Meniu

Cauze si simptome varicela

Articol scris de

varicela
2 săptămâni în urmă 1

Introducere la varicela

Varicela este o infectie virala foarte contagioasa cauzata de virusul varicelo-zosterian, parte a familiei herpesvirusurilor. Aceasta afecteaza in principal copiii, dar poate cauza simptome si la adulti. Varicela este cunoscuta pentru eruptia sa caracteristica de vezicule pruriginoase, care apar pe tot corpul. In cele ce urmeaza, vom discuta despre cauzele si simptomele varicelei, precum si despre modalitatile de prevenire si tratament.

Cauzele varicelei

Varicela este cauzata de virusul varicelo-zosterian, care se transmite de la o persoana la alta prin contact direct cu leziunile cutanate ale unei persoane infectate sau prin inhalarea particulelor virale disperse in aer de catre persoanele infectate atunci cand tusesc sau stranuta. Virusul poate fi transmis si prin contactul cu obiecte care au fost contaminate cu fluidul din vezicule. O persoana cu varicela devine contagioasa cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si ramane contagioasa pana cand toate veziculele s-au crustificat.

Simptomele varicelei

Simptomele varicelei incep de obicei cu o febra usoara, dureri de cap si oboseala. Acestea sunt urmate de aparitia eruptiei cutanate, care este cel mai distinctiv simptom al varicelei. Eruptia incepe de obicei pe piept, spate si fata, raspandindu-se apoi la restul corpului. Initial, eruptia apare sub forma de pete rosii, care se dezvolta rapid in vezicule pline cu lichid. Aceste vezicule se sparg si se crustifica in cateva zile. Pruritul este un simptom comun si poate fi foarte intens, cauzand disconfort semnificativ.

Pe langa simptomele cutanate, varicela poate cauza si alte probleme de sanatate, cum ar fi infectii ale pielii, pneumonie, encefalita (inflamatia creierului) si sindromul Reye, o boala rara dar serioasa care afecteaza ficatul si creierul. Aceste complicatii sunt mai frecvente la adulti si la persoane cu sisteme imunitare slabe.

Diagnosticul si tratamentul varicelei

Cele mai citite articole

Diagnosticul varicelei se face de obicei pe baza simptomelor caracteristice, in special a tipului de eruptie cutanata. In cazuri incerte, medicul poate recomanda teste de laborator pentru a detecta virusul. Tratamentul varicelei vizeaza ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor. Repausul la pat, hidratarea adecvata si utilizarea medicamentelor antipiretice pentru controlul febrei sunt recomandarile uzuale. Antihistaminicele pot fi folosite pentru a reduce pruritul, iar in cazul complicatiilor severe, medicul poate prescrie antivirale.

Pentru a preveni raspandirea varicelei, persoanele infectate ar trebui sa ramana acasa si sa evite contactul cu alte persoane, in special cu cele care nu au avut varicela sau care nu sunt vaccinate impotriva acesteia. Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a varicelei si a complicatiilor sale. Vaccinul contra varicelei este recomandat copiilor, adolescentilor si adultilor care nu au avut boala.

Preventia varicelei

Preventia varicelei incepe cu vaccinarea. Vaccinul contra varicelei este sigur si eficient si este inclus in programul national de imunizari din multe tari. Se recomanda administrarea a doua doze de vaccin pentru a imbunatati imunitatea impotriva virusului. Prima doza este de obicei administrata copiilor intre 12 si 15 luni, iar a doua doza intre 4 si 6 ani.

Pe langa vaccinare, masurile de igiena personala si evitarea contactului apropiat cu persoanele infectate pot ajuta la prevenirea raspandirii varicelei. Spalarea frecventa a mainilor, utilizarea batistelor de unica folosinta si mentinerea unei bune sanatati generale sunt de asemenea importante pentru limitarea raspandirii virusurilor.

Cele mai citite articole