Organismul are un sistem de apărare uimitor, numit sistem imunitar. Sistemul imunitar ne protejează împotriva germenilor dăunători. Pentru a-i asigura copilului tău o dezvoltare armonioasă, este esențial să sprijini obiceiurile corecte și să iei măsuri pentru a-i întări sistemul imunitar încă de la o vârstă fragedă.
Copiii, deoarece au un sistem imunitar imatur, sunt de obicei mai predispuși decât adulții la infecții microbiene și au simptome mai severe, ceea ce este valabil mai ales pentru nou-născuți și copiii foarte mici. Așadar, sistemul imunitar al nou-născuților este subdezvoltat și slăbit, maturizându-se complet în primii 7-8 ani de viață.
Ce este sistemul imunitar și cum funcționează?
Sistemul imunitar este alcătuit din diferite elemente care lucrează împreună pentru a proteja organismul.
Pielea oferă o barieră fizică mare care ține majoritatea germenilor departe de organism. Germenii pot trece doar dacă există o rupere a pielii, cum ar fi o tăietură sau o zgârietură.
Germenii pot pătrunde în interiorul corpului prin nas, gură și ochi. Sistemul nostru imunitar protejează aceste deschideri cu mucoase. Mucoasa este o căptușeală lipicioasă care prinde microbii care încearcă să treacă prin aceste deschideri. Saliva și lacrimile ajută, de asemenea, la uciderea germenilor care încearcă să intre prin cavitatea orală și ochi.
Chiar dacă pielea noastră este o barieră, uneori, microbii reușesc totuși să intre în interiorul corpului. Când se întâmplă acest lucru, sistemul nostru imunitar trimite mesaje care indică că germenul se află în corpul nostru. Acest avertisment pornește următorul set de apărare în organism, care implică celulele noastre albe din sânge.
Celulele albe din sânge sunt celulele organismului care luptă împotriva bolilor. Există diferite tipuri de globule albe. Toate lucrează pentru a proteja organismul. Fiecare tip diferit de globule albe are o funcție diferită pentru a ne menține sănătoși. Unele celule albe din sânge patrulează în mod constant corpul și caută și luptă împotriva oricăror microbi pe care îi văd. Alte globule albe mai specializate intră în acțiune dacă începe o infecție. Unele dintre aceste globule albe mai specializate produc molecule speciale de proteine numite anticorpi. Anticorpii se lipesc de germeni și îi semnalează pentru distrugerea altor globule albe.
Aceste celule albe din sânge nu pot funcționa suficient de repede pentru a ne împiedica să ne îmbolnăvim de infecție. Dar luptând împotriva germenilor, acestea ne pot ajuta să ne vindecăm.
Celulele noastre albe din sânge încep să lupte împotriva germenilor de îndată ce intră în corpul nostru, dar uneori acest lucru necesită timp. De aceea, este nevoie de obicei de aproximativ 3 până la 5 zile și, uneori, mai mult pentru a ne simți mai bine după o infecție.
În unele situații, organismul nostru necesită suport pentru a lupta împotriva infecțiilor. Acesta este motivul pentru care medicul administrează câteodată medicamente.
Lucrul cu adevărat bun despre sistemul imunitar este că, după ce luptă împotriva infecției, organismul își memorează germenul și cum să lupte împotriva lui. Acesta este motivul pentru care oamenii se îmbolnăvesc de obicei o singură dată cu același germen. Varicela sau rujeola sunt exemple bune. Această protecție a organismului se numește imunitate. Imunitatea poate proveni dintr-o infecție anterioară sau dintr-un vaccin.
Cum se dezvoltă sistemul imunitar al copilului?
În timpul sarcinii, fătul în curs de dezvoltare trebuie să tolereze antigenii mamei, iar sistemul imunitar matern trebuie să suporte sarcina. Antigenul reprezintă o toxină sau altă substanță străină care arată un răspuns imun în organism, în special producerea de anticorpi. Remodelarea desăvârșită a răspunsului imun al mamei și al fătului, încă neînțeles pe deplin, se bazează pe mecanisme multiple, inclusiv pe rolul celulelor T reglatoare (Tregs) în atingerea și menținerea acestei toleranțe.
După naștere, nou-născutul devine expus la numărul enorm de antigeni străini care necesită un răspuns imun rapid. Primele răspunsuri imunitare prezente deja la făt și la nou-născut sunt celulele imune înnăscute și anume: monocitele, macrofagele, celule dendritice și neutrofilele. Pe lângă imunitatea înnăscută, fătul, nou-născutul și copilul în curs de dezvoltare au și imunitate adaptivă. Una dintre componentele celulare ale imunității adaptive sunt celulele T.
Cele mai citite articole
Deoarece nou-născuții și copiii mici au un sistem imunitar subdezvoltat și imatur, trebuie să se bazeze, cel puțin parțial, pe factorii imunitari furnizați de mamă.
Ce rol are placenta în dezvoltarea sistemului imunitar al noului-născut?
Placenta servește ca o barieră de protecție și promovează creșterea fătului. În timpul sarcinii, placenta schimbă reciproc gaze, nutrienți și produse reziduale între mamă și făt. Placenta este, de asemenea, crucială pentru asigurarea imunității fetale și a nou-născuților. Deoarece placenta este expusă continuu agenților patogeni prezenți în sângele mamei, are mai multe mecanisme care protejează fătul de infecție. Începand din saptamana a 16-a de sarcină, până la naștere, placenta este implicată și în transferul continuu al imunității pasive de la mama la făt.
Ce rol are nașterea naturală în formarea sistemului imunitar al copilului?
Nașterea naturală (vaginală) modelează, prin contactul cu microorganismele mamei, compoziția microbiotei intestinale a copilului, care, la rândul său, influențează dezvoltarea sistemului imunitar al nou-născutului.
Cât de important este laptele matern pentru formarea sistemului imunitar al copilului?
Laptele matern conține nutrienții de bază (proteine, carbohidrați și grăsimi) și o multitudine de factori imunitari care stimulează dezvoltarea și maturizarea sistemului imunitar și protejează nou-născuții de agenții patogeni de mediu.
Laptele conține nu numai compuși antibacterieni, chemokine, citokine, imunoglobuline, hormoni și factori de creștere, ci și celule imunitare, inclusiv limfocite, neutrofile și macrofage. Este fascinant cum compoziția și nivelul acestor compuși din laptele matern se modifică în timpul diferitelor faze ale lactației ca răspuns la nevoile de schimbare ale sugarului în creștere și dezvoltare.
Ce putem face pentru a întări imunitatea copilului?
Alăptare cu lapte matern
Academia Americană de Pediatrie recomandă mamelor să alăpteze în primele șase luni de viață ale nou-născutului. Dacă acest angajament nu este realist, urmărește să alăptezi cel puțin primele două-trei luni pentru a suplimenta imunitatea primită de copilul tău în uter. (Acestea fiind spuse, nu este nimic în neregulă în a-ți hrăni copilul cu lapte praf în schimb!)
Alimente sănătoase
Încurajează-ți copilul să mănânce fructe și legume de toate culorile. Fructele de pădure, ardeii grași și broccoli sunt viu colorate și bogate în antioxidanți. Citricele au un conținut bogat în vitamina C și ajută la întărirea imunității, acționând ca o barieră împotriva infecțiilor.
Legumele cu frunze verzi precum spanacul sunt bogate în fier și ajută la producerea de globule albe și anticorpi. Nucile, semințele, cerealele și fasolea conțin acizi grași omega vitali. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și pot fi adăugate în dieta zilnică sub diferite forme. Alimentele cu exces de zahăr, grăsimi sau procesate ar trebui limitate mai degrabă la ocazii, decât să fie ceva obișnuit.
De asemenea, sănătatea intestinală este esențială pentru un sistem digestiv bun, unde apar majoritatea infecțiilor. Alimentele bogate în probiotice întăresc tractul intestinal și ajută la creșterea bacteriilor bune. Iaurtul este o modalitate excelentă de a include probioticele în dieta zilnică a familiei. Pentru sugari, iaurtul poate fi adăugat în piure de fructe. Copiii mai mari se pot bucura de o gustare delicioasă cu bețișoare de morcov sau castraveți și iaurt.
Respectarea orelor de somn
Majoritatea copiilor au nevoie între 10 și 14 ore de somn neîntrerupt. O rutină stabilită pentru ora de culcare ar putea include o baie caldă, un masaj ușor sau o lectură împreună pentru ceva timp. Un copil plin de energie și bine odihnit este mai bine echipat pentru a ține la distanță infecțiile.
Păstrarea igienei
Lupta împotriva germenilor nu crește din perspectivă tehnică imunitatea, însă este un mod potrivit de a diminua stresul asupra sistemului imunitar al copilului tău. Asigură-te că cei mici se spală des pe mâini și cu săpun. Ar trebui să acorzi o atenție deosebită igienei lor înainte și după fiecare masă și după ce se joacă afară, cu animalele de companie, își suflă nasul, folosesc baia și sosesc acasă de la grădiniță.
Exerciții fizice
Activitatea fizica este foarte esențială pentru dezvoltarea sănătoasă și echilibrată a copiilor. Activitatea fizică regulată poate aduce beneficii atât copiilor cât și nouă, adulților. Fii un model pentru copilul tău și îndeamnă-l să aibă o viață activă. Activitățile distractive de familie pot include plimbări cu bicicleta, drumeții, înnot, patinaj, baschet, tenis și multe altele.
Surse informative:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293525/
- https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/human-immune-system/development-immune-system
- https://www.nature.com/articles/d41586-021-02423-8
- https://coronavirus.providence.org/blog/uf/608979993?streamId=6802170
- https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614