Meniu

Rolul pancreasului în organismul uman

Articol scris de

8 luni în urmă 30

Pancreasul este un organ abdominal care îndeplinește o funcție endocrină și una exocrină. Este considerat un organ cu importanță vitală datorită funcțiilor pe care le îndeplinește. În continuare, câteva informații interesante despre rolurile acestuia. 

Anatomia și fiziologia pancreasului

Pancreasul este un organ de forma alungita, care masoara intre 15 si 20 cm, poziționat orizontal în jumătatea superioară a abdomenului. Cea mai mare parte a sa, denumită și capul pancreasului, se află în dreapta, în zona în care stomacul se continuă cu duodenul. Mâncarea parțial digerată în stomac este evacuată către intestinul subțire, unde este vărsată secreția exocrină a pancreasului.

Coada pancreasului se extinde până în zona splinei. 

Pancreasul este înconjurat de câteva vase de sânge majore, printre care artera mezenterică superioară, vena mezenterică superioară și vena portă.

95% din structura pancreasului este reprezentată de țesut exocrin, care sintetizează enzime digestive. Un pancreas sănătos produce până la 1 litru de enzime în fiecare zi.

5% din structura pancreasului este reprezentată de celule endocrine grupate sub forma insulelor Langerhans, care produc hormoni importanți ce reglează secrețiile pancreatice și glicemia prin ajustarea nivelului insulinei.

Funcția exocrină a pancreasului

Pancreasul are o funcție exocrină reprezentata de faptul că sintetizează o serie de enzime indispensabile digestiei. Cele mai importante dintre acestea sunt:

  • Tripsina și chimotripsina pentru digestia proteinelor;
  • Amilaza pentru descompunerea carbohidraților;
  • Lipaza pentru descompunerea lipidelor în acizi grași și colesterol.

În momentul în care alimentele ajung în stomac, sucul pancreatic este eliberat în ductul pancreatic, care se intersectează cu ductul biliar pentru a forma ampula Vater, localizată în zona duodenului. Ambele secreții permit digestia alimentelor și facilitează absorbția nutrienților la nivel intestinal.

Funcția endocrină a pancreasului

Funcția endocrină a pancreasului este îndeplinită de celulele din insulele Langerhans, care sintetizează o serie de hormoni care sunt eliberați direct în torentul sangvin. Cei mai importanți hormoni pancreatici sunt:

  • Insulina, care acționează în direcția reducerii cantității de glucoză din sânge;
  • Glucagonul, care acționează pentru creșterea concentrației de glucoză din sânge.

Cele mai citite articole

Menținerea glicemiei în limite normale este esențială pentru funcționarea organelor majore: inima, ficat, rinichi și creier. 

Care sunt testele de monitorizare a funcțiilor pancreasului?

Având în vedere modul în care este poziționat pancreasul în organismul uman, investigarea funcției acestuia este relativ dificilă. Dacă există bănuieli legate de funcționarea sa necorespunzătoare, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații specifice, care includ:

  • Ecografia abdominală;
  • Ecoendoscopia;
  • Angiografia;
  • Analize de sânge (amilaza și lipaza);
  • Examinarea CT,
  • ERCP (colangiopancreatografia endoscopică retrogradă)
  • Elastaza din fecale;
  • RMN.

Care sunt principalele boli ale pancreasului?

Afectarea pancreasului are impact asupra întregului organism.

Dacă pancreasul nu produce suficiente enzime, absorbția nutrienților din alimente nu se va realiza corespunzător, ceea ce poate determina scădere în greutate și diaree cronică. Dacă insulele Langerhans nu funcționează adecvat, există riscul de a dezvolta diabet.

Pancreatita

Pancreatita este o inflamație acută sau cronică a pancreasului, care poate declanșa diabet. Cea mai frecventă cauză a pancreatitei este reprezentată de blocarea ductului pancreatic de către calculii din vezica biliară: sucurile pancreatice ajung să se acumuleze în interiorul organului, care practic se digeră singur. 

Cancerul pancreatic

Cauzele cancerului pancreatic sunt necunoscute, dar printre cei mai importanți factori de risc se numără fumatul și excesul de alcool. Alți factori de risc pentruu cancerul pancreatic sunt:

  • Diabetul;
  • Pancreatita cronică;
  • Afecțiunile hepatice;
  • Infecțiile gastrice.

Diabetul

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta din pancreas, astfel încât acestea nu mai reușesc să sintetizeze insulină. Cauzele exacte rămân necunoscute, dar se bănuiește că ar exista o componentă genetică.

Diabetul de tip 2 este declanșat de inabilitatea organismului de a procesa glucoza. Pancreasul reacționează producând mai multă insulină, dar în timp ajunge să piardă controlul asupra glicemiei. 

Sănătatea pancreasului depinde, din multe puncte de vedere, de alegerile personale în ceea ce privește stilul de viață. Hidratarea adecvată, reducerea consumului de grăsimi la nu mai mult de 20 g pe zi, evitarea excesului de alcool, renunțarea la fumat sunt doar câteva dintre lucrurile simple pe care le poți face pentru a-l proteja.

Cele mai citite articole