Meniu

Sange contaminat:Circa 3% dintre transfuzii transmit virusul HIV

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

6 ani în urmă 45

Hematologii atrag atentia medicilor sa nu recomande decat in cazuri extreme transfuzia de sange. Acestia sustin ca exista doctori care transfuzeaza sange cu mult prea multa usurinta, desi riscurile sunt cunoscute.

Circa 3% din sangele folosit in transfuzii este contaminat. Procentul difera de la o tara la alta si depinde foarte mult de calitatea donatorilor. Riscurile sunt cunoscute la nivelul lumii medicale si acestea sunt cauzate de fereastra imunologica. Mai exact, este vorba despre perioada de incubatie a virusilor, care poate dura pana la sase saptamani. In acest interval de timp, nici un fel de analiza nu poate depista existenta virusilor in sange. Astfel, pungile de sange pot fi contaminate cu virusul HIV, al hepatitei B si C si chiar a sifilisului, fara ca hematologii sa le poata depista. Psihologul Antoaneta Bugner, de la Institutul National de Hematologie, sustinea ca riscul este permanent, mai ales ca sangele vine de la un anumit strat de donatori.

Totodata, criza permanenta de sange din spitalele romanesti ii obliga pe medici sa accepte orice fel de donator. „Riscul ca sangele donat sa fie infectat nu poate fi masurat. Este un procent aleator. Astazi poate fi 3%, maine, 4%, iar acum doua saptamani putea fi de 2%. Acesta este diferit de la o tara la alta, precum si de la o perioada la alta. O perioada, numarul de cazuri de sange infectat cu HIV este mai mare, iar in alta, numarul de cazuri de sifilis, cum a fost acum doi ani la noi. Procentul se poate masura totusi in acele tari care au capacitatea de a urmari efectul pungii de sange. De exemplu, daca un pacient a fost operat la Fundeni si, ulterior s-a imbolnavit de hepatita C, medicul trebuie sa noteze numarul pungii si sa comunice incidentul la centrele de transfuzie. Acest lucru nu prea se intampla la noi, pentru ca nu exista comunicare. Pentru a reduce procentul de risc trebuie sa avem un strat civilizat de donatori“, ne-a declarat psihologul Antoaneta Bugner. Desi Uniunea Europeana ne-a impus sa renuntam la recompensa acordata donatorilor, Romania nu a reusit sa respecte acest lucru. Motivatia este legata de numarul extrem de mic de donatori si nevoia din ce in ce mai mare de sange pentru operatiile complexe.

Cele mai citite articole

Medicii spun ca necesarul de sange a crescut enorm in ultimii ani datorita dezvoltarii domeniului transplantului de organe, dar si a cresterii semnificative a accidentelor rutiere, soldate cu politraumatisme grave, ambele fiind mari consumatoare de sange. Daca s-ar renunta la tichetele de masa acordate donatorilor, singurele care ii motiveaza pe acestia sa mearga la centrele de transfuzie, spitalale romanesti ar ramane fara sange. Din pacate, singurul mijloc de verificare al donatorilor de sange este un chestionar pe care acestia trebuie sa-l completeze. Raspunsurile la intrebari legate de relatii sexuale neprotejate, de relatii intre homosexuali, de tatuaje sau piercing-uri recente nu au intotdeauna legatura cu sinceritatea. Iar de aceasta sinceritate depinde sanatatea primitorului de sange.

Analize prea scumpe

Medicii hematologi afirma ca, in prezent, nu pot efectua o analiza importanta a sangelui, care ar depista ceva mai repede virusii, pentru ca este prea scumpa. „Investigatia numita PCR, adica reactie de polimerizare in lant, depisteaza prezenta HIV si a hepatitelor intr-un timp mai scurt decat celelalte analize. Specialistii PHARE ne-au recomandat in mod expres aceasta analiza, pentru a ne alinia la cerintele comunitatii europene. Analiza este foarte scumpa, deoarece necesita aparatura speciala si reactivi speciali. Riscurile ferestrei imunologice sunt asumate in toata lumea, atat de catre pacienti, cat si de medici. Este bine sa nu recomanzi transfuzia decat daca este absolut necesar, insa medicii de la noi nu respecta acest lucru. Acum, la Ministerul Sanatatii, se lucreaza la elaborarea noilor preturi pentru toate produsele de la centrele de hematologie. Cand sangele si plasma vor fi platite, probabil ca nici abuzuri nu vor mai exista“, ne-a declarat dr.Mihaela Hoinarescu, director al Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

O alta metoda pentru reducerea pericolului ferestrei imunologice ar fi autotransfuzia. Un pacient care stie ca urmeaza sa sufere o interventie chirurgicala poate dona sange, constituindu-si rezerve. Globulele rosii pot fi pastrate patru saptamani, iar plasma, timp de un an.

Cele mai citite articole