Numeroși factori pot duce la apariția unui fenomen deloc îndrăgit de către femei, și anume ptoza mamară sau, în termeni mai simpli, lăsarea sânilor. Deși poate părea ireversibilă, există soluții pentru această problemă, pe care le poți identifica luând legătura cu un chirurg estetician. Odată ce acesta pune diagnosticul de ptoză mamară, poate recomanda o serie de intervenții de corectare. Vino la un consult și află ce se poate face.
Ce este ptoza mamară?
Ptoza mamară este termenul medical utilizat pentru a descrie fenomenul prin care glandele mamare coboară și sânii se lasă. Fenomenul poate apărea oricând, fie în mod natural, fie din cauza a diferiți factori. Există mai multe grade după care poate fi descrisă lăsarea sânilor, care pot fi identificate de către un specialist.
Pentru a putea identifica prezența sau absența ptozei, va trebui măsurată distanța de la șanțul inframamar (acea zonă care desparte cei doi sâni) la poziția glandei mamare în sine și a areolei. În funcție de această distanță, se poate estima gradul de ptoză și se poate decide dacă se poate apela la o intervenție estetică. Desigur, va trebui luată în considerare și așezarea sânilor pe torace, deoarece este posibil ca aceștia să fie poziționați mai jos, iar ptoza să nu fie de fapt prezentă.
De ce apare ptoza mamară?
Există numeroși factori care pot determina lăsarea sânilor. Unele femei pot avea o predispoziție genetică în acest sens, însă pot fi implicați și alți factori. Îmbătrânirea este o altă cauză importantă, asociată cu pierderea elasticității pielii odată cu înaintarea în vârstă, care determină apariția ptozei la nivelul mai multor țesuturi.
Elasticitatea este afectată și în cazul în care au loc frecvent fluctuații de greutate, riscul fiind mai crescut la persoanele care au un volum glandular al sânilor mai ridicat (adică sâni mai mari). Așadar, gravitația poate contribui în mod semnificativ la lăsarea sânilor, motiv pentru care fenomenul poate apărea și la persoanele care practică activități sportive fără să le ofere sânilor suficient suport prin purtarea de sutiene speciale.
O altă cauză importantă a ptozei mamare este sarcina și alăptarea, din cauza creșterii, urmată de o scădere în volum a sânilor. Și expunerea la radiațiile UV poate fi responsabilă cu o scădere a elasticității pielii, precum și obiceiuri precum fumatul, care favorizează îmbătrânirea mai rapidă a țesutului cutanat.
Ce poți face pentru a rezolva problema sânilor lăsați?
Odată ce medicul estetician poate confirma prezența ptozei mamare, acesta poate recomanda o procedură de corectare chirurgicală. Operația de ridicare a sânilor poartă și denumirea de lifting mamar sau mastopexie. Astfel, sânii își pot recăpăta fermitatea și aspectul plăcut, iar pacienta se poate simți din nou încrezătoare și mulțumită de felul în care arată.
În cazul în care sânii prezintă un volum glandular suficient, se poate apela la tehnica de autoproteză. Aceasta presupune utilizarea propriului țesut al pacientei pentru a ridica și remodela sânii. Este posibilă și utilizarea unui implant mamar, concomitent cu înlăturarea de țesut din partea inferioară, astfel sânii fiind reașezați după cum se dorește. Remodelarea se poate face și prin injectarea de grăsime proprie.
Dacă, totuși, volumul glandular al sânilor este insuficient, va fi necesară inserarea unui implant mamar sau utilizarea de grăsime proprie. Astfel, sânii vor avea un aspect mai plin și mai bine conturat, precum și o formă armonioasă.
Ptoza mamară este un fenomen cu care se confruntă numeroase femei, care poate provoca un adevărat disconfort de ordin estetic. Ia legătura cu un medic estetician cu experiență, iar acesta te va putea ghida către procedura cea mai potrivită pentru tine, astfel încât să fii pe deplin mulțumită de aspectul sânilor tăi.

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare
www.cosmedica.ro