Durerile de spate pot aparea episodic sau in mod recurent. Durerea poate fi resimtita in zona cervicala, zona toracica, zona lombara si respectiv zona coccisului. Aceasta se poate manifesta la persoanele de orice varsta si reprezinta un real motiv de disconfort, mai ales daca episoadele sunt frecvente si intensitatea durerii este mare.
De ce apar durerile de spate?
Exista o multime de motive care se afla in spatele durerilor de spate. In general, exista anumite categorii de persoane predispuse la dezvoltarea unor astfel de dureri in zona spatelui. De exemplu, multi dintre cei care lucreaza la birou si petrec mai multe ore pe scaun in aceeasi pozitie se confrunta la un moment dat cu dureri in zona spatelui. Inclusiv persoanele al caror job presupune ridicarea unor obiecte grele sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme la coloana vertebrala.
Schimbarile hormonale pot fi o alta cauza a durerilor de spate, motiv pentru care femeile insarcinate sau femeile aflate la menopauza pot avea astfel de dureri. Alti factori de risc pentru durerile de spate sunt factorii genetici, postura incorecta pe termen prelungit, obezitatea, executia corecta a unor exercitii fizice, stilul de viata sedentar si inaintarea in varsta, intrucat structurile coloanei vertebrale sunt afectate odata cu trecerea timpului.
In situatia in care durerile de spate nu trec in cateva zile, se recomanda vizita la medic pentru a diagnostica afectiunea care provoaca durerile persistente si pentru a identifica tratamentul potrivit pentru problema pacientului. De cele mai multe ori, afectiunile asociate cu durerile frecvente de spate sunt artrita, osteoporoza, cifoza, scolioza, ruptura unui disc intervertebral etc.
Cum se trateaza durerile de spate?
Cele mai citite articole
In functie de cauza durerii, medicul va recomanda o forma de tratament personalizata. Tratamentul variaza de la un pacient la altul, in unele cazuri fiind nevoie de tratament medicamentos si terapie complementara, in vreme ce alteori poate fi necesara o interventie chirurgicala.
In categoria tratamentelor complementare intra si sedintele de kinetoterapie, adaptate in functie de afectiune, gravitatea simptomelor si varsta pacientului. Programul de kinetoterapie vizeaza in mod special coloana vertebrala, iar odata cu ameliorarea durerilor din aceasta regiune, kinetoterapeutul va diversifica programul prin introducerea unor exercitii de flexibilitate si forta care sa antreneze muschii spatelui.
De altfel, procedurile de fizioterapie reprezinta o alta metoda terapeutica pentru combaterea durerilor de spate, iar in cadrul acestor proceduri se folosesc agenti fizici (cum ar fi lumina, undele magnetice sau electricitatea) pentru a ameliora durerile. Pe de alta parte, kinetoterapia presupune terapia prin miscare, motiv pentru care este cunoscuta sub denumirea de gimnastica de recuperare.
In cazul unor afectiuni precum hernia de disc in stadiu avansat sau stenoza spinala, medicul va recomanda interventia chirurgicala. De regula, operatia reprezinta ultima solutie pentru tratarea unor afectiuni de la nivelul spatelui, iar kinetoterapia si fizioterapia sunt indicate deseori in perioada de recuperare postoperatorie.
Astfel, durerile de spate pot fi uneori prevenite, prin metode precum mentinerea unei posturi corecte si efectuarea periodica a unor exercitii fizice, insa in unele cazuri, poate fi nevoie de proceduri de kinetoterapie si/sau fizioterapie pentru tratarea acestora.