a preveni transmiterea virusului.
Complicațiile grave sunt rare și apar la la copiii care prezintă un sistem imunitar foarte slăbit. Acestea includ suprainfecția bacteriană, în special streptococul de grup A (GAS) și S aureus, pneumonia, encefalita, hepatita, artrita și sindromul Reye. Complicațiile sunt mai frecvente la nou-născuții prematuri și nou-născuții expuși la virus înainte de vârsta de 7 zile și adolescenții neimunizați.
Ce cauzează varicela la copii?
Varicela la copii este provocata de virusul varicelo-zosterian. Aceasta se poate răspândi prin contact direct. Dar, se poate transmite și atunci când o persoană cu varicelă tușește sau strănută. De asemenea, varicela se răspândește prin atingerea lucrurilor care au lichid din vezicule pe ele (spre exemplu, prosopul).
Care sunt simptomele varicelei la copii?
O erupție cutanată cu mâncărime este principalul simptom al varicelei. Aceasta poate sa apară oriunde pe corp. Varicela apare în 3 etape. Însă, pot apărea pete noi în timp ce altele devin vezicule sau formează o crustă.
Etapa 1: Apar pete mici:
- Se regăsesc oriunde pe corp, inclusiv în interiorul gurii și în jurul organelor genitale, ceea ce poate provoca disconfort sau durere.
- Sunt de culoare roșie, roz sau mai închis, în funcție de nuanța pielii copilului.
Cele mai citite articole
Etapa 2: Petele devin vezicule – Petele se transformă în vezicule cu lichid. Acestea provoacă o mâncărime puternică.
Etapa 3: Veziculele devin cruste – Practic petele formează o crustă, ulterior ele vindecându-se în câteva zile.
Înainte sau după apariția erupției cutanate, este posibil ca micuțul tău să aibă și simptome precum:
- Temperatura mare;
- Dureri de cap;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Senzație generală de rău.
Petele de varicelă arată la fel atât la copii, cât și la adulți. Dar, adulții au de obicei o temperatură ridicată pentru mai mult timp și mai multe pete, comparativ cu cei mici.
Varicela la copii: Care sunt tratamentele recomandate de medicii pediatri?
Tratamentul varicelei vizează în principal atenuarea simptomelor și încercarea de a-ți face copilul să se simtă cât mai confortabil posibil, în timp ce sistemul imunitar se ocupă de virus. Tratamentul specific pentru varicela va fi stabilit de medicul pediatru, fiind avute în vedere:
- Vârsta copilului tău, starea generală de sănătate și istoricul medical;
- Toleranța copilului tău la anumite medicamente;
- Așteptările medicului cu privire la evoluția stării.
Tratamentul pentru varicela implică în cele mai multe cazuri folosirea antitermicelor și al antiinflamatoarelor, ameliorând astfel febra și celelalte simptome asociate. Nu se administrează aspirină.
Pot fi folosite mixturi mentolate în vederea calmării mâncărimii și disconfortului creat, mai ales, în timpul nopții.
De asemenea, se recomandă:
- Odihnă;
- Consum ridicat de lichide – apă, ceai (pentru a preveni deshidratarea)
- Purtarea unor articole vestimentare lejere și confortabile.
- Evitarea scărpinatului pentru a nu se infecta leziunile de la nivelul pielii.
Surse informative:
- https://www.cdc.gov/chickenpox/hcp/index.html
- https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/603
- https://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/Chickenpox_varicella/
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/chickenpox
- https://patient.info/skin-conditions/viral-rashes/chickenpox-in-children