Medici, farmacisti si producatori de medicamente accepta aspectele semnalate de analiza sectorului farmaceutic romanesc, realizata de experti ai Bancii Mondiale. Acestia recunosc faptul ca sponsorizarile si bonusurile sunt practici uzuale in sistem si ca legile comertului au fost aplicate si pe piata farmaceutica. Astfel, sanatatea romanilor a devenit una dintre cele mai profitabile afaceri.
Analiza realizata de experti ai Bancii Mondiale asupra sectorului farmaceutic romanesc a scos la iveala practici imorale si agresive de pe piata medicamentelor. Coruptia si mita au luat diverse forme in lantul producator-medic-farmacist, totul intr-o lupta continua pentru cresterea vanzarilor pentru anumite medicamente. Este vorba despre medicamentele de ultima generatie, care au costuri uriase pentru bugetul sarac al sanatatii si care conduc la reducerea numarului bolnavilor care pot beneficia de tratamente compensate.
Medicii au fost acuzati ca prescriu medicamente scumpe si acestea in functie de sponsorizarile primite din partea companiilor farmaceutice. “Problema este ca banii pentru Sanatate sunt prea putini. Apoi, daca este vorba despre prescrierea retetelor, trebuie facute ghiduri de buna practica. Este normal ca medicii sa prescrie medicamentele noi, care sunt mai bune si mai eficiente decat cele vechi. Chiar daca sunt mai scumpe, acestea au un efect terapeutic mai bun si, in plus, au efecte secundare reduse. Oricum, contributia financiara pentru medicamentele scumpe este suportata de pacienti si doar ei au dreptul sa se planga. Absolut toate firmele de medicamente sponsorizeaza medicii, dar acest lucru se intampla si in celelalte tari”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Cele mai citite articole
Chiar si producatorii sunt de acord ca exista asemenea practici. “Da, aici recunoastem ca exista o parte vulnerabila in sponsoirzarea medicilor. In alte tari, ca sa se evite acest lucru, s-a luat decizia sponsorizarii societatilor profesionale ale medicilor. Suportarea de catre companii a costurilor participarii la congrese este singurul mod in care medicii sunt influentati sa recomande anumite medicamente. Influentare in sensul de convingere”, ne-a precizat dr. Marius Savu, reprezentant al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.
Farmaciile, necontrolate de trei ani
Farmacistii recunosc ca, de circa trei-patru ani, nu s-au mai facut controale in unitatile lor. “Pe atunci veneau si luau probe din rafturi si la sesizari si fara sesizari. Noi nu avem de unde sa stim daca medicamentele sunt contrafacute. Lantul incepe cu importatorii. Pot veni contrafacute direct la distribuitori. Raportul pare foarte real. In-tr-adevar, producatorii si distribuitorii de medicamente impulsioneaza prescrierea medicamentelor scumpe, cu procente acordate din vanzari, dar acesta nu mai este un secret. Si farmacistii primesc bonusuri in functie de vanzari. Instruirea personalului din farmacii se face pe target.
Cu cat vinzi mai mult, cu atat primesti bani mai multi. Deja vorbim de comert in farmacii, unde se aplica legile dure ale comertului. Pe vremuri, cu cat vindeai mai putine medicamente, cu atat erai vazut mai bine. Mai mult, in farmacii ne confruntam cu problema bolnavilor care vin si ne spun ca le-a recomandat medicul un anumit tip de medicament. Chiar daca le spunem ca exista un medicament mai ieftin si cu acelasi efect, ei insista sa-l ia pe cel numit de doctor. Un exemplu este Aspacardinul: desi le spunem ca avem potasiu-magneziu, cu un pret de cinci ori mai mic, bolnavii nu-l vor, pentru ca nu scrie pe el aspacardin. Si are aceleasi substante”, a afirmat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania.