Meniu

Tehnologie de ultimă generație pentru tratarea bolilor cardiace

Articol scris de

3 ani în urmă 12

În prezent, bolile de inimă pot fi tratate prin metode moderne, minim invazive, care sunt foarte eficiente și permit o recuperare rapidă. În acest fel, de cele mai multe ori nu este necesară operația pe cord deschis, iar pacientul își revine mai repede și riscurile care pot să apară în urma intervenției sunt mult reduse.

Tehnologia de ultimă generație care face posibilă această nouă metodă de tratament a dus la apariția medicinei intervenționale, o ramură a medicinei care poate trata diferite afecțiuni prin abord vascular – adică prin intermediul cateterelor. Astfel, pacientul trebuie să suporte doar o simplă puncție, prin care sunt introduse aceste mici tuburi și nu mai este nevoie de incizii ample. 

Din acest motiv, cele mai multe proceduri de acest fel se realizează cu anestezie locală, nu generală, iar pacientul poate să plece acasă chiar a doua zi. Prezentăm în acest articol cele mai utilizate intervenții care se realizează cu această tehnologie de ultimă oră, pentru tratarea afecțiunilor cardiace.

Ablația fibrilației atriale

Această procedură este utilizată pentru a trata pacienți care suferă de fibrilație atrială permanentă. Metoda poate fi folosită și pentru alte tipuri de tahicardii (bătăi prea rapide și anormale ale inimii), în cazul în care tratamentul medicamentos recomandat nu mai are efect sau este greu de suportat de către pacient.

Procedura presupune distrugerea celulelor cardiace anormale, care provoacă aritmia. Folosind catetere introduse prin abord venos până la nivelul inimii, medicul va identifica zona afectată și apoi, prin aceste dispozitive, va elibera energie, pentru a produce mici leziuni, care distrug țesutul afectat. În acest fel, ritmul cardiac va putea reveni la normal.

Implantarea de stimulator/defibrilator cardiac

Cele mai citite articole

Procedura este recomandată tot pentru tratamentul aritmiilor grave, care nu pot fi controlate sau ameliorate altfel. În cazul tahicardiei (puls prea rapid), pacientul are nevoie de un defibrilator cardiac, care emite mici șocuri electrice pentru a regla pulsul. Un bolnav care suferă de bradicardie (puls prea lent) va avea nevoie de un stimulator cardiac (pacemaker), care emite impulsuri electrice pentru a stimula activitatea inimii. Ambele dispozitive se implantează similar.

Aparatele de mici dimensiuni vor fi inserate sub piele, la nivelul pieptului, printr-o procedură care necesită doar anestezie locală. Dispozitivul este conectat la inimă prin sonde speciale, care monitorizează constant pulsul. În momentul în care detectează tulburări de ritm cardiac, aparatul eliberează automat impulsuri electrice, pentru a restabili pulsul normal.

Angioplastie coronariană cu stenturi

Aceasta este una dintre cele mai utilizate proceduri intervenționale și totodată cel mai eficient tratament în caz de angină pectorală provocată de îngustarea (ateroscleroza) arterelor coronare. Folosind catetere, medicul va putea descoperi zonele care sunt blocate sau îngustate din cauza depunerilor de grăsimi, calciu sau plăci de aterom și va putea să restabilească circulația normală a sângelui.

Procedura presupune o puncție la nivelul arterei femurale, prin care medicul va introduce un cateter, care va fi avansat până la nivelul arterelor coronare. Aici va fi injectată o substanță de contrast, pentru a se verifica modul în care circulă sângele. În locurile în care observă îngustări ale arterelor, medicul va interveni, prin dilatarea arterei cu un balon sau prin montarea unui stent, care va menține artera lărgită. Întreaga procedură durează cel mult o oră și necesită doar anestezie locală.

Prin urmare, multe dintre afecțiunile cardiace grave pot fi tratate în prezent prin proceduri moderne, minim invazive, datorită tehnologiei de ultimă oră care se regăsește în clinicile specializate.

Cele mai citite articole