Meniu

Înțelegerea tulburării borderline: simptome și opțiuni de tratament

Articol scris de

2 zile în urmă 8

Tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o afecțiune care se caracterizează prin instabilitate în emoții, gândire și comportament. În general, persoanele afectate se confruntă cu stări emotionale extreme si copleșitoare, ceea ce le poate influența semnificativ calitatea vieții, dar și funcționarea zilnică.

Tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o afecțiune care se caracterizează prin instabilitate în emoții, gândire și comportament. În general, persoanele afectate se confruntă cu stări emotionale extreme si copleșitoare, ceea ce le poate influența semnificativ calitatea vieții, dar și funcționarea zilnică. Persoanele cu tulburare borderline pot întâmpina dificultăți în menținerea stabilității în relațiile interpersonale din viața lor, dar și în găsirea echilibrului emoțional și mental. Este o adevărată provocare pentru cei care au această afecțiune să-și gestioneze trăirile, însă cu un ajutor specializat se pot găsi metodele potrivite pentru tratarea ei. Abordarea psihoterapeutică poate fi o astfel de soluție. Primul pas îl reprezintă conștientizarea simptomelor de către persoana care se află în această situație și dorința de a le soluționa.

Principalele simptome ale tulburării borderline

Este important de precizat că tulburarea borderline este caracterizată de instabilitate în relațiile interpersonale, imaginea de sine și emoții, alături de impulsivitate marcantă. Este adesea dificil de înțeles și de trăit, atât pentru persoana afectată, cât și pentru cei din jur. Originea acestei afecțiuni este complexă și multifactorială. Acest lucru presupune că nu are o singură cauză, ci rezultă dintr-o combinație de factori biologici, psihologici și de mediu. În ceea ce privește partea de simptome, ele pot varia, însă cele mai multe dintre acestea fac referire la instabilitatea emoțională intensă. Persoana afectată se confruntă cu schimbări bruște și intense ale dispoziției, cum ar fi trecerea rapidă de la euforie la tristețe extremă sau furie, care poate dura minute sau chiar ore. Pe lista simptomelor se mai află frica intensă de abandon, relații interpersonale instabile, imagine de sine instabilă, comportamente impulsive și autodistructive, furie intensă, sentiment cronic de gol interior, episoade de depersonalizare etc. Este important de precizat că primul pas în procesul de vindecare îl reprezintă conștientizarea acestor trăiri și inițiativa persoanei în cauză de a-și îmbunătăți calitatea vieții. Afecțiunea nu se vindecă peste noapte, ci este o etapă care presupune răbdare, blândețe și perseverență. O abordare terapeutică potrivită pentru pacient reprezintă un alt pas elementar în tratarea acesteia.

Psihoterapia, printre metodele de tratament

Specialistul este cel care poate da diagnosticul de tulburare borderline. Iar acest lucru se poate face în urma unui interviu clinic, ținând cont de istoricul medical și psihiatric al pacientului. O altă variantă de diagnosticare o reprezintă evaluarea pe baza criteriilor enumerate în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mentale. Trebuie să se regăsească cel puțin 5 criterii din cele 9 ca să se pună acest diagnostic. În tratarea acestei afecțiuni, psihoterapia joacă un rol fundamental. Una dintre cele mai eficiente forme de tratament o reprezintă terapia dialectic-comportamentală (DBT). În cadrul acestei terapii, pacienții își pot identifica și accepta emoțiile intense, fără să reacționeze impulsiv. Terapia dialectic-comportamentală are rolul să dezvolte abilități de reglare emoțională, toleranță la suferință, dar și comunicarea eficientă în relații.

Tratament medicamentos

Deși nu există un tratament medicamentos specific pentru tulburarea borderline, există câteva opțiuni pentru tratarea simptomelor afecțiunii. La recomandarea specialistului se pot lua stabilizatori de dispoziție, pentru impulsivitate sau iritabilitate, sau antipsihotice atipice – pentru simptome severe (ex: paranoia, disociere). Este important de precizat că acestea sunt doar complementare terapiei psihologice, nu o înlocuiesc.

Suport social

Persoanele care se confruntă cu tulburare borderline au nevoie de sprijin terapeutic, dar și de un mediu care să le faciliteze procesul de vindecare. În acest sens, se pot înscrie în grupuri speciale de suport, care ajută enorm prin împărtășirea experiențelor. Unele persoane se folosesc și de coaching emoțional sau de ședințele de psihoterapie care oferă exerciții și ghidaj.

Activități de autoîngrijire

Dorința de îmbunătățire a vieții este fundamentală în tratamentul tulburării borderline. Pe lângă ajutorul psihoterapeutului și al altor terapii complementare, cum este mindfulnessul, activitățile de autoîngrijire sunt esențiale. Este de preferat ca persoanele afectate să se concentreze pe un stil de viață sănătos, cum ar fi exerciții fizice regulate, obiceiuri bune de somn, o dietă nutritivă corespunzătoare, scriu cei de la borderlinepersonalitydisorder.org. Îngrijirea de sine contribuie enorm la reglarea nivelului emoțional. Acest aspect poate fi semnificativ pentru reducerea simptomelor comune ale tulburării borderline, cum ar fi schimbările de dispoziție, comportamentul impulsiv și iritabilitatea.

Sursa foto: pexels.com

five elements digital 3