Cât de bolnav ar trebui să fie un copil pentru a nu merge la școală sau la grădiniță? Este, probabil, una dintre întrebările pe care părinții și le pun frecvent atunci când copilul este răcit. Preocupările pot fi legate atât de faptul că starea sa de sănătate s-ar putea agrava la școala, dar și de posibilitatea ca afecțiunea de care suferă să fie una transmisibilă. Răcelile sunt foarte frecvente în rândul copiilor, iar specialiștii estimează că este normal ca cei mici să răcească de cel puțin zece ori pe an. De aceea absenteismul școlar poate să fie destul de ridicat în primii ani. Iată mai jos care sunt semnele care îți indică să nu-ți duci copilul la grădiniță ori școală și cum să îl ajuți să treacă peste o răceală cu bine.
Cum îți ajuți copilul să treacă cu bine peste o răceală
În cazul unei răceli simple, cele mai frecvente simptome sunt febra ușoară, cu temperaturi de maximum 38°C, rinită și dureri în gât. De obicei, medicația este una simptomatică, de exemplu, administrarea de paracetamol și ibuprofen pentru febră și dureri. Răcelile sunt provocate de virusuri, deci administrarea de antibiotice nu este recomandată, decât în cazul unor complicații și numai dacă medicul decide că sunt necesare. În plus, dacă cel mic se simte rău, este foarte important să se odihnească și să doarmă suficient, pentru ca organismul să aibă ocazia să-și recapete energia.
Hidratarea este, de asemenea, foarte importantă. Asigură-te că cel mic bea suficientă apă și completează cu ceaiuri călduțe din plante, cu miere și lămâie, dar și limonadă. Sucurile proaspete de fructe, supa de pui, ciorbele de legume și compoturile sunt alte alimente care pot ajuta la hidratarea eficientă a organismului. În sezonul rece se recomandă, de asemenea, suplimente imunitate copii, mai ales produse care conțin vitaminele C, D și zinc. De asemenea, sunt recomandate probiotice copii, în condițiile în care peste 70% din sistemul imunitar se află concentrat la nivel intestinal, aceste produse contribuind la susținerea microflorei.
Îl ții acasă sau îl trimiți la școală? Simptome după care să te ghidezi
Cele mai citite articole
Există câteva reguli simple după care un părinte se poate ghida atunci când copilul a răcit:
- îi curge nasul – dacă cel mic este într-o formă bună, deși este răcit, faptul că îi curge nasul nu este un impediment în a-l trimite la școală. Însă dacă are ca simptome asociate dificultăți de respirație, o lipsă de energie și a poftei de mâncare, modificări ale stării de spirit, este recomandat să ții copilul acasă și, eventual, să ceri sfatul medicului de familie sau al pediatrului.
- febră – dacă cel mic este alert și într-o formă bună și dacă temperatura sa nu a depășit 38°C, poate să meargă la școală. În funcție de vârstă, dacă starea febrilă depășește 3 zile consecutiv (5 zile pentru cei mai mari) și este însoțită de alte manifestări, copilul ar trebui să rămână acasă.
- diaree sau vărsături – aceste simptome sunt mai dificil de gestionat atunci când nu este acasă, deci ar putea interfera cu activitățile zilnice ale copilului. Este recomandat ca, în aceste situații, copilul să rămână acasă.
Cum se poate proteja copilul de răceli
În afară de un stil de viață sănătos pe care ar trebui să i-l asiguri, cu o alimentație echilibrată, un somn de calitate și exerciții fizice regulate, inclusiv în aer liber, există mai multe măsuri pe care le poți lua, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire în timpul anului școlar:
- vaccinează-ți copilul împotriva bolilor cele mai frecvente, potrivit schemei recomandate de medicul pediatru
- învață-l să nu folosească în comun cu prietenii paie și alte ustensile de servit masa
- învață-l să se spele corect pe mâini înainte de a mânca și după folosirea toaletei.
În concluzie, chiar dacă îi curge nasul și tușește ușor, cel mic poate merge la școală sau grădiniță, cu condiția să aibă o stare generală bună. De asemenea, trebuie să te asiguri că poți ajunge să îl iei acasă rapid, dacă starea sa se înrăutățește.
Sursa foto: Freepik