Meniu

Scabie – simptome si tratament

Articol scris de

scabie
3 săptămâni în urmă 2

Introducere in scabie

Scabia, cunoscuta si sub denumirea de raie, este o afectiune cutanata contagioasa cauzata de un parazit microscopic numit Sarcoptes scabiei. Acest acarian patrunde in stratul superior al pielii unde traieste si depune oua. Principala manifestare a scabiei este pruritul intens (mancarimea), care se agraveaza in timpul noptii. Scabia se raspandeste rapid prin contact direct piele-pe-piele cu o persoana infectata, dar poate fi transmisa si prin haine, lenjerie de pat sau alte obiecte care au fost in contact cu persoana infectata. In acest articol, vom explora simptomele, metodele de diagnostic, tratamentele disponibile si masurile de preventie pentru scabie.

Simptome ale scabiei

Simptomul cel mai comun al scabiei este mancarimea severa, care este adesea mai rau noaptea. Mancarimile sunt cauzate de reactia alergica a corpului la acarienii de scabie, ouale si excrementele lor. Pe langa mancarimi, scabia poate cauza si eruptii cutanate, care se manifesta prin papule rosii mici si vezicule. Eruptiile pot apare in zone specifice ale corpului, cum ar fi intre degete, incheieturile mainilor, axile, zona genitala, abdomenul inferior si fesele. La copii si la persoanele cu imunitate scazuta, eruptiile pot fi mai extinse si includ capul si fata.

Diagnosticarea scabiei

Diagnosticarea scabiei se face in principal pe baza simptomelor raportate de pacient si a examenului fizic. Medicul va cauta semne specifice de scabie, cum ar fi caieturile acarienilor, care sunt linii subtiri de culoare inchisa sau argintie pe piele, si veziculele eruptive. In unele cazuri, pentru a confirma diagnosticul, medicul poate efectua o biopsie de piele sau poate rascheta usor pielea pentru a colecta probe pentru examinare sub microscop. Aceasta procedura ajuta la identificarea acarienilor, a oualor sau a excrementelor lor.

Optiuni de tratament pentru scabie

Cele mai citite articole

Tratamentul pentru scabie vizeaza eliminarea acarienilor si ameliorarea simptomelor. Cele mai comune medicamente utilizate sunt cremele si lotiunile cu permethrin sau malathion, care se aplica pe piele. Este important ca tratamentul sa fie aplicat pe intreg corpul, de la gat in jos, si sa fie lasat sa actioneze pentru perioada de timp specificata in instructiuni, de obicei intre 8 si 14 ore, inainte de a fi spalat. Toate persoanele din gospodarie si partenerii sexuali ai persoanei infectate trebuie sa fie tratati in acelasi timp pentru a preveni reinfectarea. De asemenea, medicul poate recomanda antihistaminice pentru a reduce mancarimea si antiinflamatoare pentru a controla inflamatia si iritatia pielii.

Prevenirea scabiei

Prevenirea scabiei este esentiala, deoarece este o afectiune extrem de contagioasa. Masuri simple de precautie includ evitarea contactului direct cu persoanele infectate si obiectele personale ale acestora. Este important de asemenea sa se spele toate hainele, lenjeria de pat si prosoapele persoanei infectate in apa fierbinte si sa se usuce la temperaturi inalte pentru a ucide acarienii. Asigurarea unei igiene personale corespunzatoare si curatenia in casa sunt, de asemenea, cruciale pentru a limita raspandirea scabiei. In cazul in care o persoana din gospodarie este diagnosticata cu scabie, este important ca toate persoanele sa fie verificate si tratate, daca este necesar, pentru a preveni raspandirea ulterioara a infectiei.

In concluzie, scabia este o afectiune cutanata contagioasa care necesita atentie medicala pentru a preveni complicatii si pentru a limita raspandirea. Prin recunoasterea simptomelor, obtinerea unui diagnostic corect si urmarea tratamentelor recomandate, impreuna cu adoptarea masurilor de prevenire, scabia poate fi gestionata eficient si eliminata.

Cele mai citite articole