Starea de sănătate a dinților poate să influențeze întregul organism. Acesta este unul dintre motivele pentru care este recomandat să faci tot posibilul pentru a-ți menține dinții sănătoși pe tot parcursul vieții. Și, pentru că să previi este mai ușor decât să tratezi, există mai multe măsuri pe care le poți lua zilnic sau regulat pentru a-ți proteja dinții. De la igiena de bază până la o alimentație adecvată și controale în scop profilactic, descoperă mai jos ce este recomandat să faci pentru a-ți menține o stare bună a sănătății orale.
Nu amâna mersul la dentist
Nu aștepta până când te vei confrunta cu o durere groaznică sau până când ți se inflamează gingiile din cauza tartrului pentru a merge la o clinica stomatologica. Medicii dentiști subliniază cât de importantă este o profilaxie, iar, în acest sens, recomandă două controale anuale, pentru depistarea din timp a unor eventuale probleme, precum și pentru un detartraj și periaj profesional. Acestea sunt măsuri de bază pentru menținerea dinților frumoși și sănătoși. Tartrul este poate una dintre cele mai frecvente probleme dentare și, pe lângă faptul că este inestetic, provoacă inflamarea gingiilor și halenă, iar, în timp, poate cauza carii și boală parodontală. În plus, unele studii au asociat prezența tartrului cu probleme cardiace și accidente vasculare cerebrale.
Respectă regulile de igienă orală
Tartrul nu este nimic altceva decât placă bacteriană care nu a fost îndepărtată în mod corespunzător și regulat și care, în timp, s-a calcifiat. În timp, tartrul capătă o culoare gălbuie, apoi maronie, dacă nu este eliminat. Tartrul poate să fie o consecință a unei igiene orale deficitare, dar nu numai. Unele zone, de exemplu, partea anterioară a măselelor sau spațiile dintre dinți, sunt mai greu de curățat. Purtarea unui aparat dentar face, de asemenea, dificil periajul corect al dinților. Igiena dentară corectă presupune:
- Periajul regulat după fiecare masă sau de minimum două ori pe zi al dinților, limbii și gingiilor.
- Folosirea aței dentare (periuțe interdentare/ duș bucal) pentru a elimina resturile alimentare din zonele unde periuța clasică nu ajunge.
- Folosirea unei paste de dinți cu fluor, care ajută la prevenirea tartrului.
Medicul dentist îți poate oferi cele mai bune recomandări și, de asemenea, te poate sfătui privind folosirea unei ape de gură, dacă este cazul.
Remediile casnice trebuie să fie folosite cu măsură. Periajul cu bicarbonat de sodiu, sare, suc de lămâie sau căpșuni este recomandat cel mult săptămânal, pentru că poate deteriora smalțul dinților.
Fă alegeri alimentare corecte
Cele mai citite articole
Alimentele prea acide sau foarte dulci afectează semnificativ în timp smalțul dinților. Consumă dulciuri doar la ocazii speciale și spală-te pe dinți cât mai curând posibil după ce le mănânci.
Renunță la obiceiuri care sunt dăunătoare pentru întregul organism, nu numai pentru dinți, precum fumatul.
Dacă vrei să-ți păstrezi dinții cât mai albi posibil, trebuie să știi că unele substanțe consumate frecvent, precum cafeaua, vinul roșu și ceaiul, pot produce pete. Ca să ai dinți sănătoși, include în dietă:
- Iaurtul și brânzeturile – pentru conținutul de calciu, care menține dantura puternică și sănătoasă și remineralizează smalțul.
- Alimente bogate în fluor – pește gras, ceai verde, nuci. Fluorul se combină cu cristalele care formează smalțul dinților și îl fac mai puțin sensibil la atacurile acide, prevenind cariile.
- Fructe și legume – antioxidanții din acestea promovează reînnoirea celulelor țesutului gingival.
Nu în ultimul rând, apa ajută la eliminarea resturilor alimentare și reduce nivelul de aciditate din gură, deci poate preveni cariile, dar și halena.
Nu este întotdeauna simplu să-ți păstrezi dinții sănătoși și frumoși, dar măsurile preventive prezentate mai sus sunt simplu de implementat și chiar eficiente.
Sursa foto: Freepik