Meniu

Tratamentul non-invaziv al miopiei

Articol scris de

2 ani în urmă 71

Miopia este un viciu de refracție care se petrece în interiorul globului ocular. Afecțiunea are cel mai des la bază un defect din naștere însă poate fi și dobândită, în urma expunerii la factori de risc specifici. Cum tratăm corect miopia?

Miopia la copii obișnuia să fie tratată doar din perspectiva corecției vederii. Mai târziu însă, studiile clinice au arătat că pe măsură ce copilul se dezvoltă, miopia se accentuează iar creșterea dioptriei poate cauza afecțiuni grave în viața de adult, cum ar fi: glaucomul, cataracta sau degenerescență maculară miopică.

Ce este miopia?

Fiziologia ochiului miopic este diferită față de cea a ochiului sănătos prin forma globului ocular. În cazul persoanelor mioape, globul ocular are o formă mai alungită, fiind ușor teșit la capete. Această formă modificată determină un defect de refracție la nivelul mecanismului din interiorul globului ocular, din cauza căruia obiectele aflate la distanță apar în ceață.

Pentru a putea distinge normal, imaginea trebuie să se creeze exact la nivelul retinei. În cazul persoanelor cu miopie, imaginea se formează în fața retinei, motivul prezenței viciului de refracție.

Cum identificăm miopia?

Miopia își face simțită prezența în pre-adolescență, în jurul vârstei de 8-10 ani. Pentru că mecanismul bolii este strâns legat de fiziologia ochiului, odată cu procesul de creștere, miopia se accentuează, determinând o creștere a dioptriei.

În multe dintre cazuri miopia nu este „reclamată” de copil, direct. Însă părinții pot sesiza anumite semnale care trebuie să îi trimită cât mai curând la o evaluare de specialitate.

Aceste semne pot fi:

  • Mijirea ochilor
  • Lăcrimatul ochilor
  • Căscatul des și oboseala pe timpul zilei
  • Dureri de cap.

Cum abordăm corect miopia, din punct de vedere terapeutic

Așa cum probabil veți afla și de la medicul oftalmolog sau de la specialistul optometrist, miopia nu poate fi tratată chirurgical în copilărie, deoarece este necesar încheierea procesului de creștere.

Cele mai citite articole

De aceea, este nevoie să fie adoptată o conduită terapeutică non-invazivă prin care miopia să fie oprită din evoluție, sau încetinită. În același timp, copilul trebuie să beneficieze de o vedere clară pentru o calitate a vieții acceptabilă.

Soluția optimă – purtarea lentilelor inteligente MIYOSMART.

Ce sunt lentilele inteligente MiYOSMART?

HOYA a creat o tehnologie inovatoare în materie de lentile terapeutice în managementul miopiei, în urma studiu efectuat în colaborare cu Universitatea Politehnică din Hong-Kong – tehnologia D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments – segmente multiple încorporate de defocalizare).

Cu ajutorul acesteia, lentilele MiYOSMART declanșează un proces de încetinire a progresiei miopiei, cu o rată de eficiență de până la 60%. În plus, cercetările au arătat că în 21,5% din cazuri miopia a fost oprită definitiv din evoluție. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

Astfel, purtarea lentilelor MiYOSMART bifează simultan corectarea vederii și încetinirea progresiei miopiei.

Miopia impune și schimbarea stilului de viață

Specialiștii recomandă, pe lângă purtarea lentilelor, o serie de măsuri de prevenție prin care poate fi încetinită, în mod natural, progresia miopiei. Printre acestea, se numără:

  • Limitarea timpului dedicat lucrului de aproape – scris, citit, etc.
  • Limitarea pe cât posibil a expunerii vederii la ecranele dispozitivelor electronice.
  • Adoptarea unei rutine zilnice de a petrece minimum două ore în aer liber, unde vederea este expusă exclusiv luminii naturale a soarelui.

Toate acestea, completate și de o alimentație sănătoasă și de alegeri corecte cu privire la petrecerea timpului liber, în favoarea exercițiului fizic.

Despre Hoya Lens Romania

HOYA Lens România este prezentă în țara noastră din anul 2013, în majoritatea centrelor de optică alături de care a desfășurat prin programe de formare profesională continuă dedicate profesioniștilor din domeniul optometriei, precum și programe de educație și conștientizare pe tema prevenției și tratamentului miopiei.

Cele mai citite articole