Meniu

Romani vanduti pe bucati

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

5 ani în urmă 0 10

Ministerul Sanatatii a emis un ordin care reglementeaza acreditarea bancilor de tesuturi si celule. Actul normativ transforma infiintarea bancilor in afaceri extrem de profitabile. Si asta pentru ca bancile vor putea vinde spitalelor tesuturile si celulele prelevate de la donatori. Pretul de vanzare a unei bucati de aorta depaseste 10.000 de dolari. Pentru ca noile cerinte pentru acreditarea bancilor sunt imposibil de respectat de catre spitalele de stat, piata romaneasca va fi invadata de banci private.

Desi Legea transplantului interzice comertul cu tesuturi si organe, acesta se desfasoara nestingherit pe teritoriul tarii. In prezent, spitalele nu-si permit decat sa plateasca 800 de lei rudelor celor aflati in moarte cerebrala, pentru transport si inmormantare, daca acestea cedeaza organele si tesuturile celui decedat. Suma nu este insa deloc atractiva, iar numarul de donatori ramane foarte scazut. Bancile private vor supralicita, pentru ca au fonduri suficiente.

Cele mai citite articole

Odata prelevate de la donatorii vii sau de la donatorii cadavru, tesuturile si celulele vor fi vandute pe bani grei spitalelor din tara, dar si celor din strainatate. Din cauza crizei de donatori, in Statele Unite au loc dezbateri pentru legiferarea vanzarii de organe. Autoritatile din domeniul sanitar vor insa sa introduca criterii clare de includere si excludere a celor care vor sa doneze organe contra cost, pentru a proteja populatia saraca impotriva abuzurilor.

Afacerea bancilor de tesuturi si celule se anunta una foarte profitabila si in Romånia. Pentru ca noile cerinte pentru acreditarea acestora sunt imposibil de respectat de catre spitalele de stat, piata romåneasca va fi invadata de banci private. Costurile tesuturilor si vaselor umane sunt extrem de mari, astfel ca vånzarea si cumpararea lor vor aduce bani buni in acest sector. Desi legea interzice comertul cu tesuturi si organe, acesta se desfasoara nestingherit pe teritoriul tarii. In prezent, spitalele ofera rudelor celor aflati in moarte cerebrala bani pentru transport si inmormåntare daca acestea sunt de acord sa cedeze organele si tesuturile celui decedat. Bancile private vor avea insa fonduri suficiente pentru a-i determina pe romåni sa devina donatori de tesuturi si celule. Odata obtinute, tesuturile si celulele vor fi våndute pe bani grei spitalelor din tara, dar si celor din strainatate.

Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de ordin care stabileste criterii severe pentru acreditarea bancilor de tesuturi si celule umane. Dupa ce actul normativ va intra in vigoare, toate bancile existente in spitalele romanesti vor fi desfiintate. In prezent, in Romania exista cinci spitale care detin banci de piele, patru spitale cu banci de os si tendon, un institut pentru valve cardiace si vase, un spital si un institut pentru celule pancreatice si un spital pentru cornee. Singurele banci private sunt cele care recolteaza si stocheaza celule reproductive, pentru fertilizarea in vitro. Astfel, bancile de celule se afla in patru spitale de stat si in patru clinici private. Potrivit noilor reglementari, bancile de tesuturi si celule vor trebui sa verifice identitatea donatorului, consimtamantul donatorului sau familiei acestuia pentru prelevare, sa evalueze criteriile de selectie a donatorilor, precum si testele de laborator efectuate pentru donatori. Pentru donatorul viu va exista un chestionar, in urma completarii acestuia fiind exclusi cei care au intretinut relatii homosexuale in ultimele 12 luni si cei care si-au administrat droguri in ultimul an. Exclusi vor fi si cei care au avut in ultimele 12 luni parteneri sexuali bolnavi de SIDA, hepatita B si C sau care prezinta risc pentru acestea. Nu vor putea deveni donatori cei care au fost incarcerati in ultimul an si cei care au fost diagnosticati cu sifilis sau gonoree in ultimele 12 luni. Bancile vor trebui sa-i excluda de la donare pe cei care si-au efectuat transfuzii, tatuaje sau piercing cu ace nesterile in ultimele 12 luni. „De la un donatr viu se pot preleva, teoretic, piele, tendon, os, cap femural, membrana amniotica. Toate acestea vor fi platite de spitale daca vor sa le obtina de la bancile care le stocheaza. Acum cativa ani am cumparat o bucata de aorta de la o banca din Franta si am platit 10.000 de dolari. De la donatorii decedati putem folosi valva cardiaca, bucati de vase si cornee. Pe foamea asta de cornee nu cred ca o s-o stocheze nimeni. Avem ceva banci la ora actuala, dar sunt foarte modeste. Noile criterii le va desfiinta insa pe toate“, ne-a declarat dr.Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant. Acesta recunoaste ca Romania se confrunta in continuare cu o criza de donatori, dar spera ca lucrurile se vor imbunatati.

Cele mai citite articole

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *