Meniu

Pune depresia în pericol sănătatea inimii? Legătura dintre depresie și bolile cardiovasculare

Articol scris de

1 an în urmă 7

Menținerea unei stări optime de sănătate se realizează prin intermediul mai multor factori. Sănătatea fizică este puternic corelată cu echilibrul mental și cu stilul de viață. Multe studii au demonstrat legătura dintre depresie și bolile cardiovasculare. Acestea se influențează reciproc prin diferite mecanisme. Cunoașterea acestora este utilă pentru a diminua impactul celor două patologii asupra stării de sănătate și a te bucura de o viață armonioasă.

Ce este depresia?

Depresia este o tulburare psihică care se caracterizează prin persistența unei stări accentuate de tristețe, prin pierderea plăcerii de a realiza activitățile obișnuite și prezența gândurilor negative. Simptomele specifice acestei tulburări pot fi diferite în funcție de persoană. Astfel, la unii simptomele pot avea o intensitate redusă, care să le permită să-și desfășoare activitățile, iar alții pot prezenta manifestări de intensitate ridicată, care le afectează puternic viața personală și profesională. 

Este important a înțelege că sentimentele de tristețe sunt normale. Prezența acestora pentru o perioadă scurtă de timp, ca urmare a unor evenimente mai puțin plăcute nu este sinonimă cu depresia. Pentru ca diagnosticul de depresie să fie stabilit este necesar ca simptomele să persiste pentru o perioadă lungă de timp și să afecteze puternic desfășurarea activităților obișnuite. 

Depresia scade complianța la tratament

Tulbrările depresive au un impact nefavorabil asupra întregului organism. Studiile au demonstrat că persoanele cu această patologie nu au motivația de a urma indicațiile medicului pentru tratarea afecțiunilor diagnosticate. Astfel, acestea întâmpină dificultăți în:

  • administrarea corectă a tratamentului;
  • respectarea unei diete echilibrate;
  • evitarea alcoolului, fumatului;
  • desfășurarea exercițiilor fizice periodic. 

O complianță diminuată la tratament crește riscul de apariție a complicațiilor bolilor cardiovasculare. De asemenea, simptomele asociate acestora se intensifică, iar starea generală se degradează. Aceste evenimente accentuează simptomele specifice tulburărilor depresive. 

Depresia favorizează tromboza

Cele mai citite articole

Studiile au evidențiat faptul că depresia influențează activitatea plachetelor sanguine. Mecanismele prin care depresia stimulează procesul de ateroscleroză și formare al trombilor nu este pe deplin cunoscut. Însă, s-a observat că reducerea simptomelor specifice tulburărilor depresive scade riscul de formare a trombilor, iar funcția trombocitelor se normalizează. 

Depresia provoacă aritmie

Prezența tulburărilor depresive determină modificări și la nivel hormonal. Astfel, persoanele diagnosticate cu depresie prezintă un risc mai crescut de a dezvolta aritmii cardiace. Acestea pot fi asimptomatice sau pot determina simptome, precum:

  • palpitații;
  • angină pectorală (durere toracică);
  • dispnee (dificultăți la respirație);
  • stare de amețeală;
  • sincopă (leșin).

Pe termen lung, aritmiile cresc riscul de apariție a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral. În cazul prezenței simptomelor specifice aritmiilor este important ca pacientul să mergă la un consult de cardiologie Cluj în cel mai scurt timp. Administrarea tratamentului potrivit scade semnificativ riscul de infarct miocardic.

Depresia crește tensiunea arterială

Impacul reacțiilor neuro-endocrine asupra sistemului cardiovascular se manifestă și prin apariția hipertensiunii arteriale. Persoanele care prezintă depresie și hipertensiune arterială au un risc mai mare de a dezvolta patologii cardiace severe, precum hipertrofia cardiacă. Aceasta poate fi diagnosticată printr-o simplă ecografie cardiaca Cluj

Tulburarea depresivă are un impact puternic asupra stării de sănătate a inimii. De aceea, este important ca depresia să fie tratată încă de la primele simptome. Apelează cu încredere la un psiholog și la un medic psihiatru și află care sunt metodele cele mai eficiente pentru ameliorarea acestei afecțiuni. De asemenea, mergi la un medic cardiolog și monitorează starea de sănătate a inimii tale periodic.

Cele mai citite articole