Deși cele mai multe răceli la copii nu conduc la complicații, tusea provoacă numeroase motive de îngrijorare pentru părinți. Dintotdeauna tratamentul cu sirop de tuse copii a fost cel mai recomandat în astfel de cazuri, însă cu timpul a ajuns un subiect controversat, prin prisma efectelor asupra organismului copilului. Prin urmare, este de la sine înțeles de ce părinții sunt interesați să găsească mai multe informații despre tratamentul cu sirop de tuse copii.
Cu toate acestea, părinții sunt nevoiți să aleagă soluția potrivită pentru a nu genera reacții adverse, care ar putea pune în pericol sănătatea copiilor. De aceea, iată ce trebuie să știi despre modul în care opțiunea de sirop tuse copii acționează și despre cum trebuie siropul să fie ales.
De ce apare tusea la copii?
Studiile arată că răceala comună apare, de aproximativ 6-8 ori într-un an, în rândul copiilor, fiind principalul motiv pentru apariția tusei, indiferent că este productivă sau seacă. Totuși, pot exista și alte cauze:
- Aer poluat: fumul de tutun sau de la mașină pot irita căile respiratorii ale copiilor, lucru care conduce la tuse;
- Alergii: polenul, praful sau epiteliile de animale pot provoca tusea alergică;
- Astm: este unul dintre motivele pentru care copiii pot tuși;
- Efort fizic: copiii pot experimenta tusea, dacă efectuează sport la aer rece sau poluat;
- Infecții la nivelul sinusurilor: presiunea din sinusuri poate determina apariția tusei;
- Printre alte cauze, se numără bronșiolita, pneumonia, tusea convulsivă sau blocarea unui obiect străin în căile respiratorii.
Sirop de tuse copii – una dintre principalele opțiuni de tratament al tusei la copii
Cel mai comun remediu pentru ameliorarea tusei la copii este siropul de tuse. Specialiștii susțin că nu se recomandă consumul de sirop de tuse copii până la vârsta de 6 ani, deoarece nu există studii care să ateste eficiența sau ineficiența sa.
Tusea este un simptom care trece în decurs de câteva zile. În caz contrar, un sirop de tuse natural ar putea diminua efectele tusei sau ameliora celelalte simptome ale răcelii. De cele mai multe ori, siropurile de tuse conțin ingrediente naturale, acestea fiind eliberate și fără prescripție medicală.
Principalele tipuri de ingrediente, regăsite în siropurile de tuse, sunt:
- Pătlagină;
- Muguri de pin;
- Mentă;
- Camfor;
- Propolis;
- Miere;
- Cimbru;
- Salvie;
- Cătină, etc.
Față de siropurile cu ingrediente chimice, siropurile 100% naturale nu prezintă risc de reacții adverse, fiind de altfel cele mai utile soluții pentru:
- îmbunătățirea sistemului imunitar;
- tratarea tusei și a congestiei nazale;
- curățarea căilor respiratorii;
- diminuarea iritației și inflamației gâtului, etc.
Sirop de tuse copii – cum acționează?
Cele mai comune tipuri de tuse care apar la copii sunt:
- Tusea productivă
Are rolul de a elimina mucusul acumulat în tractul respirator. În acest caz, sunt indicate medicamentele expectorante, care au menirea de a fluidiza și elimina expectorațiile.
Unul dintre siropurile de tuse recomandate în acest sens este cel care conține cimbru. Recunoscut pentru proprietatea de a curăța tractul respirator și de a-l calma, siropul de tuse cu cimbru contribuie și la îmbunătățirea imunității.
Cele mai citite articole
Totodată, poți opta pentru sirop de tuse cu muguri de pin, care se remarcă prin rolul antiseptic, antibiotic si calmant, ameliorând totodată celelalte simptome asociate afecțiunilor respiratorii. Opțiunile de sirop de tuse productivă sunt însă numeroase. Întreabă farmacistul sau medicul pediatru care este varianta adecvată micuțului tău.
- Tusea seacă
Caracterizată de iritație și mâncărime în gât, tusea seacă apare ca o reacție la faptul că mucoasa poate prelua, la inspirație, particule minuscule în cilii de suprafață. Totuși, acest mecanism poate fi afectat de o afecțiune respiratorie, motiv pentru care se acumulează mucus, iar respectivii cili nu mai pot face acțiunii de protecție împotriva agenților patogeni.
Prin urmare, siropul recomandat în îmbunătățirea stării mucoasei este cel de pătlagină, recunoscut pentru minimizarea inflamației și disconfortului, precum și pentru capacitatea de protecție antibacteriană. Pe de altă parte, mai sunt recomandate și siropurile cu miere datorită funcției de eliminare a bacteriilor care generează tusea și a conținutului de calciu, fosfor și mangan, care stimulează creșterea țesuturilor mucoasei. Cu toate acestea, consumul de sirop cu miere nu este recomandat bebelușilor cu vârsta sub 1 an.
Sirop de tuse copii – cum alegem siropul potrivit?
În prezent, siropurile de tuse conțin ingrediente, care le fac potrivite pentru tratarea oricărui tip de tuse. Totuși, pentru a alege soluția potrivită, este esențial să acorzi atenție următoarelor aspecte:
- Vârsta copilului – dacă un sirop cu anumite ingrediente este potrivit pentru administrare;
- Ingredientele incluse în siropul de tuse;
- Identificarea corectă a tipului de tuse și a simptomelor asociate tusei;
- Cunoașterea riscul de alergii la anumite substanțe sau ingrediente;
- Existența unor condiții medicale care interzic consumul unor siropuri de tuse;
- Arome preferate de copil, etc.
Este drept că părinții au responsabilitatea de a alege ce cred ei că este mai bun pentru copilul lor, însă de cele mai multe ori, ei aleg și administrează greșit tipul de sirop de tuse copii, ajungând prea târziu la medic.
Astfel, orice medicament expectorant ar trebui să fie administrat doar la îndrumarea unui medic sau a unui farmacist. Consumul incorect și administrarea combinată (tratamentele mucolitice în combinație cu medicamente care blochează tusea) pot crea dezechilibre la nivelul organismului copilului.
Când trebuie să apelezi de urgență la medic?
Trebuie să contactezi de urgență medicul, dacă în urma administrării siropului de tuse, copilul prezintă următoarele simptome:
- Febră de peste 38° C;
- Tuse cu sânge;
- Tuse care pare să nu se oprească;
- Durere în piept;
- Piele de culoare albastră;
- Dificultăți de respirație, etc.
Ce alte remedii naturale pentru tuse există?
Există mai multe sfaturi de a trata natural tusea (indiferent că vorbim de copii sau de adulți), pe care și medicii le recomandă. Printre acestea se numără:
- Consumul frecvent de apă și lichide, îndeosebi calde pentru calmarea gâtului;
- Inhalarea de aburi, fie de la un umidificator, fie din baie;
- Odihnă suficientă;
- Gargară cu apă sărată.
Cu toate că aceste remedii contribuie la ameliorarea tusei și a simptomelor asociate, specialiștii recomandă consultarea unui medic pediatru sau a unui furnizor de servicii medicale pentru identificarea cauzei și tipului de tuse. Din moment ce afecțiunile respiratorii variază de la un copil la altul, tipul de sirop copii potrivit pentru gestionarea tusei și a celorlalte simptome este diferit.
Atenție!
Acest conținut prezintă informații generale și nu reprezintă îndemnuri medicale. Când vine vorba de sănătatea copiilor tăi, euromedic.ro îți recomandă să apelezi la un medic pediatru sau la un furnizor de servicii medicale. În caz de urgențe, sună la 112 sau mergi imediat la cel mai apropiat departament de urgență.