In judetul Neamt, programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei s-a transformat intr-un adevarat balamuc. Ministerul Sanatatii tine mortis sa-i trimita pe morti sa-si faca analizele medicale gratuite, in timp ce alte persoane, cât se poate de vii, au fost omise de pe lista celor care ar trebui sa beneficieze de respectivele analize.
Conform datelor puse la dispozitie de reprezentantii judeteni ai Postei Române, pâna la ora actuala s-au primit de la Ministerul Sanatatii, pentru a fi distribuite populatiei, peste 100.000 de scrisori continând taloanele pe baza carora oamenii isi pot efectua analizele medicale in luna in care isi aniverseaza ziua de nastere. Dintre acestea, in jur de 200 s-au dovedit insa a fi adresate unor persoane care au plecat demult dintre cei vii si care, fireste, nu mai au nici o problema cu sanatatea in lumea de dincolo, unde nu exista nici durere, nici intristare, nici suspin. Postasii au pierdut ceva timp alergând cu scrisorelele ministeriale pe la usile celor decedati, insa chinul lor nu s-a oprit aici, fiindca s-au izbit si de un alt impediment in munca lor: pe foarte multe din plicuri, la adresa era mentionat doar satul de destinatie, nu si comuna aferenta. In conditiile in care, de pilda, in judetul Neamt sunt trei localitati cu numele Stejaru si alte doua cu numele Savinesti, functionarii postei nu si-au putut da seama cu nici un chip unde anume sa expedieze scrisorile.
Cele mai citite articole
Interesant este insa faptul ca, in timp ce mortii au fost trimisi la medic, exista peste 20 de persoane in viata care au reclamat faptul ca nu au primit scrisorile care sa le confere acest drept. Dupa cercetarile de rigoare, s-a dovedit ca persoanele in cauza fusesera omise de pe lista. Pentru acestea, situatia este ceva mai complicata, intrucât nu mai pot beneficia de analizele medicale gratuite decât anul viitor, in aceleasi luni aniversare, dar numai cu conditia ca programul guvernamental sa ramâna aplicabil si atunci. In opinia reprezentantilor Postei Române, ca principali tragatori ai ponoaselor generate de aplicarea programului de evaluare a sanatatii, balamucul produs se datoreaza extrem de proastei organizari. „Pentru cetatenii asigurati, datele au fost furnizate catre minister de Casa de Asigurari de Sanatate, iar pentru cei neasigurati, de Birourile de Evidenta a Populatiei. Se vede clar ca totul a fost facut in graba si ca cele doua institutii mentionate detin baze de date eronate sau incomplete”, a spus Neculai Gherasim, inspector in cadrul Oficiului Judetean Neamt al Postei Române.
Haos si in celelalte judete
Peste 600 de persoane decedate din judetul Botosani au fost chemate de Ministerul Sanatatii sa isi faca analizele gratuite. Taloanele acestora sunt doar o parte din totalul de aproximativ 7.000 de taloane restituite, pana in prezent, ministerului. Peste 80.000 de botosaneni au primit, in lunile iulie si august, taloanele ce le asigura analize gratuite in cadrul Programului National de Evaluare a Sanatatii Populatiei, iar pana in prezent doar 23.000 s-au prezentat la medic. Nici persoanele decedate din judetul Hunedoara nu au fost uitate de autoritati. Dintre cele 27.000 de taloane distribuite în judet, peste 2.000 au fost returnate, potrivit reprezentantilor Oficiului Judetean de Posta, fie pentru ca destinatarii nu mai erau in viata, fie pentru ca sunt plecati din tara. Aceeasi situatie este semnalata si in judetele Timis si Dolj, unde mortii au primit taloanele din cauza erorilor sau intarzierilor de inregistrare a decesurilor la Serviciul de Evidenta Populatiei. La Craiova, reprezentantii serviciului regional de posta se plang ca operatiunile de distribuire a taloanelor catre persoanele asigurate se desfasoara cu dificultate din cauza bazelor de date neactualizate de la Casa de Asigurari de Sanatate. Nici in judetul Dolj, lucrurile nu stau mai bine. Conform Biroului de Informatica al CAS Dolj, baza de date nu a mai fost actualizata din 28 februarie, iar persoanele decedate in acest interval au fost chemate la analize.