Majoritatea copiilor se confruntă cel puțin o dată cu otită până la vârsta de 3 ani. Infecțiile urechii sunt cel mai frecvent motiv pentru care părinții își aduc copilul la medic.
Otita este o infecție virală sau bacteriană aflată la nivelul urechii. Infecția are loc în mod obișnuit în urechea medie și, prin urmare, este cunoscută ca otită medie. Cu toate acestea, se poate forma și în canalul urechii externe (otită externă) și adânc, în interiorul urechii (otită internă).
Infecția provoacă o roșeață sau umflare a părții afectate a urechii copilului, ceea ce poate duce la dureri de ureche și o temperatură ridicată.
De multe ori, simptomele otitei tind să se diminueze după câteva zile și ar trebui să dispară relativ repede fără să necesite niciun tratament specific. Dacă afecțiunea nu a trecut după câteva zile, este important să soliciți ajutorul doctorului pediatru.
Dacă este necesar, se poate utiliza paracetamol sau ibuprofen pentru a calma durerea și temperatura ridicată. Asigură-te că orice analgezice pe care le dai copilului tău sunt potrivite pentru vârsta lui. Consultă-te cu medicul de familie sau cu medicul pediatru în legătură cu administrarea calmantelor copilului tău.
Antibioticele nu sunt utilizate în mod frecvent pentru a trata infecțiile urechii medii, deși de multe ori pot fi prescrise de către medic dacă simptomele persistă sau sunt deosebit de severe.
Când apelezi la medicul pediatru?
Ținând cont că majoritatea cazurilor de otită medie trec în doar câteva zile, de multe ori nu este nevoie să apelezi la medic. Cu toate acestea, este necesar să discuți cu medicul pediatru atunci când copilul tău se află în următoarele situații:
- Simptome care nu prezintă semne de ameliorare după două sau trei zile;
- Multă durere;
- Scurgere de puroi sau lichid din ureche – unii copii dezvoltă o scurgere persistentă și nedureroasă a urechii care durează mai multe luni, cunoscută sub numele de otita medie seroasă cronică;
- Dacă cel mic suferă de o altă afecțiune de bază, cum ar fi fibroza chistică sau boala cardiacă congenitală, care ar putea provoca complicații mai probabile.
Care sunt recomandările medicilor pediatrii cu privire la tratamentul otitei medii la copii?

Tratamentul specific pentru otita medie va fi stabilit de medicul pediatru ORL al copilului în baza următorilor factori:
- Vârsta copilului tău, starea generală de sănătate și istoricul medical;
- Durata simptomelor;
- Toleranța copilului tău la anumite medicamente, proceduri sau terapii;
- Așteptările pe care medicul le are în legătură cu evoluția stării de sănătate.
Tratamentul poate include:
- Medicamentele care sa ajute pentru durere și febră;
- Antibiotice sau picături pentru urechi.
Decongestionantele, antihistaminicele și corticosteroizii nu sunt eficiente în tratamentul otitei medii.
Dacă lichidul rămâne în ureche (urechi) mai mult de trei luni, medicul copilului dumneavoastră poate sugera să fie plasate tuburi mici în ureche (urechi). Această procedură chirurgicală, numită miringotomie, presupune realizarea unei mici deschideri în timpan pentru a drena lichidul și a elimina presiunea din urechea medie. Un tub mic este plasat în deschiderea timpanului pentru a ventila urechea medie și pentru a elimina orice risc de acumulare a lichidului. Auzul copilului este restabilit după scurgerea lichidului. Tuburile cad de obicei singure după șase până la 12 luni.
Medicul pediatru ORL al copilului tău poate recomanda și îndepărtarea adenoidelor (sau polipilor – țesut limfatic situat în spațiul de deasupra cerului moale al gurii, numit și nazofaringe), dacă acestea sunt infectate. Îndepărtarea adenoidelor s-a dovedit că ajută unii copii cu otită medie.
Tratamentul va depinde de tipul de otită medie de care suferă copilul tău și de modul în care aceasta afectează organismul copilului. Consultă medicul pediatru ORL cu privire la opțiunile de tratament.
Ce complicații poate să cauzeze otita medie la copii?
De cele mai multe ori otita medie nu cauzează complicații grave. Deși infecția urechii este o problemă medicală minoră care în 90% din cazuri se ameliorează fără complicații, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că otita medie poate determina leziuni permanente și chiar pierderea auzului.
Se estimează că după o otită medie tratată, 50% dintre copii prezintă otită medie seroasă (cu lichid), aceasta situație fiind mai frecventă cu cât copilul este mai mic. Dacă persistă mai mult de trei luni, se numește otita medie seroasă cronică. În aceste cazuri, cea mai importantă complicație este pierderea permanentă a auzului, care, dacă nu este detectată și tratată corect, poate determina copilul să se confrunte cu probleme de vorbire și dificultăți de învățare la școală.
Cum putem preveni otita medie la copii?
Cel mai bun lucru de făcut pentru a preveni bolile urechii este să ducem copiii la medic pentru controale regulate ale urechii. Însă, există și lucruri pe care le putem face și noi.
Uneori, boala urechii nu provoacă durere, așa că cei mici nu prezintă simptome. Chiar dacă par în regulă, copiiilor ar trebui să li se verifice urechile la fiecare vizită la medicul pediatru ORL.
Alte modalități de a menține urechile sănătoase includ:
- Amintește copilului să se spele pe mâini și pe față în mod regulat, mai ales înainte de a se juca;
- Încurajează copilul să mănânce alimente sănătoase precum fructele și legumele;
- Amintește-i să-și sufle nasul într-un șervețel, să pună șervețelul la coș și să se spele pe mâini;
- Ține departe de urechile copiilor orice obiect – cu excepția cazului în care face parte din instrucțiunile unui profesionist din domeniul sănătății;
- Nu se fumează în preajma copiilor;
- Mergi cu cel mic la un serviciu de sănătate pentru vaccinări, la recomandările medicilor.
Surse informative:
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/middle-ear-infection-otitis-media
- https://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/Acute_otitis_media/
- https://www.healthline.com/health/otitis#symptoms
- https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/understanding-otitis-media-treatment
- https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/ear-nose-throat/otitis-media-middle-ear-infection
- https://www.health.gov.au/initiatives-and-programs/care-for-kids-ears/about/preventing-otitis-media