Tratamentul endodontic reprezintă un set de proceduri stomatologice realizate cu scopul eliminării țesutului inflamat sau infectat de la nivelul pulpei dentare, curățarea și modelarea canalelor radiculare și sigilarea acestora pentru a preveni reinfectarea. Scopul tratamentului este acela de a restaura sănătatea și funcționalitatea dintelui și de a preveni recurența unei potențiale infecții. Laserul stomatologic, utilizat tot mai frecvent în tratamentele endodontice, reprezintă o alternativă mai precisă, mai eficientă și mai confortabilă față de metodele tradiționale.
Tratamente endodontice clasice vs. tratamente endodontice cu laser
Tratamentele endodontice clasice implică utilizarea unor instrumente manuale pentru îndepărtarea țesutului infectat din interiorul canalului radicular. Deși procedurile manuale sunt eficiente, uneori pot fi asociate cu anumite dezavantaje, cum ar fi durerea și disconfortul pentru pacienți, riscul de contaminare și dificultatea în tratarea unor canale radiculare complexe.
Tratamentele endodontice cu laser, pe de altă parte, utilizează energia laserului pentru a elimina bacteriile și a steriliza canalul radicular, ceea ce poate reduce riscul de infecție și poate facilita tratarea canalelor radiculare dificile sau înguste.
Beneficiile utilizării laserului în tratamentele endodontice
Un tratament de endodontie laser aduce beneficii majore atât pentru pacient, care nu va avea dureri și nici nu se va confrunta cu o infecție postintervențională, cât și pentru medic, care va putea efectua procedura cu mai multă precizie și într-un timp mai scurt.
Principalele avantaje includ:
Cele mai citite articole
– sterilizarea mai eficientă (laserul poate penetra adânc în țesuturile moi și dure, contribuind la sterilizarea completă a canalului radicular și distrugerea bacteriilor care pot cauza infecții);
– precizie mai ridicată (utilizarea laserului permite medicului stomatolog să efectueze tratamente endodontice cu o precizie mai mare, ceea ce presupune un risc mai redus de deteriorare a țesuturilor sănătoase din jurul canalului radicular);
– promovarea vindecării rapide (laserul poate stimula vindecarea rapidă a țesuturilor și poate ajuta la regenerarea țesuturilor deteriorate din jurul canalului radicular);
– sporirea confortului (tratamentele endodontice cu laser pot fi mai confortabile pentru pacienți, deoarece implică mai puțin disconfort și durere decât metodele clasice).
De asemenea, datorită sterilizării eficiente și a preciziei ridicate, tratamentele endodontice cu laser pot reduce riscul de complicații postoperatorii.
Când este necesar tratamentul endodontic cu laser?
Tratamentul endodontic este recomandat în cazul unei infecții sau inflamații la nivelul pulpei dentare, indiferent de factorul care a dus la apariția inflamației sau a infecției. Tratamentul cu laser este efectuat într un cabinet de stomatologie în multiple situații, în special în cazul infecțiilor persistente sau în cazul unui canal radicular îngust sau curbat.