Meniu

Reprezintă utilizarea Inteligenței Artificiale următorul pas în crearea unor jocuri video cu adevărat reale?

Articol scris de

4 luni în urmă 2

Jocurile video constituite una dintre modalitățile de relaxare în timpul liber care ajută la eliberarea de stres, după cum cred 89% dintre cei care le joacă. Popularitatea jocurilor video este dovedită atât de numărul de jucători (peste 3.32 miliarde la nivel global), cât și de cifrele înregistrate de această industrie. Astfel, în 2024, sectorul jocurilor video va atinge încasări de 282.3 miliarde de dolari, iar în următorii trei ani, valoarea acestei piețe va ajunge la 363.2 miliarde de dolari (Statista).

Inteligența Artificială reprezintă una dintre marile descoperiri ale epocii moderne, fiind utilizată într-o varietate de domenii de activitate, așa că nu putea lipsi din jocurile video. Astfel, în 1988, au apărut primele personale controle de IA, în jocul „First Queen”. Însă, Inteligența Artificială și-a intrat în rol abia peste mulți ani, atunci când dispozitivele hardware dedicate jocurilor au devenit extem de puternice, permițând rularea unor jocuri de mare anvergură.

Cum ajută IA la dezvoltarea unor jocuri realiste?

Producătorii de jocuri video își doresc să creeze titluri cu un nivel cât mai ridicat de realism, la același nivel reușit de către operatorii de jocuri iGaming, precum cele pe care le poți juca pe IceCasino, în secțiunea live. Inteligența Artificială oferă suport pentru crearea unor NPC-uri inteligente și realiste, a unor medii de joc dinamice și adaptabile, dar și contribuie la îmbunătățirea calității grafice și a efectelor vizuale în joc.

Toate aceste elemente bazate pe IA îi oferă jucătorului o experiență de joc personalizată, atrăgându-l în mod corespunzător în firul epic al jocului. Datorită Inteligenței Artificiale, jocul se va plia stilului jucătorului, algoritmii de învățare în mod automat permițându-i să se adapteze în baza comportamentului jucătorului. Astfel, IA va elaborara strategii individualizate având drept reper comportamentul jucătorului respectiv.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă modul în care NPC-urile se vor adapta jucătorului, astfel că fiecare interacțiune cu acestea va fi diferită și cu adevărat imprevizibilă. În ceea ce privește grafica și efectele audio, IA va contribui la generarea unor texturi și medii realiste, precum și la crearea unor personaje cât mai apropiate de modelele umane. Rezultatul va fi o realitate virtual care va fi extrem de dificil de distins față de realitate.

Cele mai citite articole

De exemplu, interacțiunile dintre personajul controlat de jucător și mediul înconjurător va fi cu adevărat realist – copaci care se leagănă în vânt ca în realitate, urmând traiectorii imprevizibile sau undele din apă care rezonează în funcție de interacțiunea cu jucătorul. Totodată, Inteligența Artificială va eficientiza modul în care vor fi folosite resursele jocului, de la generarea de conținut procedural (niveluri, misiuni, medii, etc) și până la identificarea în timp real a erorilor.

Experiența de joc va fi fluidă, ceea ce va crește interesul jucătorilor pentru respectivul joc. Încă de când au început să fie produse jocuri video, unul dintre obiectivele creatorilor a fost ca experiența de joc să nu fie lineară și comună tuturor jucătorilor. Prin intermediul IA, acest lucru este posibil pentru că firul epic evoluează în funcție de comportamentul jucătorului. Alegerile fiecărui jucător vor fi diferite, iar Inteligența Artificială va oferi un traseu diferit pentru fiecare dintre cei care joacă respectivul titlu.

Cum a evoluat Inteligența Artificială în jocurile video de-a lungul timpului?

Jocurile arcade au reprezentat prima categorie de jocuri în care Inteligența Artificială, în forma ei incipientă, și-a făcut simțită prezența. Printre cele mai reprezentative exemple se numără Space Invaders și Pac-Man. Ulterior, în anii 2000, una dintre cele mai populare tipuri de jocuri erau simulatoarele. Inteligența Artificială și-a dovedit utilitatea din plin în unul dintre cele mai cunoscute simulatoare, The Sims.

Jocurile din categoria „combat”, precum Mortal Kombat sau Tekken se numără printre cele mai elocvente exemple de folosirea a Inteligenței Artificiale. Iar în jocurile de acțiune, precum Metal Gear Solid 5, NPC-urile controlate de IA au devenit mult mai dificil de învins, ceea ce a contribuit la creșterea nivelului de satisfacție al jucătorilor. Desigur, cel mai bun exemplu de folosire a Inteligenței Artificiale în jocurile video este reprezentat de jocurile open-world, așa cum este GTA 5.

IA își face simțită prezența în fiecare moment al jocului, de la modul de interacțiune cu mediul înconjurător și NPC-urile și până la felul în care se desfasora misiunile pentru fiecare jucător în parte. Următorul tip de jocuri video în care Inteligența Artificială va reprezenta un factor decisiv pentru experiența jucătorului este al categoriei jocurilor bazate pe Realitatea Augmentativă și pe Realitatea Virtuală.

Aceste jocuri le vor oferi jucătorilor alternative reale, deși virtuale, la viața cotidiană, cu lumi pe care le vor putea explora întocmai ca în realitate. Pokemon Go, este unul dintre jocurile bazate pe RA, care a reușit să atragă atenția jucătorilor din întreaga lume, cu peste 81 de milioane de jucători activi. Așadar, se poate spune că Inteligența Artificială chiar va schimba aproape complet industria jocurilor video în viitor datorită modului unic prin care jucătorii se vor bucura de jocurile preferate.

Cele mai citite articole