Meniu

Pojar – simptome si tratament

Articol scris de

Pojar
3 săptămâni în urmă 1

Introducere in Pojar

Pojarul, cunoscut si sub denumirea de rujeola, este o boala infectioasa foarte contagioasa cauzata de virusul rujeolic. Afecteaza in principal copiii, dar poate aparea si la adulti. Este important de stiut ca pojarul se poate preveni prin vaccinare, vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) fiind disponibil in cadrul programului national de imunizare. Acest articol va oferi o privire detaliiata asupra simptomelor, modului de transmitere, tratamentului si preventiei pojarului.

Simptomele Pojarului

Simptomele pojarului se dezvolta de obicei la 10-12 zile dupa expunerea la virus si dureaza 7-10 zile. Prima faza a bolii se caracterizeaza prin febra mare, tuse, nas care curge si ochi inflamati (conjunctivita). Dupa cateva zile, apar pete mici albe in interiorul gurii (pete Koplik) care sunt foarte caracteristice pentru pojar. Urmatoarea etapa include aparitia unei eruptii cutanate, care se manifesta initial pe fata si gat, si se raspandeste ulterior pe corp si membre. Eruptia cutanata poate dura 5-6 zile, dupa care incepe sa palideasca.

Transmiterea si Diagnosticul

Pojarul se transmite foarte usor de la o persoana la alta prin picaturi de saliva sau mucus care sunt expulzate in aer atunci cand persoana infectata tuseste sau stranuta. Virusul poate supravietui in aer sau pe suprafete pentru cateva ore. De aceea, persoanele nevaccinate care intra in contact cu virusul au o sansa foarte mare de a se infecta. Diagnosticul de pojar este confirmat in principal pe baza simptomelor clinice si poate fi verificat prin teste de laborator care detecteaza prezenta virusului rujeolic in sange, saliva sau urina.

Tratamentul Pojarului

Cele mai citite articole

Deoarece pojarul este cauzat de un virus, nu exista un tratament specific care sa elimine infectia si, in majoritatea cazurilor, sistemul imunitar va trebui sa lupte singur impotriva virusului. Tratamentul este de obicei simptomatic si include administrarea de antipiretice pentru a controla febra, hidratarea adecvata si odihna. In cazurile severe, poate fi necesara spitalizarea pentru a trata complicatiile, cum ar fi pneumonia sau encefalita. De asemenea, administrarea de vitamina A este recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii la copiii cu pojar pentru a reduce riscul de complicatii si deces.

Preventia si Vaccinarea

Modalitatea cea mai eficienta de a preveni pojarul este vaccinarea. Vaccinul ROR este foarte eficient si sigur, oferind imunitate pe termen lung impotriva pojarelui, oreionului si rubeolei. Este administrat in doua doze, prima doza fiind recomandata la varsta de 12-15 luni, iar a doua doza la 4-6 ani. Este esential ca toate persoanele eligibile sa fie vaccinate, deoarece o acoperire vaccinala mare in populatie reduce circulatia virusului si protejeaza persoanele care nu pot fi vaccinate, cum ar fi nou-nascutii sau persoanele cu sisteme imunitare compromis. In plus, in situatia aparitiei unui focar, este importanta izolarea persoanelor infectate pentru a limita raspandirea bolii.

In concluzie, pojarul este o boala serioasa cu potential de a cauza complicatii grave, insa poate fi prevenita eficient prin vaccinare. Este crucial ca parintii sa fie constienti de semnele si simptomele pojarului si sa ia masurile necesare pentru a proteja sanatatea copiilor lor si a comunitatii in general.

Cele mai citite articole