Meniu

M-am vindecat de sinuzita – Interviu cu un pacient

Verificat medical de

Sunt dr. Stefan Catalin, medic primar ORL - otorinolaringologie. Am absolvit facultatea de Medicina Generala UMF Carol Davila, Bucuresti in anul 2008, urmand apoi specializare in ORL si obtinerea specialitatii in 2013.

Vezi toate articolele
Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

1 an în urmă 0 1.1 K

Dacă ai o infecție cronică a sinusurilor, să știi că nu ești singur. Se estimează că 30,8 milioane de persoane din SUA au probleme cronice ale sinusurilor, conform sursei de încredere a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Rinosinuzita cronică (CRS), sub numele său complet, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale cronice la nivel mondial, care afectează toate grupele de vârstă. Incidența sa aproximată este de 12,3% în SUA, 10,9% în Europa și 13% în China. 

Sinuzita cronică este, de asemenea, o afecțiune care duce la o scădere semnificativă a calității vieții pacienților.

Din fericire, dacă simți că ai încercat totul, există mai multe soluții care pot trata sinuzita cronică permanent.

Citește mai departe pentru a afla cum ai putea aborda problema infecțiilor cronice ale sinusurilor de la un pacient care a reușit să se vindece de sinuzită după o perioada îndelungată de suferință.

Sinuzita poate apărea de mai multe ori în timpul vieții din cauza unei infecții sau prin prezența unei alergii, cauzând apariția simptomelor destul de incomode ca durere de cap, durere/presiune facială, congestie nazală (nas înfundat) și febră de peste 38ºC.

Andi, in vârstă de 63 de ani a avut deschiderea să împărtășească cu noi experiența lui cu sinuzita cronică, fiind diagnosticat cu această afecțiune încă din copilărie. Fostul pacient ne-a vorbit despre impactul pe care l-a avut asupra lui această afecțiune și cum a reușit să se vindece complet.

Cele mai citite articole

În urmă cu doar câteva zeci de ani, practicile medicale erau foarte diferite față de acum iar deciziile privind tratamentul medical variau semnificativ de la un medic la altul. La vârsta de 7 ani, in 1966, Andi a fost prima oară diagnosticat cu sinuzită cronică în urma unei gripe puternice care l-a imobilizat la pat timp de o săptămână. Își amintește ca și cum a fost ieri, cum doamna doctor ORL-ist îl trata venind acasă, pe scaunul din sufragerie, utilizând tifoane cu xilina (anestezic) pe care le introducea în nas, apoi aplica local antibiotic. 

Deși pentru noi, în ziua de azi, acest mod de a primi tratament pare un pic depășit, Andi s-a vindecat complet de sinuzită cronică pentru mulți ani. La vârsta de 15 ani însa, în urma unei răceli banale, nasul a rămas pe jumătate înfundat iar acest simptom incomod a continuat să persiste. Orice tip de tratament a încercat să urmeze, nu dădea rezultate. Nu a durat mai mult de un an până când doctorii au decis sa îi facă operație de îndepărtare a polipilor nazali. Aceștia reprezentau unul dintre factorii care contribuiau la sinuzita cronică. 

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, Andi a suferit de nenumărate ori de sinuzită iar migrenele datorate acestei afecțiuni deveniseră ceva obișnuit. După o vizită la doctor, la vârsta de 35 de ani Andi a aflat că polipii din nas crescusera din nou, avea deviatie de sept și o infecție puternică a sinusurilor (sinuzita cronica) de cauza bacteriana. Se confrunta deja cu probleme mari de somn, cearcăne întunecate și uneori chiar și putere de concentrare scăzută. 

După ce a urmat tratamentul cu antibioticul prescris de doctor, simptomele au dispărut. Pentru că nu a dorit să opteze pentru a face din nou intervenția chirurgicală de extirpare a polipilor, a hotărât că trebuie sa găsească alte moduri de a ajuta căile sale respiratorii să nu se infecteze. 

Respectând câteva simple practici de prevenție, care pentru el au devenit o rutină, Andi reușește să se mențină sănătos. Sfaturile lui sunt:

  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, mai ales înainte de masă.    
  • Evitați fumul de țigară și aerul poluat. Fumul de tutun și contaminanții din aer vă pot irita și inflama plămânii și căile nazale.
  • Utilizați un umidificator. Dacă aerul din casa dvs. este uscat, adăugarea de umiditate în aer poate ajuta la prevenirea sinuzitei. Asigurați-vă că mențineți umidificatorul curat și fără mucegai, cu o curățare regulată și temeinică.
  • Evitați contactul cu persoane care sunt răcite sau care sunt bolnave de alte infecții.
  • Profitati de fiecare excursie la mare pentru a respira aerosoli.
  • Utilizati un spray nazal cu apa de mare pentru a va păstra igiena nazala și pentru a preveni infectiile.

Fiecare persoana și fiecare organism este unic. Însă efectele sinuzitei cronice pot afecta calitatea vieții tuturor, în același mod negativ. Putem învăța din experiența lui Andi că atunci când suferim de o afecțiune precum sinuzită cronică, împreună cu ajutorul doctorului și al implicării personale, putem avea acces la un tratament optim pentru noi și de asemenea, putem învăța cum să prevenim reapariția acestei probleme de sănătate. Un stil de viața sănătos poate ajuta la prevenirea bolilor cronice și a bolilor pe termen lung.

Cele mai citite articole

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *