Meniu

Statul incorect la calculator: cum îți poate afecta sănătatea

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

9 luni în urmă 3

Timpul petrecut în fața computerului cu umerii înclinați și spatele cocoșat, poziții frecvent adoptate de către majoritatea oamenilor, poate avea consecințe negative asupra sănătății coloanei vertebrale. O poziție incorectă exercită o presiune semnificativă asupra umerilor, gâtului și coloanei vertebrale, sporind riscul de apariție a unor afecțiuni la nivelul acestor structuri, esențiale pentru susținerea corpului.

Consecințe asupra sănătății coloanei și umerilor

Impactul statului incorect la calculator nu se limitează doar asupra sănătății oculare sau mentale, ci și asupra sănătății coloanei vertebrale și a articulațiilor umărului sau gâtului.  O poziție incorectă menținută pentru perioade lungi de timp crește riscul de apariție a bursitei umărului, o afecțiune caracterizată prin inflamația bursei umărului, o mică pungă de lichid care acționează ca un amortizor între os și tendoanele umărului. Pe lângă bursita umar, statul incorect la calculator poate tensiona mușchii gâtului și umerilor, ceea ce duce la apariția durerilor acute de spate.

În plus, statul incorect la calculator poate contribui și la apariția unor afecțiuni ale sistemului musculoscheletic, inclusiv a unor probleme la nivelul mâinilor și încheieturilor. Utilizarea necorespunzătoare a mouse-ului, din cauza poziției incorecte adoptate, poate duce la sindromul de tunel carpian sau la alte tulburări ale nervilor și tendoanelor din mână și încheietură, care pot necesita tratament ortopedic. 

În unele cazuri, dacă problemele persistă sau se agravează, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Un ortoped chirurgia mainii (specializat în afecțiuni ale mâinii) poate evalua și trata afecțiunile cauzate de statul incorect la calculator, precum tendinita, sindromul de tunel carpian sau epicondilita laterală, printre altele.

Măsuri preventive pentru evitarea afecțiunilor legate de statul incorect la calculator

Pentru a preveni eventualele probleme asociate cu poziția incorectă la calculator, este important să acordați atenție poziției în timpul utilizării calculatorului și să adoptați o serie măsuri preventive, precum ajustarea poziției scaunului, efectuarea de pauze regulate în timpul utilizării calculatorului și implicarea în activități fizice în timpul pauzelor. 

Cele mai citite articole

În plus, următoarele măsuri vă pot ajuta să reduceți presiunea asupra coloanei și să reduceți riscul de afecțiuni ale coloanei sau ale articulației mâinii:

– limitați timpului petrecut în fața computerului și alternați activitățile care implică utilizarea calculatorului cu alte activități care implică mișcare;

– folosiți un scaun ergonomic, cu spătar reglabil și suport lombar (scaunul ergonomic poate ajuta la menținerea unei poziții corecte a spatelui);

– utilizați un birou cu o suprafață suficient de mare (pentru a putea plasa tastatura și mouse-ul într-o poziție confortabilă);

– ajustați înălțimea monitorului (monitorul ar trebui să fie plasat la nivelul ochilor sau ușor sub nivelul ochilor, pentru a putea menține o poziție corectă a gâtului și a coloanei vertebrale).

Cele mai citite articole