Datorita meserii sale, avocatul este obisnuit sa se ocupe de conflict in fiecare zi. Dar un bun profesionist stie ca nu este intotdeauna necesar ca problemele sa fie rezolvate in instanta, cu putina mediere si negociere, avocatul isi poate ajuta clientul si sa rezolve chestiunea fara a fi nevoie sa treaca in judecata. Din acest motiv, un avocat bun trebuie sa fie educat in mecanismele de rezolvare a conflictelor.
Avocatul ca negociator
Suntem obisnuiti sa vedem avocatul ca un specialist in drept care rezolva problemele clientilor sai cu ajutorul legii in instanta. Dar adevarul este ca este mult mai bine pentru toata lumea daca conflictele sunt rezolvate pe cale amiabila. Daca esti in cautarea unui avocat pentru a primi raspunsuri la intrebarile tale legale, acceseaza intra aici.
De aceea, in ultimii ani a fost pusa in valoare capacitatea de negociere a avocatului. Noile modele de cabinete de avocatura incearca intotdeauna medierea si negocierea ca pas inaintea procesului, recursul la instantele de justitie fiind ultima masura care trebuie luata.
In ultima vreme, sistemele publice de mediere au fost promovate pentru rezolvarea controverselor, dar dincolo de ele este in casele de avocatura unde au loc negocieri. De multe ori cei afectati sunt atat de cufundati in problema lor incat nu sunt in stare sa gaseasca solutii, dar atunci cand lasa munca de negociere in mainile avocatilor experti, este posibil ca acestia sa ajunga la o intelegere.
In plus, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca exista procese in care negocierea este chiar mai buna decat solutionarea judiciara a conflictului. Un exemplu tipic sunt cazurile de divort, in care munca unui avocat bun implica posibilitatea de a negocia si a ajunge la un acord care sa fie echitabil pentru ambele parti si sa protejeze copiii minori, daca exista.
Cele mai citite articole
In acest tip de situatie, rezolvarea problemei printr-un acord permite o solutie mai rapida si prejudiciile care decurg dintr-o situatie la fel de dura precum ruptura conjugala sa fie cat mai reduse.
De ce aptitudini de negociere are nevoie un avocat?
Avocatul trebuie sa negocieze cu clientul sau, cu avocatul partii adverse si chiar cu arbitrul daca alege sa mearga la un sistem public de mediere. Aceasta inseamna ca trebuie sa aveti abilitati bine dezvoltate care sa va ajute sa gasiti cea mai buna solutie posibila pentru interesele clientului dvs.
Pentru a gestiona cu succes mecanismele de solutionare a conflictelor, avocatul trebuie:
- – Fii clar cu privire la obiectivele clientului tau.
- – Dezvoltati o strategie conform acestor obiective si aveti o anumita marja de flexibilitate pentru a negocia.
- – Fii bine instruit si familiarizat cu cazul care urmeaza sa fie tratat.
- – Pentru a-ti putea transmite bine toate ideile, trebuie sa fii un bun comunicator.
- – Acordati o atentie deosebita comunicarilor celorlalte parti aflate in negociere.
- – Transmiteti securitate, incredere si empatie fata de toate partile implicate.
- – Fiind capabil sa anticipeze eventualele conflicte care pot aparea in urma negocierii pentru luarea de masuri preventive.
- – Fii creativ atunci cand faci propuneri.
Toate acestea le putem rezuma in:
- – Incredere si pregatire.
- – Bune abilitati de comunicare verbala.
- – Controlul emotional.
- – Sa stii sa asculti
- – Abilitati interpersonale.
Pentru avocat, interventia intr-o negociere intre clientul sau si partea adversa poate fi chiar mai complexa decat actionarea in instanta. Asta pentru ca avocatul este special pregatit in drept si stie sa actioneze in orice moment in cadrul procesului judiciar, dar negocierea este ceva care nu este afectat la fel de mult pe parcursul studiilor universitare.
Acest lucru determina multi avocati sa se instruiasca in abilitati de negociere si chiar firme care ofera aceasta formare angajatilor lor. In acest fel, urmareste sa ofere clientilor un serviciu mult mai complet si sa le ofere diferite alternative pentru a-si rezolva conflictele fara a fi neaparat nevoita sa mearga in instanta.