Nodulii tiroidieni sunt formațiuni de țesut anormale, regăsite în glanda tiroidă, care pot fi atât benigne, cât și maligne. În timp ce unele persoane au doar un nodul, alți pacienți pot dezvolta mai mulți noduli tiroidieni, indiferent că vorbim de țesuturi solide, respectiv umplute cu sânge sau altă substanță.
Fiind una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale glandei tiroide, riscul de noduli tiroidieni poate să apară și până la vârsta de 60 de ani. Cu toate că femeile sunt mai predispuse la acest risc și bărbații pot suferi de această boală, odată ce înaintează în vârstă.
Ce sunt nodulii tiroidieni?
Un nodul tiroidian se prezintă sub forma unei crescături de țesut în glanda tiroidă.
Care este cauza nodulilor tiroidieni?
Specialiștii susțin că nu există o cauză exactă a nodulilor tiroidieni, motivul fiind, de cele mai multe ori, o bază genetică puternică. În plus, nodulii tiroidieni pot fi determinați și de:
- tiroida Hashimoto;
- cancer tiroidian;
- deficit de iod;
- stil de viață stresant, etc.
Ce tipuri de noduli tiroidieni există?
Prezenți individual sau multiplu, nodulii tiroidieni pot fi clasificați astfel:
- Adenom tiroidian – regăsit în forme și denumiri variate, adenomul tiroidian este o excrescență benignă care nu necesită tratament dacă nu generează simptome cu caracter compresiv. Prin urmare, diagnosticarea are loc printr-un test cu ultrasunete la nivelul gâtului.
- Adenoma toxic – în acest caz, nodulul tiroidian elimină o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni, provocând hipertiroidism.
- Chist tiroidian – adesea necanceroase, chisturile tiroidiene sunt noduli cu lichid din tiroidă.
- Gușa – determinată de tiroida Hashimoto și de carența de iod, gușa reprezintă o mărire a glandei tiroide.
- Gușa multinodulară – spre deosebire de cea anterioară, această gușă conține mai mulți noduli, de cele mai multe ori, benigni.
- Cancer tiroidian – celulele tiroidiene prezintă modificări genetice, care le fac să crească anormal. Cele mai întâlnite tipuri de cancer tiroidian sunt cel papilar și folicular, forme mai puțin agresive decât alte afecțiuni tiroidiene canceroase (cancer Hurthle, cancer tiroidian medular sau cancer tiroidian slab diferențiat și anaplazic).
Ce simptome generează nodulii tiroidieni?
De cele mai multe ori, aceștia nu produc simptome, însă dacă sunt mari, pot determina:
- Dificultăți de respirație sau la înghițire;
- Dificultăți în ceea ce privește somnul;
- Sporirea apetitului;
- Senzație de „gâdilat” în gât;
- Senzație de tremurat, amorțeală sau furnicături;
- Răgușeală sau schimbarea vocii;
- Scăderea sau creșterea în greutate;
- Slăbiciune sau dureri la nivelul mușchilor;
- Intoleranță la căldură sau la frig;
- Anxietate;
- Iritabilitate;
- Palpitații;
- Oboseală cronică;
- Constipație sau diaree;
- Dureri în partea de față a gâtului;
- Piele uscată;
- Inflamații la nivelul feței;
- Colesterol ridicat;
- Dureri articulare;
- Pierderea memoriei;
- Depresie, etc.
După cum se poate observa, unele simptome pot fi semne ale altor afecțiuni. Așadar, este necesar să apelezi la un consult specializat pentru a identifica care este mai exact afecțiunea de care suferi.
Cine poate fi expus riscului de a dezvolta noduli tiroidieni?
Cele mai citite articole
Atât adulții, cât și copiii pot avea noduli tiroidieni, însă cazurile sunt de 4 ori mai frecvente în rândul persoanelor de sex feminin decât în celor de sex masculin. De asemenea, sunt predispuse la a dezvolta noduli tiroidieni, persoanele care:
- trăiesc în regiuni unde alimentele sunt sărace în iod;
- au fost expuse la radiații;
- au istoric familial privind nodulii tiroidieni sau cancer la nivelul tiroidei;
- sunt înaintați în vârstă;
- prezintă anemie;
- fumează;
- sunt obeze;
- consumă alcool;
- prezintă fibroame uterine, etc.
În ce situație trebuie să apelezi de urgență la medic?
De cele mai multe ori, nodulii tiroidieni nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, există cazuri când afecțiunea poate evolua, determinând cancerul tiroidian.
Prin urmare, este necesar să apelezi la servicii medicale de specialitate pentru o evaluare exactă a tipologiei nodulilor formați. Cu cât nodulii sunt diagnosticați și tratați din timp, cu atât este mai bine.
Cum pot fi diagnosticați nodulii tiroidieni?
Nodulii tiroidieni pot fi identificați prin palpare sau prin simpla vizualizare a regiunii unde este localizată glanda tiroidă. De asemenea, ei pot fi descoperiți și în cadrul altor examene medicale imagistice efectuate din diverse motive.
În situația în care există suspiciunea de noduli tiroidieni, medicul specialist poate recomanda realizarea unor teste de diagnosticare și evaluare. Printre acestea, se numără:
- Test de sânge tiroidian – prin care se evaluează nivelurile de hormon tiroidian din sângele pacientului. Nivelurile hormonale pot fi normale chiar și în cazul nodulilor, însă valorile anormale pot sugera o boală tiroidiană.
- Ecografia tiroidiană – cu ajutorul unor unde sonore, testul surprinde o imagine clară a glandei tiroide, surprinzând tipologia nodulului. Acest examen este util și în ghidarea plasării acului în timpul unei biopsii cu ac fin.
- Biopsia cu ac fin – presupune utilizarea unui ac foarte subțire pentru a obține o probă de celule dintr-unul sau mai mulți noduli tiroidieni.
- Scanarea tiroidiană – testul presupune consumul unei cantități mici de iod radioactiv și evaluarea, de către specialist, a cantității absorbite de nodulii tiroidieni, respectiv de țesutul tiroidian normal.
În funcție de particularitățile cazului, medicul îți poate recomanda și alte tipuri de teste pentru a obține mai multe informații despre nodulii tiroidieni dezvoltați în glanda pacientului.
Cum sunt tratați nodulii tiroidieni?
Ținând cont de tipul de nodul tiroidian, se poate opta pentru:
- Lipsa unui tratament – dacă nodulii nu sunt canceroși, există posibilitatea ca medicul să îți recomande să aștepți să vezi cum evoluează aceștia, fără să urmezi un tratament. Vor fi necesare vizite periodice la medic, pentru verificarea oricăror modificări la nivelul nodulilor;
- Tratament cu iod radioactiv – glanda tiroidă atrage iodul radioactiv, micșorând dimensiunea nodulilor tiroidieni;
- Intervenție chirurgicală – în situația nodulilor canceroși, se recomandă operația de îndepărtare a acestora. Există 3 tipuri de astfel de intervenții:
- Hemitiroidectomie – presupune îndepărtarea unui lob al tiroidei, fiind sugerată atunci când nodulul se află într-unul dintre lobii tiroidei. Celălalt lob al glandei va funcționa apoi ca o glandă întreagă.
- Tiroidectomie totală – se referă la îndepărtarea completă a glandei tiroide, lucru care va solicita administrarea de doze de hormoni tiroidian sintetic, ca urmare a experimentării hipotiroidismului.
- Istmectomie – reprezintă operația de îndepărtare a istmului (partea de țesut care leagă cei doi lobi ai glandei), unde pot exista noduli. În acest caz, nu va fi necesar un tratament de substituție hormonală.