Meniu

Legătura dintre stres și dependența de gambling

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

2 luni în urmă 0 2

Fiecare dintre noi avem un anumit mod de a ne raporta problemelor din viață, de a face față provocărilor și în principiu de a răspunde obstacolelor pe care le întâlnim sau de a ne raporta în fața factorilor de stres. Desigur, o parte foarte importantă din tot acest proces este reprezentat de cauze. Dacă unul dintre factorii declanșatori este reprezentat de gambling, de pariurile sportive, atunci din start vorbim despre un fenomen ceva mai complex și care trebuie să fie tratat cu seriozitate.

Cele mai multe cercetări în domeniu sugerează că legatura dintre stres și dependența de gambling pornește de la stilul de viață și continuă cu modul în care aceasta este afectată, fiecare dintre cei care au de suferit reacționând diferit, mai cu seamă în ceea ce privește emoțiile, care cu greu pot fi controlate. În definitiv vorbim despre vulnerabilități, despre sensibilități, despre încredere și despre teama de a fi judecat. 

Cert este că dacă problema este cunoscută și identificată de la început, aceasta poate fi tratată, atât timp cât există deschidere și disponibilitate. Până la urmă, cu toții dorim să ne bucurăm de experiența căutată, mai ales dacă se oferă și beneficii suplimentare, cum ar fi promoții, bonusuri fără depunere, rotiri gratuite sau oricare alte avantaje primite de cazinouri. Așadar, cel mai important este să știm despre ce este vorba și să avem curaj să cerem ajutorul, dacă ne regăsim în cele de mai jos. 

Ce poate cauza stresul?

Înainte de orice, haide să ne asigurăm că am înțeles ce înseamnă stresul și cum este acesta interpretat. Conform unei definiții medicale stresul înseamnă un sentiment manifestat de tensiune emoțională și fizică, survenit de orice gând care te poate face să te simți frustrat, nervos sau furios și se poate manifesta în diverse forme. Oricare dintre noi va manifesta la un moment dat o astfel de senzație, fie că este vorba despre griji financiare sau răspunderi personale, în relațiile cu familia, cu munca, cu prietenii sau relațiile conjugale.

Stresul se manifestă atunci când corpul încearcă să găsească un răspuns la dilema de a răspunde unei situații sau a se îndepărta de aceasta. Răspunsul vine mai ales atunci când ne simțim amenințați și creierul reacționează prin eliberarea unui hormon numit cortizol și adrenalinei, ceea ce înseamnă că ne crește pulsul, tensiunea musculară și respirația. Pe termen lung stresul poate înseamna probleme de inimă, având conotații negative pentru organism în general. 

Legatura dintre stres și pariuri – care este?

Cele mai citite articole

Se pare că, așa cum au arătat niște studii științifice, există o legătură între pariurile sportive și stresul manifestat ca urmare a pierderilor sau derivat din permanenta stare de anticipare a unui rezultat. Jocurile de noroc sunt o modalitate pe care oamenii o folosesc pentru a scăpa de stres și pot servi ca o distragere a atenției de la alte problema cât și ca un mijloc de a face față factorilor de stres din viață. 

Astfel, până la 50% dintre indivizii cu dependențe față de jocurile de noroc care urmează terapie cognitiv-comportamentală au identificat stări emoționale negative, cum ar fi stresul, ca un declanșator puternic al jocului de noroc, ceea ce face ca legătură dintre stres și pariuri să fie una cinică. Odată pentru că dacă cineva este mai stresat, cu atât va juca mai mult, iar cu cât vă paria mai mult, cu atât va fi mai predispus stresului. De asemenea, stresul poate face persoanele cu tulburare de joc mai susceptibile în a recidiva, deoarece stresul de a încerca să oprească jocurile de noroc se poate combina cu alți factori de stres din viață, determinându-i să recurgă la jocuri de noroc pentru a scăpa de stres.

Cum se poate reduce stresul – metode 

Cea mai simplă metodă de a reduce sau elimina stresul cauzat de pariuri este în primul rând să identifici cauza și să o asumi că atare, iar apoi să o înlocuiești cu activități mai puțin nocive. Este cert faptul că trăim în secolul vitezei și că trăim totul cu intensitate, dar putem să ne facem viața mai ușoară dacă un hobby este alimentat și cu elemente care înseamnă relaxare, liniște, calm și mai puțină nebunie. 

Începe prin a identifica lucrurile care îți dau o stare de agitație și încearcă să le elimini rând pe rând sau să te raportezi diferit acestora. Alternativele se pot dovedi multiple și ai putea fi surprins de ceea ce poți descoperi. Ai putea începe să faci o plimbare în parc, să porți o discuție îndelungă cu un prieten pe care nu l-ai mai văzut de mult, să începi un serial care te distrează, să citești o carte din care poți afla multe lucruri, să începi o activitate nouă, fie una artistică sau sportivă. 

Concluzie 

Dacă niciuna dintre aceste propuneri nu te mulțumesc, atunci încearcă să cauți ajutor profesionist. Nu te mulțumi să spui că nu te poate ajuta nimeni, pentru că primul pas este să recunoști că ai o problemă – există clinici speciale pentru cei care au dependență față de jocurile de noroc. Cererea de ajutor nu este un semn de slăbiciune, ci este de fapt un semn de conștientizare de sine și curaj, lucru care trebuie aplaudat și încurajat. Înainte de orice întreabă-te de ce pariezi și ce înseamnă jocurile de noroc pentru tine, iar dacă răspunsul are legătură cu stresul, atunci elimină asta din viața ta.  

Cele mai citite articole

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *