Omenirea făcea cunoștință cu prima radiografie în anul 1895, când fizicianul german Wilhelm Conrad Röntgen a uimit prin descoperirea razelor X, care aveau să revoluționeze domeniul medical. La vremea aceea, omul de știință a prezentat o imagine realizată cu ajutorul razelor X cu mâna soției sale purtând un inel. De la această realizare incredibilă și până astăzi, radiografia medicală a cunoscut o evoluție accelerată, depășind limitele tehnologice.
Treptat, radiografia a trecut de la filmul convențional la varianta digitală. Mai jos ți-am pregătit câteva dintre cele mai importante beneficii ale radiologiei dentare digitală, dar și ale radiografiei convenționale, clasice, încă folosită în destul de multe cabinete stomatologice.
Avantajele radiologiei dentare digitale
Spre deosebire de varianta clasică a radiografiei, filmul digital poate fi procesat instantaneu și poate fi vizionat imediat ce radiografia digitală a fost realizată. Totodată, pentru realizarea unei radiografii digitale va fi nevoie de utilizarea a mai puține radiații decât în varianta clasică, procedeul medical fiind unul mult mai sigur pentru pacient. Concret, razele X digitale oferă o expunere la radiații cu 70% mai mică decât razele X convenționale.
Tehnicile de procesare disponibile în cazul unui aparat cu raze X digital permit o îmbunătățire a imaginii digitale prin modificarea luminozității sau a contrastului, după bunul plac. Un alt avantaj imposibil de ignorat al aparatelor de radiografie digitală este reprezentat de posibilitatea de a stoca în memoria computerului pe care se face procesarea imaginilor toate radiografiile.
Astfel, un cabinet stomatologic care utilizează un astfel de dispozitiv medical poate urmări evoluția problemelor de sănătate dentară a pacienților, fără ca aceștia să mai fie nevoiți să păstreze rezultatele investigațiilor anterior făcute. De asemenea, imaginile digitale pot fi foarte ușor transferate către ortodonți sau alți dentiști, în cazul unor lucrări mai ample de refacere a danturii vreunui pacient.
Dacă este să luăm în considerare și calitatea imaginilor pe care un aparat cu raze X digital le poate realiza, atunci vom aminti, în primul rând, de avantajul de a folosi acest dispozitiv medical în zone ale cavității bucale mai greu accesibile. Desigur, nu putem ignora nici faptul că razele X digitale oferă 256 de nuanțe de gri, în vreme ce radiografia convențională poate acoperi doar 16-25 de nuanțe.
Deși achiziționarea unui aparat de radiologie digitală reprezintă o investiție costisitoare, dotarea se va dovedi a fi, pe termen lung, una mai avantajoasă și ecologică decât varianta clasică.
Avantajele radiologiei dentare clasice
În cazul unui aparat cu raze X clasic, senzorii de film sunt mai puțin groși și rigizi decât senzorii digitali, ceea ce va oferi pacientului un confort mai bun la efectuarea propriu-zisă a radiografiei stomatologice. De asemenea, utilizarea aparatelor cu raze X nu presupune o pregătire suplimentară a cadrelor medicale din cabinetul care pune la dispoziția pacienților și serviciul de radiologie. Spre deosebire de senzorii digitali de raze X, care trebuie să utilizeze capace de dezinfectare din plastic, senzorii de film convenționali pot rezista sterilizării termice.
Alegerea dintre un aparat clasic și unul digital cu raze X aparține fiecărui cabinet stomatologic în parte, în funcție de bugetul alocat modernizărilor, de tipul de confort pe care medicii aleg să îl ofere pacienților, dar și de nivelul de pregătire al cadrelor medicale.