Meniu

Sinuzita maxilara – simptome si cauze

Articol scris de

Sinuzita maxilara
3 săptămâni în urmă 0

Ce este sinuzita maxilara?

Sinuzita maxilara este o afectiune care implica inflamatia sinusurilor maxilare, localizate de o parte si de alta a nasului, in zona pometilor. Aceasta afectiune poate fi acuta, manifestandu-se brusc si puternic, sau cronica, dezvoltandu-se lent si persistand pe termen lung. Sinuzita maxilara poate provoca o serie de simptome neplacute si poate afecta calitatea vietii unei persoane.

Simptomele sinuzitei maxilare

Simptomele sinuzitei maxilare pot varia in functie de severitatea si durata afectiunii. In cazul sinuzitei acute, simptomele se manifesta brusc si pot include durere si presiune in zona pometilor, congestie nazala, scurgeri nazale purulente sau mucopurulente, febra, dureri de cap si oboseala. Persoanele afectate pot avea, de asemenea, senzatie de greutate sau plenitudine la nivelul fetei si chiar durere dentara sau in maxilar. In cazul sinuzitei cronice, simptomele sunt similare, dar se manifesta pe o perioada mai lunga si pot fi insotite de respiratie urat mirositoare si o persistenta senzatie de disconfort.

Cauzele sinuzitei maxilare

Cele mai citite articole

Cauzele sinuzitei maxilare sunt variate si pot include infectii virale, bacteriene sau fungice. Cel mai frecvent, sinuzita maxilara apare ca o complicatie a racelilor sau altor infectii ale tractului respirator superior. Alergiile sunt, de asemenea, un factor comun care poate contribui la dezvoltarea sinuzitei maxilare prin blocarea si inflamarea sinusurilor. Alti factori care pot contribui la aparitia acestei afectiuni includ deviatii ale septului nazal, prezenta polipilor nazali, expunerea la poluanti sau iritanti chimici si schimbarile bruste de presiune atmosferica.

Diagnosticarea sinuzitei maxilare

Diagnosticarea sinuzitei maxilare se face de obicei pe baza simptomelor descrise de pacient si a unui examen fizic. Medicul poate examina cavitatile nazale cu ajutorul unei lampi si a unui instrument numit endoscop nazal. In unele cazuri, pot fi necesare imagini prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografie computerizata (CT) pentru a evalua gradul de inflamatie si pentru a exclude alte cauze ale simptomelor. Testele alergologice pot fi, de asemenea, recomandate daca se suspecteaza ca alergiile sunt un factor contributiv.

Tratamentul si managementul sinuzitei maxilare

Tratamentul sinuzitei maxilare depinde de cauza si severitatea simptomelor. In cazurile usoare, tratamentul poate implica doar remedii casnice, cum ar fi inhalatiile cu aburi, comprese calde pe fata si hidratare adecvata. Medicamentele decongestionante si spray-urile nazale saline pot ajuta la ameliorarea congestiei nazale. In cazurile mai severe sau atunci cand sinuzita este cauzata de o infectie bacteriana, medicul poate prescrie antibiotice. Corticosteroizii nazali pot fi, de asemenea, utili pentru a reduce inflamatia. In situatii extreme, cand tratamentele conservatoare nu dau rezultate, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a drena sinusurile si a imbunatati drenajul.

Cele mai citite articole