Meniu

Testul Papanicolau a fost introdus in programul de evaluare a sanatatii

Articol scris de

6 ani în urmă 30

Programul de evaluare a sanatatii populatiei va cuprinde, incepand cu anul viitor, si testul Papanicolau. Femeile care isi vor face aceasta analiza pot descoperi din timp cancerul uterin. Aceasta maladie are sanse de vindecare completa, cu conditia ca boala sa fie descoperita din timp. Din pacate, nivelul de trai precar, precum si lipsa de informatii in acest sens au condus la cresterea alarmanta a numarului de cazuri de cancer de col uterin, cu un procent de mortalitate cu mult peste media europeana. Costul testului Papanicolau este de 500.000 lei, care echivaleaza cu suma totala alocata celor noua analize gratuite din programul national de evaluare a sanatatii populatiei.

Cele noua investigatii nu reusesc sa depisteze insa nici o afectiune, ci ofera medicilor de familie posibilitatea sa presupuna un diagnostic. Certitudinea diagnosticului nu poate exista decat dupa efectuarea unor analize suplimentare. Acestea nu sunt suportate din banii alocati programului, ci din bugetele alocate laboratoarelor aflate in contract cu casele de asigurari de sanatate pentru investigatii medicale. Acesti bani sunt insa atat de putini, incat se epuizeaza in primele cinci zile ale lunii, iar pacientii care vor sa-si efectueze investigatii medicale suplimentare trebuie sa plateasca din buzunar. In prima etapa, de testul Papanicolau gratuit vor beneficia femeile care prezinta risc de cancer de col.

Cele mai citite articole

Acestea sunt cele care au antecedente in familie, care au inceput viata sexuala mai devreme de 16 ani, care au avut mai mult de sase parteneri sexuali, mai mult de trei avorturi sau menopauza aparuta mai devreme de 45 de ani sau mai tarziu de 55 de ani. Dupa aceasta etapa, programul va fi generalizat, sustin autoritatile. “Vom incepe cu teste Papanicolau, dar sunt foarte costisitoare, de aceea s-a hotarat ca preventia sa fie pentru inceput pentru cinci ani, astfel incat sa includem toate femeile cu risc de cancer de col uterin”, a afirmat ieri ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Planificarea familiala, in pachetul minim de servicii

Totodata, ministrul sanatatii a decis sa includa serviciile de planificare familiala, adica educatia si distribuirea gratuita a contraceptivelor, si cele de asistenta a gravidei atat in pcachetul de baza de servicii medicale, cat si in cel minimal. “Intr-o prima faza vom monitoriza si vom avea ca prioritate femeile cu risc, le vom invata cum sa foloseasca mijloacele de contraceptie moderna pentru a nu da nastere unor copii nedoriti si pentru a evita orice tentativa de avort”, a mai precizat ministrul sanatatii.

Programul “Initiativa pentru sanatatea familiei”, cu finantare americana, a reusit sa reduca numarul de avorturi datorita, in principal, distribuirii gratuite de pilule contraceptive. Politicile din ultimii ani au vizat furnizarea contraceptivelor gratuite prin intermediul medicilor de medicina generala, precum si definirea clara a populatiei tinta, in majoritate persoane sarace si din mediul rural. Totodata, contraceptivele au fost incluse pe lista medicamentelor compensate, iar serviciile de planificare familiala furnizate de catre medicii de familie persoanelor neasigurate au fost platite.

Cele mai citite articole