Meniu

Trei obiceiuri bune pentru a-ți menține dantura sănătoasă

Articol scris de

2 ani în urmă 20

Sănătatea orală este mai importantă decât ai putea crede, întrucât influențează bunăstarea generală a organismului.

La fel ca în multe alte zone ale corpului, în cavitatea bucală „locuiesc“ bacterii, majoritatea inofensive. Însă, gura este punctul de intrare în tractul digestiv și respirator, iar unele dintre aceste bacterii pot provoca probleme de sănătate.

Studiile sugerează că bacteriile orale și inflamația asociată cu o formă severă de boală a gingiilor (parodontită) ar putea juca un rol important în dezvoltarea unor boli, precum endocardita, accidentul vascular cerebral și pneumonia.

Un sistem imunitar puternic și o bună îngrijire orală, care presupune periaj zilnic, folosirea aței dentare și detartraj de două ori pe an, contribuie la menținerea danturii sănătoase, prin faptul că bacteriile sunt ținute sub control. Fără o igienă orală adecvată, bacteriile pot provoca infecții orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale, dar și multe alte probleme de sănătate.

Vestea bună este că nu e dificil să ai grijă de dinții tăi, dar și de întregul organism, atât timp cât dezvolți obiceiurile sănătoase.

În acest articol, vom puncta câteva dintre cele mai bune obiceiuri pe care le poți adopta pentru a avea o bună sănătate orală.

Periaj corect, ață dentară și apă de gură

Periajul corect te ajută să îți menții o bună sănătate orală. Medicii recomandă periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Este bine ca dinții să fie curățați folosind o periuță cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor, timp de cel puțin două minute la fiecare periaj.

Întrucât periajul nu elimină toate reziduurile alimentare, este necesar să folosești ață dentară după fiecare spălare. Astfel, placa bacteriană este îndepărtată dintre dinţi. Placa bacteriană favorizează apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale, din cauza substanțelor acide, care atacă dinţii după fiecare masă. De aceea, este importantă îngrijirea orală zilnică.

Nu în ultimul rând, este bine să folosești apă de gură fără alcool, deoarece aceasta ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare și la împrospătarea respirației. Apa de gură pe bază de alcool poate fi dăunătoare pentru sănătatea orală, întrucât poate usca gura și distruge bacteriile benefice.

Și nu neglija limba. Placa bacteriană se poate acumula și pe limbă. Acest lucru nu numai că poate cauza respirație urât mirositoare (halenă), dar poate duce și la alte probleme ce țin de sănătatea orală. Periază ușor limba de fiecare dată când te speli pe dinți.

Alimente și băuturi fără zahăr

Alimentele și băuturile bogate în zahăr pot fi dăunătoare pentru dinți. Atunci când consumi alimente și băuturi zaharoase și carbogazoase, bacteriile din gură produc acizi care pot eroda smalțul dentar și pot duce la apariția cariilor. Pentru a menține o sănătate orală bună, este important să limitezi consumul de alimente cu un conținut ridicat de zahăr și băuturi dulci și carbogazoase.

În schimb, consumul a cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi este esențial pentru o bună sănătate orală. Apa curăță cavitatea bucală și previne apariția cariilor și a bolilor gingivale. În plus, apa hidratează, ceea ce este necesar pentru producția de salivă – esențială pentru a neutraliza acidul și pentru remineralizarea dinților.

Vizite regulate la medicul dentist

Controalele dentare regulate sunt importante pentru menținerea unei bune sănătăți orale. Medicul poate identifica problemele dentare din timp și poate oferi tratament înainte ca acestea să se agraveze și să afecteze dinții sau gingiile. În plus, medicul dentist poate oferi sfaturi despre cum să menții o bună sănătate orală și să previi problemele dentare.

Este recomandat ca, la fiecare șase luni, să mergi la un medic dentist pentru un detartraj și un control de rutină al dinților.

Menținerea unei bune sănătăți orale nu te ajută doar să ai dinți puternici, sănătoși și un zâmbet frumos, ci este necesară pentru bunăstarea întregului organism. Respectă rutina zilnică de îngrijire orală (periaj, ață dentară, apă de gură – de două ori pe zi), consumă alimente sănătoase și mergi la stomatolog de două ori pe an și vei preveni problemele dentare.

Sursă foto: Freepik