Meniu

Un «CEDO» romanesc pentru victimele sistemului sanitar

Articol scris de

6 ani în urmă 21

Cei carora li s-a cerut spaga sau li s-a refuzat  tratamentul vor putea reclama autoritatile si medicii la Consiliul pentru Protectia Drepturilor Pacientilor. Proiectul de lege, initiat astazi, va sanctiona si greselile acoperite de Colegiul Medicilor.

Un proiect de lege pentru protectia tuturor celor care ar putea, mai devreme sau mai tarziu, sa aiba nevoie de medic iese astazi pe piata. Trei deputati din Opozitie propun infiintarea Consiliului National pentru Protectia Drepturilor Pacientilor. Despre o structura specializata in domeniu s-a mai discutat in Parlament, un lider conservator sugerand ideea unui departament al ANPC care sa se ocupe doar de beneficiarii serviciilor medicale. Problemele din sistemul sanitar sunt insa mult diferite de cele cu care se ocupa OPC-ul, iar reclamatiile adunate de la milioane de pacienti ar depasi capacitatea de prelucrare a acestei institutii. Noua structura urmeaza sa fie alcatuita prin profesionisti numiti de Parlament si din reprezentanti ai ONG-urilor care sustin interesele bolnavilor.

Cele mai citite articole

CNPDP ar urma sa actioneze pentru cresterea transparentei in sistemul sanitar, printr-o i
nformare corecta a publicului. Prin acest obiectiv, proiectul deputatilor PLD Sorin Paveliu si Raluca Turcan, sustinuti de pedistul Petre Movila, risca sa se confrunte cu rezistenta liberalilor. Asta in cazul in care acestia sustin strategia ministrului Nicolaescu, in care pacientul informat este privit ca o amenintare la adresa Ministerului Sanatatii. De altfel, noua structura ar putea fi o presiune permanenta la adresa ministerului si Casei de Asigurari, de vreme ce apara dreptul la ingrijire medicala. Pacientul confruntat cu refuzul sau intarzierea tratamentului, pe motiv ca nu mai sunt fonduri, va putea reclama autoritatile, iar acestea vor raspunde in fata legii.

Solicitarea de spaga, atac la adresa drepturilor omului

CNPDP va putea sanctiona si personalul medical care solicita clasicul ciubuc, pe acelasi motiv al restrictionarii dreptului la ingrijire. Consiliul va obliga autoritatile sa instituie sanctiuni pentru incalcarea drepturilor pacientilor. In prezent, din cele noua legi prin care statul roman pretinde ca apara aceste drepturi lipseste orice referire la sanctiunile pe care le risca vinovatii.

In caz de malpraxis, pacientii vor putea face apel la CNPDP daca nu sunt multumiti de modul in care a actionat Colegiul Medicilor si Ministerul Sanatatii.
Nu in ultimul rand, Consiliul va sprijini infiintarea de asociatii ale pacientilor, finantand programele acestora. Fondurile pentru functionarea Consiliului ar urma sa fie asigurate de un procent al incasarilor din taxa de viciu. Noua structura nu se subordoneaza Guvernului, dar trebuie sa prezinte un raport primului-ministru si Parlamentului. Proiectul de lege s-ar putea confrunta insa cu un boicot tacit al legislativului. Partidele care spera sa vina la guvernare nu vor dori sa-si bata singure un cui in pantof, infiintand un organism independent de supraveghere a Ministerului Sanatatii. De teama opiniei publice si a societatii civile, nu vor aparea, probabil, luari de pozitie impotriva proiectului, dar nici nu se va dori dezbaterea sa rapida in Parlament.

Cele mai citite articole