Rosu in gat la copii este un simptom frecvent întâlnit la diferite afecțiuni virale, fiind un motiv de îngrijorare pentru părinți. Cunoscut în termeni populari ca rosu in gat, acesta este de fapt un semn al unei afecțiuni. Rosu in gat se manifestă printr-o inflamație la nivelul laringelui, faringelui sau al amigdalelor.
În cele mai multe cazuri, modificările de temperatură au generat apariția acestui simptom, fiind totodată, un semn de alarmă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Descoperă în acest articol mai multe informații despre rosu in gat la copii, cauzele pentru care apare acest semn și opțiunile eficiente de tratament.
Rosu in gat la copii – Care pot fi cauzele?
Rosu in gat la copii apare pe fondul unei infecții virale sau bacteriene. Printre cauzele cel mai des întâlnite la copii sunt:
- Infecția virală (răceală) – în majoritatea situațiilor, rosu in gat reprezinta unul dintre simptomele răcelii, alături de durerea în gât. Cei mici au tendința de a răci mai des deoarece imunitatea lor este încă în proces de dezvoltare. Practic, un sistem imunitar slab poate influența apariția unei infecții virale sau bacteriene.
- Infecția bacteriană – bacteriile pot genera multiple probleme în zona gâtului, iar în contextul netratării, pot conduce la afecțiuni mai severe. Streptococul beta-hemolitic de grup A este bacteria care provoacă infecții ale gâtului. Această infecție este contagioasă, ea putând fi transmisă prin tuse, strănut sau alte căi. În situația dată, se recomandă o curățare eficientă a mâinilor. Având în vedere că majoritatea copiilor petrec timp împreună la grădiniță, școală sau loc de joacă, bacteriile pot fi transmise ușor.
- Amigdalita – este o afecțiune des întâlnită la copii (cu precădere, preșcolari sau adolescenți) și presupune inflamarea amigdalelor, aceasta fiind generată de o infecție virală sau bacteriană. Se poate depista destul de ușor după simptome: durere în gât și/sau la înghițire, amigdale roșii și inflamate, febră, tuse etc.
- Alergii – rosu in gat la copii poate să fie provocat de diferiți alergeni. Spre exemplu, părul de la animale poate genera apariția surplusului de mucus, acesta iritând zona gâtului.
- Schimbările bruște de temperatură – în contextul unui nivel ridicat de temperatură sau unei umidități reduse, procesul de respirație este îngreunat, fapt ce poate determina apariția roșului în gât.
Ce semne sau simptome se asociază cu rosu in gat la copii?
În general, orice infecție virală prezintă mai multe simptome. Există numeroși viruși care pot provoca rosu in gat la copii, cei mai mulți determinând o infecție la nivelul căilor respiratorii.
În contextul în care vorbim despre o răceală, simptomele asociate roșului în gat pot fi:
- Durere la baza gâtului;
- Febră moderată;
- Nas congestionat și secreții nazale;
- Tuse;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Alte posibile simptome (spre exemplu, răgușeală).
În situația în care copilul se confruntă cu o faringită cauzată de o bacterie, atunci simptomele sunt complexe: febră, dureri în gât, inflamarea ganglionilor limfatici, dureri de cap, disconfort constant la înghițire, vărsături și iritații la nivelul corpului.
Rosu în gat: În cât timp aceste simptome pot să dispară?
În cazul rosului in gat, simptomele cu care se confruntă cei mici pot să dispară în termen de 6-8 zile, la o infecție virală. Însă, dacă cel mic prezintă o infecție provocată de o bacterie, atunci semnele se diminuează treptat imediat după administrarea tratamentului recomandat de medicul pediatru.
Prin urmare, rosu in gat la copii poate să dureze și câteva săptămâni, în condițiile în care nu este identificată cauza și nu sunt tratate simptomele.
Când trebuie să mergi la doctor pentru tratament de specialitate?
La copii, numeroase situații de rosu in gat sunt generate de viruși, iar simptomele se diminuează destul de repede, nefiind nevoie de un tratament. Dar, este o prioritate stabilirea cauzei pentru care apare acest simptom. Dacă micuțul se confruntă cu o infecție streptococică, părinții trebuie să apeleze la medic.
Cele mai citite articole
Concret, este necesar consultul unui medic pediatru în condițiile în care copilul:
- Întâmpină dificultăți sau chiar durere la înghițire;
- Are febră și frison;
- Prezintă răgușeală și tuse;
- Se confruntă cu rinoree;
- Prezintă o inflamație a amigdalelor;
- Prezintă somnolență și lipsa motivației de a se juca.
În cazul în care copilul este prea mic pentru a comunica cu exactitate ce simte, părinții pot acorda mai multă atenție semnelor pe care le acesta le prezintă (plânge, refuză să mănânce, prezintă febră, plâns excesiv etc.).
Rosu in gat la copii – Diagnosticare și tratament
Medicul pediatru examinează cavitatea orală a copilului pentru a stabili cauza roșului în gât. După analiza simptomelor sau a semnelor prezentate, medicul poate identifica dacă infecția este provocată de un virus sau de o bacterie.
Ținând cont de starea de sănătate a micuțului, medicul pediatru poate stabili mai multe investigații necesare pentru diagnostic. Astfel, poate efectua un exsudat faringian în vederea identificării prezenței streptococului. Practic, va prelua o probă din gât prin intermediul unui tampon steril. Se poate realiza și testul de cultură pentru o dovadă clară a infecției cu streptococ.
Dacă este vorba de o infecție bacteriană, medicul pediatru va prescrie un tratament cu antibiotic.
Cu certitudine, tratamentul este stabilit de medicul pediatru, cel de familie sau de medicul ORL-ist, în funcție de cauză, mai precis:
- Dacă infecția este virală, atunci se va stabili un tratament în vederea diminuării simptomelor prezentate: medicamente antitermice pentru febră, siropuri pentru ameliorarea tusei, decongestionante nazale și alte recomandări suplimentare, în funcție de starea copilului;
- Dacă infecția este provocată de un streptococ, medicul va stabili un tratament cu antibiotic pentru înlăturarea bacteriei. Treptat, simptomele prezentate se ameliorează. Însă, este esențial ca tratamentul să fie administrat potrivit recomandărilor medicului privind perioada și dozele indicate pentru ca acesta să fie eficient.
De asemenea, părinții pot avea în vedere și remediile naturale pentru diminuarea disconfortului produs de aceste simptome. Spre exemplu:
- Consumul constant de lichide calde – ceaiurile din plante (tei, mușețel, gălbenele etc.) asociate cu mierea de albine prezintă un efect calmant pentru durerea în gât și diminuează considerabil disconfortul. Se recomandă evitarea consumului de sucuri de citrice, ele favorizând agravarea inflamației gâtului;
- Realizarea unor inhalații cu uleiuri esențiale;
- Consumul unor legume și fructe bogate în vitamine, fortificând astfel sistemul imunitar;
- Utilizarea unui umidificator în camera copilului pentru ca aerul să nu fie uscat.
Concluzii
Rosu in gat este un simptom frecvent întâlnit la copii, acesta fiind determinat de un virus sau de o bacterie. Indiferent de situație, este prioritar să te adresezi unui medic (pediatru sau de familie) pentru a identifica exact cauza și tratamentul necesar.
În multe situații, rosu în gât este provocat de un virus, iar tratamentul este unul simptomatic, menit să reducă semnele prezentate. Pentru identificarea unei infecții bacteriene, medicul va stabili un tratament cu antibiotic, în vederea înlăturării streptococului.