Timpul petrecut în fața unui ecran poate fi unul de calitate dacă și activitatea aleasă este una adecvată nevoilor. Evoluția internetului a oferit nenumărate ocazii de cercetare, dezvoltare și chiar de evaluare din punct de vedere informativ. Din aceste puncte de vedere posibilitățile sunt numeroase, fiind disponibile oricui dorește să îi exploreze potențialul.
Pe lângă sursele de informare, internetul vine și cu multiple surse de divertisment. Filmele și muzica sunt ramuri des explorate de utilizatori. Dar și jocurile ridică un grad accentuat de curiozitate și deschidere. Platformele online de joc adună o audiență considerabilă. Cele ce oferă informații precum cele mai bune cote pariuri NetBet sunt mai căutate. Paleta de sporturi bogată este o bună completare, oferind acces la evenimente din toată lumea.
Gândirea critică – o abilitate tot mai căutată
Societatea de astăzi aduce provocări și cerințe adaptate stadiului avansat de dezvoltare. În viața de zi cu zi, abilități precum gândirea critică devin tot mai esențiale. Este o calitate căutată inclusiv pe piața muncii, numeroase domenii necesitând astfel de competențe.
Mai mult, gândirea critică este uneori secretul unui rezultat optim, aliniat cu obiectivele propuse. Este de ajutor pe plan personal, dar este mai prețioasă în cel profesional. Este un bun motiv de a se pune accent pe dezvoltarea abilităților cognitive de acest tip.
Jocul și procesele de învățare
Jocurile sunt uneori importante în șlefuirea anumitor abilități. Atenția pe care o necesită este combustibilul ce alimentează o anumită dezvoltare într-un fel tacit. În natura lor, jocurile sunt diversificate, fapt ce se aliniază și cu așteptările utilizatorilor. Este o ramură adresată tuturor, chiar și adulților.
Din sfera jocurilor, mai multe categorii pot fi valorificate în procesul continuu al învățării și dezvoltării. Abilități precum gândirea critică pot fi șlefuite cu ajutorul jocurilor. Poate fi vorba de cele video, de simulări sau chiar de clasicele jocuri de societate. Șahul ți jocurile de strategie sunt două exemple elocvente.
Cum anume este îmbunătățită gândirea critică prin joc?
Jocurile sunt un factor important ce contribuie la formarea abilităților, așa cum este gândirea critică. Iar cele mai importante îmbunătățiri aduse se reflectă în faptul că:
Dezvoltă capacitatea de rezolvare a problemelor în timp real
Unele jocuri aduc cu sine provocări de moment. Un bun exemplu este chiar șahul. Mutările trebuie făcute într-un timp anume, uneori fiind nevoie de luarea deciziilor rapide. Și cele de tip puzzle stimulează atenția și luarea deciziilor cumpătate.
Încurajează abilitatea de analiză
Imaginea de ansamblu este uneori importantă. Însă, în paralel, detaliile sunt cele ce pot schimba rezultatul. În joc, este necesară atenția la detalii, dar și o evaluare generală a situației. Corelarea acestor două aspecte duc la optimizarea modului de implicare în joc. Jocuri strategice precum șahul contribuie la dezvoltarea acestei abilități.
Dezvoltă modul de percepție
În luarea deciziilor, percepția joacă uneori un rol important. Modul în care sunt privite lucrurile conferă și o realitate adecvată sau distorsionată. Obținerea unui rezultat favorabil sprijină și determinarea necesară pentru o evaluare cât mai corectă.
La încheiere
Jocurile sunt o activitate abordată și de adulți. În afara faptului că pot fi un mod plăcut de a petrece timpul, în anumite situații se dovedesc a fi chiar utile. Contribuie la dezvoltarea anumitor abilități, cel mai relevant exemplu fiind gândirea critică. Este o abilitate esențială, pe plan profesional și pe plan personal.