Papaya este un fruct delicios care se remarca prin faptul ca este un favorit in diete, datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Cand este copt, are o aroma dulce si delicioasa.
Acum, principalul motiv pentru a fi fructul preferat al multor oameni este nu numai din cauza aromei sale, ci si din cauza tuturor proprietatilor si beneficiilor. Prin urmare, merita sa-i cunoastem compozitia, modul in care influenteaza sanatatea si prezenta pe care o are in bucatariile din intreaga lume. Un mod minunat de a integra papaya in rutina ta alimentara este prin prepararea unor smoothie-uri delicioase. Pe site-ul https://www.ziaresireviste.ro/3-smoothie-uri-cu-papaya-pentru-gustarile-tale/ gasesti inspiratie si retete inovatoare pentru a crea gustari sanatoase si pline de energie.
1. Ce este papaya?
Identificat stiintific ca „Carica papaya”, este un fruct din familia Caricaceae. In unele locuri este cunoscut si sub numele de „lechosa”. Desi este un fruct tropical ale carui origini indica Mexic, astazi plantatii se gasesc in toata lumea.
Morfologia sa este asemanatoare cu o para, dar de dimensiuni mai mari. Cand este copt, este moale la atingere si suculent . Are o piele carnoasa (nu este comestibila) de culoare verde pana la galben, care devine galbena pana la portocaliu pe masura ce se maturizeaza. In interior, are seminte mici, rotunde, negre.
Planta erbacee din care provine papaya are o tulpina subtire si carnoasa. Nu sunt plante inalte. Frunzele sale de culoare verde inchis se extind pana la 80 cm lungime.
2. Valoarea nutritiva a Papaya
Va prezentam valoarea nutritiva de 100 gr. papaya:
3. Beneficiile Papaya
Papaya ofera un numar mare de beneficii pentru sanatate, care merita revizuite. Sa vedem cum acest fruct tropical influenteaza organismul:
1. Intareste sistemul imunitar
Papaya are o concentratie buna de vitamina C, care ajuta la mentinerea apararii ridicate. Si nu este necesar sa consumati cantitati mari pentru a realiza acest lucru. Doar 100 g de lechesa sunt suficiente pentru a acoperi recomandarea unui adult mediu.
2. Contribuie la sanatatea pielii
Consumand papaya, acoperiti 25% din vitamina A recomandata pentru consumul zilnic al unei persoane. Datorita acestui fapt, este posibila activarea sintezei melaninei, un pigment care mareste protectia pielii fata de expunerea la soare. In plus, favorizeaza cresterea fibroblastelor, ceea ce imbunatateste imunitatea celulara, reducand sansele de infectare a ranilor. Pentru a afla mai multe despre vitamina A si sursele sale alimentare, poti verifica urmatorul articol: Top 10 alimente bogate in vitamina A.
3. Regleaza digestia
Papaina este o enzima continuta in papaya care actioneaza pozitiv asupra digestiei. Descompune proteinele, grasimile si carbohidratii mai eficient si, prin urmare, sunt mai bine asimilate de organism.
Pe de alta parte, consumul de lapte nu atat de copt inhiba proliferarea bacteriilor intestinale.
4. Promoveaza sanatatea cardiovasculara
Criptoxantina flavonoida este un alt element continut de papaya. Acest pigment contracareaza actiunea radicalilor liberi, care provoaca deteriorarea timpurie a celulelor. De asemenea, previne oxidarea colesterolului LDL , protejand inima.
5. Excelent diuretic
Avand o compozitie de aproape 90% apa, este un mare aliat pentru a actiona impotriva retentiei de lichide , eliminand electrolitii si toxinele, expulzandu-le prin urina. Aceste rezultate sunt foarte benefice pentru cei care au probleme cu rinichii.
4. Proprietatile papayei
Sa ne uitam la cateva dintre contributiile pozitive excelente pentru corpul nostru:
- – Continand zeaxantina, ofera protectie impotriva luminii albastre daunatoare.
- – Previne degradarea maculara care apare odata cu varsta, derivata din retinol si vitamina A.
- – Beta-carotenul antioxidant poate reduce pericolele cancerului, cum ar fi cancerul de prostata.
- – Vitamina K prezenta in papaya permite o mai buna absorbtie a calciului, intarind oasele
- – Acest sistem imunitar este sustinut de aportul de zinc primit din consumul de lapte.
- – Se dovedeste a fi un agent antibacterian puternic datorita enzimei papaina
- – Proprietatile sale antiinflamatorii ii permit sa combata boli precum faringita, amigdalita, artrita etc.
- – Consumul zilnic a unei linguri mici din samanta pulverizata de lechesa poate elimina parazitii intestinali.
5. Utilizari de papaya
Fiind un fruct, poate fi consumat proaspat . Poate fi consumat si ca bautura sau smoothie in combinatie cu alte fructe.
In plus, serveste ca baza pentru prepararea de inghetate, iaurturi si deserturi, sau ca o gustare sanatoasa intre mese.
O alta utilizare care poate fi data papayei este locala. Se dovedeste a fi un excelent vindecator al pielii si chiar este folosit pentru curatarea ranilor. O alta utilizare este sa o aplici ca exfoliant si chiar ca masca faciala pentru a reduce ridurile.