Deși este adesea privită ca un motiv de îngrijorare de către părinți, tusea la copii este un simptom care îi ajută pe aceștia să elimine mucusul sau elementele străine din căile respiratorii. Devine o problemă atunci când tusea la copii este însoțită de alte simptome precum febră sau dificultăți de respirație.
Cu toate acestea, ca părinte, ar trebui să cunoști ce fel de tuse are copilul tău pentru a găsi soluția optimă. Iată, așadar, ce trebuie să știi despre tusea la copii.
Ce este tusea la copii?
Fiind un reflex protector, tusea la copii are rolul de a elimina elementele (de exemplu, alergenii) care ar fi putut intra în căile respiratorii sau excesul de secreții acumulate. Prin urmare, tusea la copii este răspunsul organismului prin care protejează sănătatea sistemului respirator.
Tusea la copii poate fi de mai multe tipuri, însă cea inexplicabilă care durează mai mult de 3-4 săptămâni poate indica o afecțiune medicală, pentru care este necesar să mergi cu micuțul tău la medic.
Tusea la copii – care ar putea fi cauzele?
Cauzele comune ale tusei sunt:
- Infecții – răcelile sau gripa pot determina o tuse persistentă, ușoară spre severă. În unele cazuri, tusea poate fi însoțită de expectorație;
- Reflux de acid – apărut în urma lezării mucoasei gastroesofagian, de către un stil alimentar bogat în alimente dulci și prăjite, refluxul de acid gastric (acompaniat de vărsături, gust neplăcut în gură sau senzație de arsură) poate determina tuse.
- Astm – din moment ce simptomele variază de la un caz la altul, este greu să-ți dai seama ce tip de tuse ar indica o astfel de afecțiune. În timp ce la unii copii, tusea șuierătoare, agravată peste noapte, ar indica existența astmului, pentru alții poate fi tusea care apare ca urmare a intensificării activității fizice. Tratamentul începe prin evitarea triggerilor care declanșează astmul.
- Alergii sau sinuzită – generează o tuse persistentă, alături de alte simptome (mâncărime în gât, ochi înlăcrimați, erupții cutanate sau congestive nazală. Cauzate de alergeni (alimente, polen, epitelii de animale sau praf), aceste afecțiuni pot fi identificate prin testele de alergie efectuate de medicul specialist, care poate recomanda medicamente sau injecții.
- Tusea convulsivă – este caracterizată de o tuse „măgărească”, urmată de o inhalare convulsivă. Afecțiunea mai poate include curgerea nasului, strănutul și febră scăzută. Deși este contagioasă, poate fi prevenită cu vaccin sau tratată cu antibiotice.
- Alte cauze – copiii pot prezenta tuse și în cazul în care au inhalat substanțe iritante (fum țigară, fum incendiu, miros de clor etc) sau dacă au înghițit alimente/ băuturi în mod incorect.
Tusea la copii – ce tipuri există?
Cele mai citite articole
Tusea la copii poate fi clasificată astfel:
- Tuse uscată – în acest caz, nu este produs mucus. Este mai degrabă asociată cu alergii și astm, decât cu infecții cronice sezoniere sau contagioase. Dacă apare frecvent și ține mai mult de 2 zile ori este însoțită de alte simptome (febră, vărsături), atunci este necesar să mergi cu micuțul la medic.
- Tuse însoțită de mâncărime în gât – este una dintre cele mai supărătoare tipuri de tuse neproductivă, determinată de o iritație la nivelul gâtului. Uneori, țesutul inflamat nazal produce exces de mucus, care se scurge în gât, generând refluxul de tuse. Apare frecvent la răceală, gripă, rinită alergică.
- Tuse pe sistem nervos – este o tuse seacă, provocată de anxietate, care dispare de cele mai multe ori când copilul adoarme.
- Tuse nocturnă – apare atunci când copilul va încerca să adoarmă, fiind de fapt un simptom pentru răceală sau gripă. De asemenea, mucusul se poate scurge pe parcursul nopții, calitatea somnului fiind afectată de apariția tusei.
- Tuse bruscă – în cazul în care ajunge un corp strain în căile respiratorii, organismul va declanșa brusc o tuse sau un episod de sufocare.
- Tuse umedă sau productivă – această tuse este caracterizată de producția de mucus (flegmă). Deși adesea este asociată cu răceala obișnuită, unde poate fi ameliorată prin hidratare și odihnă, la sugari, este primordial evaluarea de către un medic pediatru pentru a elimina o posibilă problemă gravă, cum ar fi gripa, pneumonia sau astmul.
- Tuse „lătrătoare” – provocată de inflamații la nivelul laringelui sau traheei, de schimbările termice nocturne, de alergii sau virusuri, această tuse afectează corzile vocale, motiv pentru care apar dificultățile de respirație, vocea răgușită, zgomot la inspir și rinoree. Deși poate fi tratată acasă, tusea se poate înrăutăți, astfel că va fi necesar să te adresezi pediatrului.
- Tuse cu respirație șuierătoare – în cazul în care căile respiratorii inferioare sunt inflamate sau blocate, copilul poate experimenta un expir șuierător. Acest fenomen apare la astm bronșic sau la bronșiolită.
- Tuse convulsivă – întâlnită la copii și sugari, această tuse este rară și uneori severă, fiind determinată de bacteria Bordetella pertussis. Afecțiunea este foarte contagioasă, devenind un motiv de îngrijorare mai ales când este însoțită de convulsii, pneumonie și insuficiență pulmonară. Se caracterizează prin episoade de tuse, fără respirații între acestea.
Tusea la copii – cum trebuie să acționezi?
Cauzele diferitelor tipuri de tuse se suprapun și, de aceea, determinarea tipului de tuse și a severității acesteia va contribui la abordarea tratamentului potrivit pentru copilul tău. Dacă tusea și celelalte simptome nu-l deranjează pe copilul tău, nu e necesar să îi administrezi medicamente.
Prin urmare, tratează simptomele numai dacă îi provoacă disconfort. Orice tratament medicamentos trebuie să se efectueze numai la recomandarea medicului sau a farmacistului. De asemenea, remediile naturale (cum ar fi ceaiurile, supele, gargara sau frecțiile) sunt utilie în ameliorarea simptomelor care însoțesc tusea la copii.
Deși tusea este un mod în care organismul copilului reacționează la o anumită problemă, există situații în care va trebui să soliciți îngrijire medicală. Printre acestea, se numără următoarele cazuri:
- Tusea este persistentă și durează de mai mult de 3-4 săptămâni;
- Tusea este însoțită de respirație rapidă sau încetinită;
- Copilul prezintă febră mare, congestie nazală sau rinoree;
- Vorbirea este obstrucționată de tuse;
- Copilul prezintă un grad periculos de deshidratare, principalele simptome fiind amețeala, somnolența, gura uscată ș.a.
- Culoarea pielii se schimbă.
Atenție!
Acest conținut prezintă informații generale și nu reprezintă îndemnuri medicale. Când vine vorba de sănătatea copiilor tăi, euromedic.ro îți recomandă să apelezi la un medic pediatru sau la un furnizor de asistență medicală. În caz de urgențe, sună la 112 sau mergi imediat la cel mai apropiat departament de urgență.