Meniu

Tipuri de rame pentru ochelari și cum alegi ce ți se potrivește

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

1 an în urmă 24

Tipuri de rame pentru ochelari și cum alegi ce ți se potrivește

Ochelarii de vedere sunt unul dintre cele mai importante dispozitive medicale, însă aceștia sunt și un accesoriu de modă esențial. Fie că ești în căutarea unei rame de ochelari care să se potrivească formei feței tale sau cauți o ramă cu un anumit stil, există o multitudine de opțiuni disponibile. În funcție de materialul din care sunt realizate și de design, ramele de ochelari pot varia foarte mult.

Tipuri de rame în funcție de material

Ramele pentru ochelari pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, fiecare având propriile sale avantaje și dezavantaje. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de materiale folosite la realizarea ramelor:

Rame din plastic 

  • Zyl (zilonit sau acetat de celuloză) este cel mai popular tip de plastic folosit pentru ramele de ochelari, fiind ușor și relativ ieftin. Ramele din Zyl sunt disponibile într-o gamă largă de culori.
  • Propionat, un plastic pe bază de nailon, puternic, flexibil, ușor și hipoalergenic. Se utilizează frecvent la realizarea ramelor pentru ochelarii sport. 
  • Nailon, un material utilizat ocazional. Este puternic, ușor și flexibil, dar poate deveni casant odată cu trecerea timpului. De obicei se utilizează în amestecuri mai durabile (poliamide, gliamide).

Rame din metal 

  • Beta titan, un aliaj compus în principal din titan, cu cantități mici de aluminiu și vanadiu. 
  • Metal cu memorie, un aliaj de titan compus în proporție de aproximativ 50% din titan și 50% nichel. Ramele realizate din metal cu memorie sunt extrem de flexibile, ceea ce le face potrivite pentru copii. 
  • Beriliu, o alternativă accesibilă pentru titan, rezistentă la coroziune și decolorare. Este un material ușor, puternic, flexibil și disponibil într-o gamă largă de culori.
  • Oțel inoxidabil, un aliaj fier-carbon care conține și crom. Ramele din oțel inoxidabil sunt ușoare, puternice, durabile, flexibile și rezistente la coroziune.
  • Monel, un aliaj de nichel și cupru, rezistent la coroziune și mai puțin costisitor decât alte metale.

Tipuri de rame în funcție de design

Cele mai citite articole

Există trei tipuri principale de rame pentru ochelari de vedere unisex, pentru femei, bărbați sau copii: complete, semi-rame și fără cadru. Fiecare are un set unic de caracteristici, oferind purtătorului o senzație și un aspect diferit. 

Rame complete: înconjoară complet lentilele. Sunt potrivite pentru persoanele cu dioptrii mari sau pentru cele care doresc să-și evidențieze ochii. Acesta este cel mai popular tip de rame, dar și cel mai rezistent. 

Semi-rame: jumătatea inferioară a lentilelor este descoperită, ceea ce le face mai ușoare, dar și mai vulnerabile. Pun în valoare partea superioară a chipului și oferă un look sofisticat și modern. 

Fără cadru: constau doar în puntea nazală și brațe, ceea ce le face moderne și minimaliste. Sunt ușoare și delicate, oferind cel mai larg câmp vizual dintre toate ramele. Nu pot fi purtate, însă, de persoanele cu dioptrii mari, adică peste 6.

Pentru a-ți asigura confortul și satisfacția în utilizarea zilnică a ochelarilor, este esențial să alegi ramele care se potrivesc perfect gusturilor și stilului tău de viață, precum și fizionomiei tale. Întrucât ochelarii sunt un accesoriu pe care îl vei purta în fiecare zi, este important ca aceștia să se armonizeze perfect cu reperele tale estetice și utilitare.

Cele mai citite articole